Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n laivasto testaa kiisteltyä tulevaisuuden taistelualusta – suunniteltu laseraseille ja raidetykeille

Ulkomaat
 
USA:n uudessa taistelualuksessa kaikki on suurta
USA:n uudessa taistelualuksessa kaikki on suurta
USS Zumwalt maksoi reilusti yli kolme miljardia euroa. Futuristinen sotalaiva on aseistettu ohjuksilla ja järeillä tykeillä, mutta hävittäjään on jätetty tilaa myös tulevaisuuden keksinnöille, kuten laseraseille ja elektromagneettisille raidetykeille. Kuvamateriaali: Yhdysvaltojen merivoimat.

Yhdysvaltain laivaston historian todennäköisesti oudoimman näköinen sotalaiva tekee parasta aikaa meritestejä Atlantin valtamerellä. Futuristiselta näyttävä USS Zumwalt otettaneen virallisesti käyttöön ensi vuonna, jos kaikki sujuu testeissä hyvin.

Uuden Zumwalt-luokan ensimmäinen hävittäjäalus aloitti testit joulukuussa suuren mediakohun saattelemana.

Noin 180 metriä pitkä ja uppoumaltaan noin 15 000 tonnin alus on luokassaan Yhdysvaltain historian suurin. Alus on uppoumaltaan noin kymmenen kertaa isompi kuin Suomen merivoimien suurimmat alukset miinalaivat Hämeenmaa ja Uusimaa.

Zumwalt on tarkoitus sijoittaa myöhemmin Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivastoon. Kotisatamaksi tulee San Diego Kaliforniassa.

DENNIS GRIGGS / U.S. Navy
Yhdysvaltojen laivaston uusin hävittäjä Zumwalt aloitti meritestit joulukuussa.
Yhdysvaltojen laivaston uusin hävittäjä Zumwalt aloitti meritestit joulukuussa.

Zumwaltin rakentaminen alkoi helmikuussa 2009. Laivasta on kohuttu sen rakentamisen aikana kahdesta syystä.

Ensimmäinen syy on laivan huikea hinta, joka oli yli kolme miljardia euroa, eikä summassa ole edes mukana uuden alusluokan suunnitteluun käytetyt miljardit. Yhden aluksen rakentaminen maksaa siis hiukan enemmän kuin Suomi käyttää puolustusmäärärahoihin yhden vuoden aikana.

Toinen syy on aluksen poikkeuksellinen ulkonäkö. Zumwalt on suunniteltu muodoltaan sellaiseksi, että alus näkyy tutkissa mahdollisimman huonosti. Osin komposiittirakenteisen ison hävittäjäaluksen väitetään häiveominaisuuksiensa vuoksi näkyvän tutkassa samalta kuin pieni kalastaja-alus.

Eräät asiantuntijat ovat tosin väittäneet, että laivan poikkeuksellinen rungon muoto tekee siitä perinteistä alusta herkemmän kaatumaan kovassa merenkäynnissä.

Yhdysvallat suunnitteli alun perin rakentavansa peräti 32 kappaletta Zumwalt-luokan hävittäjiä. Laivojen korkea hinta on muuttanut vuosien mittaan radikaalisti suunnitelmia. Nyt tarkoitus on rakentaa vain kolme alusta.

Yhdysvaltojen laivasto aikookin zumwaltien sijaan hankkia lisää nykyisiä Arleigh Burke -luokan hävittäjiä ja päivittää vanhoja uudella tekniikalla. Arleigh Burke -luokan kehittämisen on laskettu käyvän halvemmaksi kuin uusien zumwaltien rakentaminen. Halpoja eivät ole kuitenkaan Arleigh Burke -hävittäjätkään. Uuden hävittäjän hinnaksi on arvioitu yli 1,7 miljardia euroa.

Yhdysvaltojen laivastolla on tällä hetkellä 62 kappaletta Arleigh Burke -hävittäjiä, ja suunnitelmissa on rakentaa 13 lisää. Yhdysvallat otti käyttöönsä ensimmäiset tämän luokan hävittäjät jo 1990-luvun alussa, ja niitä on sen jälkeen uudistettu jatkuvasti. Tämän seurauksen muun muassa luokan alusten pituus ja uppouma ovat kasvaneet alkuperäisestä.

Arleigh Burke -luokka on Yhdysvaltojen ainoa hävittäjätyyppi tällä haavaa. Yksi luokkaan kuuluva hävittäjä eli USS Jason Dunham kävi viime heinäkuussa Helsingissä.

Weston Jones / U.S. Navy
USS Jason Dunham on Arleigh Burke -luokan hävittäjä. Alus kävi viime kesänä Helsingissä. Kuvassa se on Mustallamerellä.
USS Jason Dunham on Arleigh Burke -luokan hävittäjä. Alus kävi viime kesänä Helsingissä. Kuvassa se on Mustallamerellä.

Vaikka Zumwalt on suuri hävittäjäksi, tarvitsee se vain 130 hengen laivamiehistön ja 28 hengen ilmailumiehistön. Miehistön kokonaismäärä on siten vain noin puolet siitä, mitä nykyiset Arleigh Burke -luokan hävittäjät tarvitsevat.

Zumwaltissa on siilot 80:lle pystysuoraan laukaistavalle ohjukselle. Aluksessa on lisäksi kaksi poikkeuksellisen suurikaliiperista 155 millimetrin laivatykkiä ja kaksi 30 millimetrin lähitorjuntaan tarkoitettua tykkiä.

Zumwalt onkin tarkoitettu toimintaan myös rannikoiden lähellä, jolloin se voi antaa tulitukea maihin. Modernin tykkijärjestelmän kantama on peräti 63 merimailia, eli kolme kertaa pitempi kuin Arleigh Burke -luokan pienemmillä tykeillä. Zumwalteja onkin ajateltu käytettävän esimerkiksi merijalkaväen tukena.

Zumwaltissa on tilaa joko kahdelle MH-60R-helikopterille tai yhdelle kopterille ja kolmelle miehittämättömälle ilma-alukselle. Aluksen lentokansikin on lähes kaksi kertaa isompi kuin Arleigh Burke -hävittäjissä.

Zumwaltin suurimpia valtteja on sen kyky tuottaa sähkötehoa. Zumwaltin kaasuturbiinit tuottavat teoriassa riittävästi sähköä 10 000 omakotitalon tarpeisiin. Tehoa tuotetaan yli yhdeksän kertaa enemmän kuin vanhemmissa Arleigh Burke -hävittäjissä.

Isoa sähköntuottoa pidetään tärkeänä siksi, että Zumwalt-luokan aluksiin voidaan tulevaisuudessa asentaa vielä kehitteillä olevia laseraseita ja elektromagneettisia raidetykkejä. Molemmat järjestelmät vaativat paljon tehoa toimiakseen.

Raidetykki on uudenlainen asejärjestelmä, jossa sähkönvirran ja magneettikentän avulla lähetetään ammus liikkeelle moninkertaisella äänennopeudella. Ammuksen liike-energia on niin suuri, ettei siinä tarvitse olla räjähdysainetta ollenkaan suuren tuhovaikutuksen aikaansaamiseksi.

Zumwalt-luokan aluksiin on myös varattu riittävästi tilaa uusia asejärjestelmiä varten.

USS Zumwalt on saanut nimensä amerikkalaisen amiraalin Elmo Zumwaltin (1920–2000) mukaan, joka oli Yhdysvaltojen merivoimien johdossa 1970-luvun alussa. Hänet oli palkittu urheudesta muun muassa toisen maailmansodan kuuluisassa Leytenlahden taistelussa.

Julkisuudessa on hieman hymyilty sille, että futuristisen Zumwaltin ensimmäiseksi päälliköksi on nimitetty kommodori James Kirk, joka sattuu olemaan televisiosarja Star Trekissä olleen avaruusalus USS Enterprisen päällikön kaima.

Zumwalt-luokan kaksi muuta alusta on jo nimetty. Seuraava alus on nimeltään Michael Monsoor Irakissa vuonna 2006 kaatuneen laivaston erikoisjoukkojen sotilaan mukaan. Kolmas alus nimetään Yhdysvaltojen entisen presidentin Lyndon B. Johnsonin mukaan.

Katso kuinka amerikkalainen ohjushävittäjä saapui Helsinkiin
Katso kuinka amerikkalainen ohjushävittäjä saapui Helsinkiin
Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjä USS Jason Dunham vieraili heinäkuussa Helsingissä. Arleigh Burke -luokan alusta oli vastassa kiinnostunut väkijoukko. Kuvaaja: Jani Viskari HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat