Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump lyö vyön alle

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Saako miespuolinen presidenttiehdokas sanoa naispuoliselle kilpakumppanilleen, että musta mies huitaisi naisen syrjään isolla peniksellään?

Republikaanien ehdokas Donald Trump ei kysele lupia karkeuksiinsa. Viime viikolla Trump muistutti, että vuoden 2008 vaaleissa Hillary Clinton oli ennakkosuosikki mutta yllättäjä Barack Obama vetäisi hänen ohitseen. Trump käytti sanaa schlong, joka on Yhdysvalloissa slangi-ilmaisu kookkaalle penikselle ja tarkoittaa myös voittamista.

Clintonin leiri otti Trumpin letkauksen tyytyväisenä vastaan. Amerikkalaisista äänestäjistä yli puolet on naisia, ja Clinton muistuttaa heitä Trumpin möläytyksistä aina kun voi. Clintonin kampanjapäällikön mukaan Trumpin lausunto ”alentaa kaikkia naisia”.

Mittelössä olisi voinut olla kyse vain yhdestä vastenmielisestä retoriikkaerästä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, joihin on vielä melkein vuosi. Sanasota sai kuitenkin kiinnostavan käänteen, kun Trump käänsi seksismisyytteen Clintonia vastaan.

Trumpin mukaan todellinen seksisti oli presidentti Bill Clinton, joka jäi kiinni sivusuhteesta alaiseensa, Valkoisen talon nuoreen harjoittelijaan. Hillary Clinton antoi sen miehelleen anteeksi.

Trumpin puhe on tietysti tahallisen loukkaavaa: ei omia törkeyksiä voi puolustella sillä, että vastustajan puolisokin on käyttäytynyt törkeästi. Trump osui kuitenkin demokraattien kaksinaismoraaliin. Miksi Bill Clinton on käytöksestään huolimatta yhä suosittu naisten keskuudessa? Miksi naiset antavat hänelle anteeksi sellaista, mikä tuhoaisi monen miespoliitikon uran?

Bill Clintonia ja Donald Trumpia yhdistää viehtymys nuoriin, kauniisiin naisiin. Trumpin tapauksessa naismaku vahvistaa mielikuvaa hedonistisesta miljardööristä. Clintonin suhteita taas pidettiin älykkään presidentin luonteen vastaisena heikkoutena, johon kaivettiin selityksiä lapsuudesta asti.

Yksi syy Bill Clintonin suosioon oli se, että hän kannatti politiikassaan naisten oikeuksia. Siksi naisäänestäjät olivat valmiita katsomaan Clintonin yksityiselämää sormiensa läpi.

Sama koskee nyt Trumpia. Hänen kannattajansa ovat vanhoillisia maaseudun republikaaneja. Yleensä he eivät tukisi kolmatta kertaa naimisissa olevaa newyorkilaista miljardööriä, joka on löytänyt Jumalan vasta kampanjassaan. Trumpin suuret puheet työpaikkojen palauttamisesta näyttävät kuitenkin olevan tärkeämpiä kuin tämän moraaliset arvot.

Hillary Clintonin pitääkin olla varovainen siinä, kuinka paljon hän korostaa vaalikampanjassa sukupuoltaan. Sillä voi saada äänestäjien sympatiat, mutta Trumpin kaltaisen ehdokkaan rinnalla ei kannata vaikuttaa heikolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat