Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punainen tori suljetaan uudenvuoden ajaksi

Moskovan perinteinen juhlapaikka, Punainen tori, suljetaan poikkeuksellisesti kansalta uudenvuodenaattona. Syyksi epäillään turvallisuusuhkaa, vaikka viranomaiset eivät sitä myönnä.

Ulkomaat
 
Tatjana Makejeva / Reuters
Ilotulitteet valaisivat taivaan Punaisen torin lähellä Moskovassa viime vuodenvaihteessa.
Ilotulitteet valaisivat taivaan Punaisen torin lähellä Moskovassa viime vuodenvaihteessa. Kuva: Tatjana Makejeva / Reuters

Tavallisilla moskovalaisilla ei ole tulevana uudenvuodenaattona asiaa Punaiselle torille. Torin sulkemisen syyksi epäillään turvallisuusuhkaa, vaikka viranomaiset eivät sitä myönnäkään.

Moskovalaiset ovat perinteisesti kokoontuneet Punaiselle torille vastaanottamaan uutta vuotta ja laskemaan sekunteja kilvan Kremlin kellojen kanssa. Punaista toria ei ole tiettävästi koskaan aiemmin suljettu uudenvuodenaattona, kertoo uutistoimisto AFP.

Moskovan turvallisuuspäällikön Aleksei Majorovin mukaan poliisi käännyttää tämän viikon torstaina paikalta kaikki torille pyrkivät.

Sulkemisen viralliseksi syyksi on kerrottu torilla aattona järjestettävä konsertti, joka lähetetään suorana televisiolähetyksenä Venäjän valtiollisella ykköskanavalla.

Konserttiin pääsee viranomaisten mukaan vain ennalta valittu yleisö. Muille torille pyrkijöille poliisi kertoo Majorovin mukaan, että kaupungissa on lukuisia muita upeita paikkoja, joissa he voivat vastaanottaa uutta vuotta.

Kommersant-radiokanavalla puhunut entinen kansanedustaja Aleksandr Kljukin piti torin sulkemista erittäin poikkeuksellisena ja vertasi päätöstä siihen, että New Yorkin Times Square suljettaisiin juhlijoilta.

Konsertti voi toki osaltaan olla sulkemisen syy. Totta on kuitenkin se, että turvatoimia on viime aikoina kiristetty Moskovassa.

Kiristämiseen ovat vaikuttaneet niin Pariisin marraskuiset terrori-iskut kuin Egyptissä lokakuussa sattunut venäläisen matkustajakoneen putoaminen, jota Venäjä pitää terrori-iskuna.

Moskovassa kauppakeskusten oville on tullut vartijat ja metallinilmaisimet ja pysäköintialueiden työntekijöille on annettu oikeus tarkastaa epäilyttävältä vaikuttavien autojen tavaratilat.

Huoli turvallisuudesta näkyy myös siinä, että kaupungin tärkein televisiotorni Ostankino on ympäröity piikkilangalla ja uusia valvontakameroita on asennettu kevyen liikenteen väylille ympäri Moskovaa. Lisäksi poliisi partioi metroasemilla koirien kanssa.

Aiemmin joulukuussa Moskovan kaupunginjohtaja Sergei Sobjanin sanoi myös, ettei ole mikään salaisuus, että Moskova kiinnostaa kansainvälisiä terroristeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat