Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämä unelmien maassa kävi liian kalliiksi – siirtolaiset virtaavat nyt Yhdysvalloista Meksikoon

Meksikosta paremman elämän perässä Yhdysvaltoihin muuttaneet ovat pettyneet mahdollisuuksiinsa ja palaavat kotiin. Meksikon talouden nousu houkuttelee myös syntyperäisiä yhdysvaltalaisia muuttamaan Meksikoon.

Ulkomaat
 
Ivan Girón palasi Meksikoon, kun elämä USA:ssa oli liian kovaa
Ivan Girón palasi Meksikoon, kun elämä USA:ssa oli liian kovaa
Useampi meksikolainen muuttaa nyt Meksikoon kuin USA:an. Toimittaja Laura Saarikoski HS, kuvaus Sami Kero HS, leikkaus Terhi Liimu HS.
Fakta

12 miljoonaa meksikolaista asuu Yhdysvalloissa

 Meksikolaiset ovat Yhdysvaltain suurin siirtolaisryhmä. Heitä on Yhdysvalloissa 12 miljoonaa, joista noin puolet luvatta. Meksikolaistaustaisia amerikkalaisia on liki 34 miljoonaa.

 Viime vuonna Yhdysvaltain etelärajalla jäi kiinni 230 000 meksikolaista. Se on pienin luku vuoden 1971 jälkeen.

 Vuosina 2009–2014 yli miljoona meksikolaista palasi Yhdysvalloista Meksikoon. Samana aikana toiseen suuntaan muutti 870 000 meksikolaista.

 Amerikkalaiset ovat Meksikon suurin siirtolaisryhmä. Amerikkalaisia on Meksikossa virallisesti noin 750 000, epävirallisesti enemmän.

Lähteet: Tutkimuskeskus Pew ja Yhdysvaltain väestötilastot

México

Meksikolainen Ivan Girón seisoi kahdeksan vuotta sitten Rio Bravo -joen rannalla. Takana oli kotimaa Meksiko, edessä Yhdysvallat. Unelmien maa.

Kun rajavartijat vaihtoivat yöllä vuoroa, Girón syöksyi jokeen toisen miehen ja suuren autonrenkaan kanssa. Hän maksoi miehelle 15 dollaria renkaasta ja siitä, että tämä vetäisi hänet uimalla rajajoen yli.

”Halusin tienata Yhdysvalloissa rahaa”, 35-vuotias Girón kertoo.

Siellä Girón sitten seisoskeli, märkänä pimeässä metsikössä unelmien maassa. Läheisestä pikkukaupungista hän löysi motellin, joka ei kysellyt viisumin perään.

Sami Kero / HS
Meksikolainen Ivan Girón palasi kotimaahansa, koska luvattoman siirtolaisen elämä Yhdysvalloissa osoittautui raskaaksi ja kalliiksi.
Meksikolainen Ivan Girón palasi kotimaahansa, koska luvattoman siirtolaisen elämä Yhdysvalloissa osoittautui raskaaksi ja kalliiksi.

”Ajattelin, että tämä oli vähän liiankin helppoa. Olin väärässä.”

Yhdysvalloissa Girón koki saman kohtalon kuin ne parisataatuhatta meksikolaista, jotka ylittävät joka vuosi rajan luvatta: hän sai töitä pikaruokalasta, tienasi kaksi kertaa niin paljon kuin Meksikossa ja huomasi, että se ei riitä säälliseen elämään.

Kuten yhä useampi meksikolainen, Girón päätti palata kotiin. Vain vuosi myöhemmin hän ylitti rajan toiseen suuntaan mukanaan Gibsonin sähkökitara, jonka hän oli ostanut Yhdysvalloista. Sitä Girón soittaa viikonloppuisin kotikaupungissaan Méxicossa, jossa hän työskentelee baarin vuoropäällikkönä.

”Meksikossa en ole rikas mutten köyhäkään”, Girón sanoo. ”Yhdysvalloissa ansaitsin enemmän mutta elin yhteiskunnan pohjalla.”

Ensi kertaa 1970-luvun alun jälkeen siirtolaisvirta Meksikosta Yhdysvaltoihin on kääntynyt, kertoi amerikkalainen tutkimuslaitos Pew marraskuussa.

Vuosina 2009–2014 yli miljoona meksikolaista palasi Yhdysvalloista Meksikoon, kun toiseen suuntaan muutti 870 000 meksikolaista.

Vaikka luvut ovat arvioita, kyse on valtavasta muutoksesta. Yhdysvalloissa meksikolaiset on nähty vuosikymmeniä halpana työvoimana, elintasopakolaisina ja turvallisuusuhkana. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on kutsunut meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi, joiden takia rajalle pitäisi pystyttää muuri.

Kotimaan vaurastuessa yhä useampi keskituloinen meksikolainen laskee kuitenkin Girónin tavoin, että siirtolaisuuden hyödyt ovat liian pienet riskeihin nähden. Yhdysvallat on toipunut vuoden 2008 finanssikriisistä hitaasti, ja tarjolla on ollut entistä vähemmän töitä rakennus- ja palvelualoilla.

Samaan aikaan Meksikon talous on kasvanut ripeästi.

”Rajan ylittävien meksikolaisten siirtolaisten määrä on aina vaihdellut Yhdysvaltain talouden tarpeiden mukaan”, sanoo siirtolaistutkija Javier Urbano Méxicon Iberoamericana-yliopistosta.

”Vasta kun Yhdysvaltain talous pääsee kunnolla jaloilleen, näemme, onko muutos pysyvä.”

Kun meksikolaisten koulutustaso nousee, heidän tilalleen tulevat Urbanon mukaan vielä köyhemmät siirtolaiset Väli-Amerikasta.

Loppuvuodesta Yhdysvaltoihin on pyrkinyt entistä enemmän perheitä ja yksin matkustavia lapsia El Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista.

Heitä ollaan vastassa. Yhdysvaltain rajavalvonnan tehostuminen on toinen syy siirtolaisvirran tyrehtymiseen. Enää Girón tuskin kelluisi autonrenkaalla Texasiin.

”Rajavalvojat käyttävät entistä kovempia otteita. Nykyisin en rohkaisisi ketään lähtemään”, Girón sanoo.

Taantuman aikana myös amerikkalaisten asenteet kovenivat. Girónkin muutti Oklahomasta Nevadaan siksi, että Oklahoman lakeja kiristettiin.

”Minut olisi voitu karkottaa ilman säästöjäni, koska ne oli hankittu laittomasti.”

Lopulta kyse oli matematiikasta: Yhdysvalloissa Girón ansaitsi 1 600 dollaria (1 460 euroa) kuukaudessa mutta maksoi yksiöstä Las Vegasissa vuokraa 1 200 dollaria (1 090 euroa) ja jakoi sen kahden tutun kanssa. Meksikossa palkka oli alle tonnin mutta oman yksiön vuokra 200 dollaria (180 euroa) kuussa.

”Yhdysvalloissa olisin elänyt toisen luokan kansalaisena jatkuvassa karkotuksen pelossa. Niillä palkoilla se ei vain kannattanut.”

Trumpia kuunnellessa on helppo unohtaa, että Meksikolla menee suhteellisen hyvin: luvaton siirtolaisuus vähenee, ja koulutetuille meksikolaisille on mahdollisuuksia myös kotimaassa.

Samalla Meksiko on alkanut muuttua luvatuksi maaksi – ei vain köyhille siirtolaisille Väli-Amerikasta vaan myös amerikkalaisille. The New York Times -lehden mukaan amerikkalaisia muuttaa nyt ensimmäistä kertaa enemmän Meksikoon kuin meksikolaisia Yhdysvaltoihin.

Osa muuttajista on eläkeläisiä, jotka tulevat lämmön ja halpojen elinkustannusten takia, osa taas seikkailunhaluisia nuoria, joille Meksikon kasvava talous tarjoaa mahdollisuuksia.

”Pomoni sanoi, että voisin työskennellä missä tahansa, koska teen työni netissä. Valitsin Meksikon”, kertoo ulkoistuksiin erikoistunut amerikkalainen talousanalyytikko Arielle Karro.

Sami Kero / HS
Amerikkalainen Arielle Karro ihastui Meksikoon niin, että aikoo jäädä maahan ja hakea pysyvää oleskelulupaa.
Amerikkalainen Arielle Karro ihastui Meksikoon niin, että aikoo jäädä maahan ja hakea pysyvää oleskelulupaa.

Muuttajia kiehtoo se, että tulevaisuus näyttää ruuhkista ja rikollisuudesta huolimatta lupaavammalta kuin menneisyys.

”Täällä ilma väreilee energiaa. Se ei ole staattista sähköä, joka iskee käteen pyykinkuivauskoneesta, vaan mausteista, makeaa ja magneettista”, 25-vuotias Karro sanoo.

Karro onkin ryhtynyt sosiaalisessa mediassa päinvastaiseen kampanjaan kuin Trump. Tavoite on saada amerikkalaiskaverit vakuuttumaan siitä, että elämä Meksikossa voi olla halvempaa ja rennompaa kuin Yhdysvalloissa.

”Meksikoa kohtaan on paljon ennakkoluuloja. Mutta kun panen Instagramiin rantakuvia, kaverit sanovat, että vau, elämä siellä näyttää tosi siistiltä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat