Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulva toi tuhot Pohjois-Englantiin

Varotoimet eivät riitä tulvien ehkäisyyn. Ilmastonmuutos lisää tulvariskiä.

Ulkomaat
 
Darren Staples / Reuters
Perhettä pelastettiin tulvan valtaamasta talosta Yorkin kaupungin keskustassa maanantaina.
Perhettä pelastettiin tulvan valtaamasta talosta Yorkin kaupungin keskustassa maanantaina. Kuva: Darren Staples / Reuters
Fakta

Myrskyt toivat tulvat Britanniaan

 Britannia ovat koetelleet joulukuussa Eva- ja Desmond-nimiset myrskyt. Keskiviikkona on luvassa uusi Frank-myrsky.

 Sateet ovat aiheuttaneet pyhinä tulvia etenkin Pohjois-Englannissa. Tuhannet talot ovat kärsineet, ja tiet ja sillat ovat olleet poikki.

 Tulvavahingot nousevat pariin miljardiin euroon.

 Vuonna 2012 Britanniassa ja Irlannissa nähtiin tuhoisat tulvat. Niitä edelsi brittihallituksen päätös leikata tulvanehkäisyvaroja.

Lontoo

Siinä missä lumisade yllättää autoilijat joka syksy Suomessa, yllättävät tulvat paikalliset asukkaat – ja poliittiset päättäjät – kerta toisensa jälkeen Britanniassa.

Tulvat ovat piinanneet Pohjois-Englannin asukkaita jo koko joulukuun. Joulunajan vapaapäivinä tilanne paheni etenkin Yorkin, Leedsin ja Manchesterin alueilla.

Tuhannet asunnot ja liiketilat ovat kärsineet vahinkoja, kun joet ovat tulvineet yli äyräidensä. Sähköt ja puhelinliikenne olivat paikoin katkenneet.

BBC:n tietojen mukaan vahingot yltävät noin kahteen miljardiin euroon.

Viitisensataa sotilasta ja sadat vapaaehtoiset ovat pelastaneet tulva-alueelle jääneitä asukkaita ja heidän lemmikkieläimiään veneillä ja helikoptereilla. Palokuntalaiset ovat pumpanneet tulvavettä ja vahvistaneet suojauksia.

Britannian ympäristöviranomainen (EA) ilmoitti tiistaina, että tuhat sotilasta on valmiustilassa, jos apuvoimia tarvitaan vielä lisää.

Maanantaina ja tiistaina tilanne oli jo kääntymässä parempaan suuntaan. Keskiviikkona osaa maata uhkaa kuitenkin uusi Frank-myrsky ja rankkasade, joka voi pahentaa tilannetta.

Pääministeri David Cameron keskeytti maanantaina joululomansa ja pistäytyi Yorkissa seuraamassa pelastus- ja raivaustöitä. Cameron lupasi myös lisää rahallista avustusta tulva-alueelle.

Konservatiivihallitus käyttää kuluvalla parlamenttikaudella 2015–2020 tulvien torjuntaan 2,3 miljardia puntaa eli yli kolme miljardia euroa. Sillä suojellaan noin 300 000:ta kotia.

”Viimeaikaisten tapahtumien valossa meidän täytyy kuitenkin varmistautua siitä, että meillä on parhaat mahdolliset keinot ehkäistä ja torjua tulvia koko maassa”, totesi ympäristöministeri Elizabeth Truss tiistaina tiedotteessa.

Moni onkin alkanut ihmetellä, miksi tulvat pääsevät yllättämään britit kerta toisensa jälkeen.

Kriisialueella on syntynyt jo poliittistakin kärhämää. Leedsin kaupungin johdossa on vihjaistu, että Cameronin hallitus panee Englannin eteläisten kreivikuntien tulvantorjunnan pohjoisten alueiden ongelmien edelle. Hallitus on tyrmännyt syytökset.

Ilmastonmuutos lisää tunnetusti tulvien uhkaa. Britannialla on myös parantamista tulvariskien hallinnassa, esimerkiksi varoitusjärjestelmien kehittämisessä.

Historiallisten kaupunkien, kuten Yorkin, vanhat rakennukset eivät myöskään ole omiaan pitämään tulvavettä loitolla.

Britannian ympäristöviranomaisen (EA) verkkosivujen mukaan luvassa on lisää epävakaata säätä. Sademäärä ei kuitenkaan normaalisti johtaisi nykyisenlaisiin tulviin.

Tulvan tuhot pahenevat, koska maa ei pysty imemään enää lisää vettä ja joet ovat jo valmiiksi hyvin korkealla.

Tiistai-iltana Britanniassa oli voimassa yhdeksän korkeimman tason tulvavaroitusta, joiden mukaan riski on vakava ja voi aiheuttaa hengenvaaraa.

Tätä pykälää alemman tason varoituksia oli voimassa 42. Niiden mukaan tulvavaara vaatii välittömiä toimenpiteitä.

Kolmannen eli alimman tason varoituksia oli voimassa 71. Tilanteen tasaantumisesta kertoi se, että vuorokauden kuluessa varoituksia oli rauennut jo yli 40.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään poissa tulva-alueilta oman turvallisuutensa vuoksi.

Tulviin ei kannata lähteä ainakaan kävelemään. Ympäristöviranomaisen mukaan jo 15 senttimetriä voimakkaasti virtaavaa vettä voi johtaa tasapainon menettämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat