Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PT:n selvitys: Ruotsissa työehtosopimukset ovat erittäin kattavia

Vaikka laki ei määrää yleissitovuudesta, työehtosopimukset kattavat Ruotsissa laajalti työvoiman.

Ulkomaat
 
Arnd Wiegmann / Reuters
Ruotsissa palkanmuostus on kokenut joukon merkittäviä muutoksia viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kuvassa H&M:n suunnitteluosaston työntekijöitä Tukholmassa vuonna 2013.
Ruotsissa palkanmuostus on kokenut joukon merkittäviä muutoksia viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kuvassa H&M:n suunnitteluosaston työntekijöitä Tukholmassa vuonna 2013. Kuva: Arnd Wiegmann / Reuters

Ruotsissa työehtosopimukset koskevat liki kaikkia vaikka työehtosopimuksilla ei ole yleissitovuutta.

Valtaosa sopii palkoistaan paikallisesti, mutta yksityisellä sektorilla vain kahdeksan prosenttia palkanmuodostuksesta toteutui viime vuonna paikallisella palkanmuodostuksella ilman rajoituksia.

Muun muassa nämä tiedot löytyvät Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) vt. tutkimusjohtaja Merja Kauhasen tuoreesta Ruotsin palkkoja koskevasta artikkelista Talous ja yhteiskunta -lehdessä.

Artikkelissaan Kauhanen käy tilastojen valossa läpi Ruotsin palkanmuodostusta.

”Julkisessa keskustelussa paikallisen sopimisen mallimaana käytetään usein Ruotsia, jossa se on yleistä eikä lailla määrättyä työehtosopimusten yleissitovuutta ole. Ruotsissa kuitenkin työehtosopimukset kattavat liki 90 prosenttia palkansaajista ja palkkahajonta on Euroopan pienimpiä ”, Kauhanen kirjoittaa.

Yksityisellä sektorilla työehtosopimukset kattavat 83 prosenttia palkansaajista, ja julkisella puolella sata prosenttia.

Työantajapuolen argumenteissa yleissitovuuden nähdään rajoittavan merkittävästi suomalaisyrittäjien sopimusvapautta.

Yleissitovuus tarkoittaa sitä, että myös myös järjestäytymättömän työnantajan on noudatettava palkkoja sopiessaan määräyksiä, joista on sovittu valtakunnallisessa, alalla edustavassa työehtosopimuksessa.

Ruotsissa palkanmuodostus on kokenut joukon merkittäviä muutoksia viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Muutoksista merkittävin on ehkä se, että vientialoja edustava ns. teollisuussopimus asettaa rajat kaikkien palkankorotuksille.

Samalla sopiminen on muuttunut paikallisemmaksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että työehtosopimuksista on samalla tullut enenevässä määrin raamisopimuksia palkkojen ja työaikojen suhteen, Kauhanen arvioi.

Selvityksen mukaan 74 prosentille palkansaajista palkka muodostui liittotason ja paikallisen sopimuksen yhdistelmän, ja vain 18 prosentille täysin paikallisesti.

Suurin merkitys paikallisella sopimisella oli valtiolla, jossa vuoden 2014 palkansaajista 46 prosenttia oli täysin paikallisen sopimisen piirissä.

Yksityisellä puolella palkankorotuksista sovittiin paikallisesti vain kahdeksassa prosentissa.

Sopimuskulttuuri kohtelee eri työntekijöitä kovin eri tavoin.

Yksityisellä sektorilla työskenteleville työntekijöille liki 60 prosentille palkankorotus tuli 2014 yleiskorotuksina, mutta vastaava osuus toimihenkilöille oli vain yksi prosentti.

Mielenkiintoinen tieto on sekin, että yksityisellä sektorilla yleiskorotuksen tai yleiskorotuksen ja palkkapotin piiriin kuuluvien palkansaajien osuus kasvoi uudistusten jälkeen vuoden 2005 tason 28 prosentista 35 prosenttiin vuonna 2014.

Toisin sanoen yleisesti ylätasolla sovittujen palkankorotusten määrä kasvoi, vaikka paikallinen sopiminen lisääntyi.

”Täysin hajautetun, paikallistason sopimisen piirissä olevien määrä on edelleen pieni koko kansantalouden tasolla ja koskee enemmän julkisen sektorin toimihenkilöasemassa olevia ”, Kauhanen kirjoittaa.

Kauhasen mukaan palkanmuodostuksen hajautuminen ei ole aiheuttanut Ruotsissa merkittävää laskua järjestäytymisasteessa eikä työehtosopimusten kattavuudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat