Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: NSA salakuunteli Israelia ja kongressiedustajia

Ulkomaat
 
BAZ RATNER / Reuters
Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA on salakuunnellut muunmuassa Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua.
Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA on salakuunnellut muunmuassa Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua. Kuva: BAZ RATNER / Reuters

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA on salakuunnellut Israelin kärkipoliitikkojen ja Yhdysvaltain kongressiedustajien puheluita, sanomalehti Wall Street Journal (WSJ) uutisoi tiistaina.

Yhdysvallat on toisin sanoen jatkanut liittolaisvaltioiden salakuuntelua presidentti Barack Obaman lupausten vastaisesti. Kuuntelu on ulottunut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun viestintään.

Sanomalehti The Guardian selvitti entisen NSA:n alihankkijan Edward Snowdenin avulla vuonna 2013, että Yhdysvallat oli urkkinut muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin puhelimia.

Asian selvittyä presidentti Obama ilmoitti tammikuussa 2014 ”rajoittavansa” urkintaa. ”Ihmisten kaikkialla maailmassa on syytä tietää, että Yhdysvallat ei vakoile tavallisia ihmisiä, jotka eivät muodosta uhkaa kansalliselle turvallisuudellemme”, Obama sanoi Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

”Se koskee myös maailman johtajia.”

Yhdysvallat salakuunteli Israelia tänä vuonna saadakseen tietoja, joilla se saattoi heikentää Israelin yrityksiä estää Yhdysvaltain ja Iranin kanssa tekeillä ollutta ydinsopimusta.

Obaman hallinto sai heinäkuussa puskettua läpi historiallisen sopimuksen, joka rajoittaa Iranin ydinmateriaalin rikastamista mutta helpottaa Iraniin kohdistuvia ankaria talouspakotteita. Israel ja etenkin pääministeri Netanjahu on vastustanut sopimusta ankarasti, koska uskoo Iranin olevan valmistamassa ydinasetta.

Ydinsopimus vaati Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän, joten Israel yritti vaikuttaa kongressiedustajiin, jotta sopimus kaatuisi.

NSA:n salakuuntelu paljasti Yhdysvalloille, että Netanjahu ja tämän avustajat olivat vuotaneet salaisia tietoja Iranin ydinneuvotteluista. Israel oli saanut salaiset tiedot omalla tiedustelullaan.

NSA:n salakuunteluraportit kertoivat esimerkiksi siitä, kuinka Israelin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Ron Derner valmensi Yhdysvaltain juutalaisjärjestöjä perustelemaan kongressiedustajille, kuinka Iran-sopimuksesta kannatti puhua. NSA:n mukaan Israelin viranomaiset taas painostivat kongressiedustajia vastustamaan ydinsopimusta.

WSJ:n mukaan Obama lupauksensa mukaisesti luopui muun muassa Angela Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden kuuntelusta. Obama kuitenkin päätti, että joidenkin johtajien tarkkailun jatkaminen ”on Yhdysvaltain kansalliselle edulle välttämätöntä”. Netanjahun lisäksi Yhdysvallat jatkoi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kuuntelua, WSJ:n lähteet kertoivat lehdelle.

WSJ:n lähteinä on ollut nykyisiä ja entisiä Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisia, jotka esiintyvät jutussa nimettöminä.

NSA ei myöntänyt eikä kieltänyt salakuuntelua, kun WSJ kysyi siltä asiasta. ”Emme suorita ulkomaantiedustelua, ellei siihen ole erityistä ja todellista kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavaa syytä. Tämä koskee yhtä lailla tavallisia kansalaisia ja maailman johtajia”, NSA:n tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat