Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin-vastaisesta paidasta alkoi järkyttävä tapahtumaketju – Toimittaja: Mielipidevaino ajoi 18-vuotiaan venäläisen itsemurhaan

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Vlad Kolesnikovin Facebookista.
Kuvakaappaus Vlad Kolesnikovin Facebookista.

Moskovan lähellä asunut teini ei pitänyt Venäjän sotatoimista Ukrainassa. KGB:ssa uransa tehnyt isoisä heitti teinin ulos kotoaan ja haukkui hänet valtalehdessä. Tällä kertomuksella on hyvin surullinen loppu.

Vlad Kolesnikov asui Podolskin kaupungissa noin 50 kilometrin päässä Venäjän pääkaupungista Moskovasta. Hän oli silloin vielä 17-vuotias.

Venäjä oli vallannut Krimin Ukrainalta reilu vuosi aikaisemmin. Venäjän virallisen version mukaan Krim halusi itse liittyä Venäjään.

Kesäkuussa Kolesnikov meni kouluun t-paidassa, jossa luki ”Palauttakaa Krim”. Hänet erotettiin koulusta. Muutamaa päivää myöhemmin saman koulun oppilaat pahoinpitelivät hänet.

Kolesnikov ei ollut mikään aktivisti, kirjoittaa nuorukaisen tuntenut toimittaja Claire Bigg Radio Libertyn verkkosivuilla. Hän nyt vain ei pitänyt presidentti Vladimir Putinin harjoittamasta politiikasta Ukrainan sodan suhteen.

Hän soitti armeijan kutsunnoissa puhelimestaan Ukrainan kansallislaulua. Armeija diagnosoi hänet persoonallisuushäiriöiseksi.

Kolesnikov asui tuolloin isoisänsä kanssa. Isoisä teki elämäntyönsä Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:ssa. Pappa sydämistyi lapsenlapsensa touhuista niin, että heitti tämän ulos. Hän lähetti Kolesnikovin Samaran seudulle Žigulijevskiin isänsä luo ja uhkasi vääntää tältä niskat nurin, jos hän palaisi.

Ilmeisesti tämä ei riittänyt, sillä isoisä antoi Kolesnikovista, joka oli tuolloin vielä 17, haastattelun Komsomolskaja Pravdalle. Tabloid-lehden levikki on useita satoja tuhansia, julkaisu kertoo olevansa TNS Metrix -mittausjärjestelmän mukaan Venäjän luetuin verkkomedia tänä vuonna.

Haastattelussa isoisä nimitti Kolesnikovia lihavaksi. Hän lainasi otteita Kolesnikovin päiväkirjasta ja syytti tätä lännen kosiskelusta. Lapsenlapsi oli kuulemma vaikea. Isoisän mukaan tämä rikkoi päissään ikkunoita, ja ”vaatisi varmaan seuraavaksi Britannian yleisradioyhtiö BBC:ta avukseen”.

Žigulijevskissa elämä oli hieman rauhallisempaa, mutta sielläkin Kolesnikov hakattiin säännöllisesti. Häntä haukuttiin hohlaksi, mikä on venäläisten ukrainalaisista käyttämä pilkkanimi. Toinen nimitys oli pidoras, joka tarkoittaa paitsi vastenmielistä hölmöä, myös homoseksuaalia. Hänen päälleen syljettiin.

”En muista kuinka monta kertaa minut on hakattu”, Kolesnikov kirjoitti Radio Libertyn toimittaja Claire Biggille, joka yritti tukea nuorukaista.

”Kävelen vain käytävällä ja yhtäkkiä joku haukkuu huoraksi ja läimäyttää korville.”

Poliisi teki Kolesnikoville selväksi, että heiltä on turhaa hakea apua. Hän oli käytännöllisesti katsoen yksin.

Facebookissa hänellä oli vilkas sosiaalinen elämä, ja Biggin kirjoittaessa hänestä joulukuun 27. päivänä Kolesnikovilla oli noin 2 000 seuraajaa Facebookissa. Oli Kolesnikovilla ainakin yksi ystävä, joka tosin joutui kuukaudeksi psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle osallistuttuaan Kolesnikovin kanssa Ukrainaa tukevaan tempaukseen.

Sitten Kolesnikovilla oli Radio Libertyn toimittaja Bigg, joka usein vain kuunteli nuorukaista.

Bigg oli huolissaan. Hän järjesti Kolesnikovin yhteyksiin kansalaisjärjestön kanssa, joka ryhtyi valmistelemaan nuorukaiselle uutta elämää muualla.

Apu ei ehtinyt perille.

Kolesnikov oli kertonut Biggille joulukuun puolivälissä, että hänellä ja ystävällään on tappavia annoksia lääkkeitä. Et ota mitään, Bigg vannotti.

Joulupäivänä Kolesnikov lähetti viimeisen viestin. Hän kuoli samana päivänä.

”Jos en ole yhteydessä 2–6 päivän aikana, voit kirjoittaa [minusta]. Se tarkoittaa, että olen kuollut. Otin tappavan annoksen. Anteeksi.”

Vladislav Pavlovits Kolesnikovin viimeinen toive oli, että Claire Bigg kertoisi hänen tarinansa: eristämisen, väkivallan, vainoamisen.

Tutkintaviranomaisten mukaan kuolema on viinasta, psyykenlääkkeistä ja energiajuomista johtunut myrkytys.

He eivät anna hänen edes kuolla kunniallisesti, Bigg kirjoittaa ja jatkaa: Minä tiesin lääkkeistä.

”En ole mikään Venäjän-vihaaja. Mutta en voi olla ihmettelemättä millainen on yhteiskunta, joka kääntää lapset toisiaan vastaan. Jossa perheet kääntyvät omaa lastaan vastaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat