Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Lähi-idän eldorado ja hedonistin unelma” – Dubaissa superlatiivitkaan eivät riitä

Emiraattia rakennetaan nyt ennen­näkemättömällä tavalla. Dubai saa superlatiivit loppumaan kesken.

Ulkomaat
 
Posketonta menoa Dubaissa
Posketonta menoa Dubaissa
Aavikolle rakennettu materialismin mekka hakee ökyilyssä vertaistaan. Toimittajat Petteri Tuohinen ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Hissi kiitää kymmenen metriä sekunnissa 555 metriin maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan näköalatasanteelle. Jos kärsii korkean paikan kammosta, tänne ei ole mitään asiaa.

Alhaalle levittäytyvät pilvenpiirtäjät näyttävät pikkutönöiltä. Tunnelma tasanteella on rauhallinen, sillä turisteja päästetään kerrokseen rajoitetusti. Tämä on taatusti Dubain yksi rauhallisimmista paikoista. Kaupungissa päivän kävellyttä kulkijaa hemmottelevat sisätilojen pehmeät sohvat, jotka auttavat lepuuttamaan turvonneita jalkoja.

Jos Burj Khalifan korkeus ei huimaa päätä, sen tekee Dubain rakentamisen tahti: kaupunkiin on vuodesta 2000 lähtien noussut vuosittain keskimäärin yli kymmenen pilvenpiirtäjää.

Burj Khalifa on aikamme pyramidi. Sitä oli rakentamassa keskimäärin 12 000 työmiestä, usein 40–50 asteen helteessä. Torni on rakennustaidon mestarinäyte, mutta se kertoo myös kaikista niistä kirjaimellisesti taivaita maalailevista suunnitelmista, joita Yhdistyneiden arabiemiirikuntien eli Arabiemiraattien suurimmalla kaupungilla Dubailla on.

Kalle Koponen
Dubain liikekeskustassa sijaitseva Burj Khalifa on maailman korkein rakennus. Sen huippu kohoaa 828 metrin korkeuteen.
Dubain liikekeskustassa sijaitseva Burj Khalifa on maailman korkein rakennus. Sen huippu kohoaa 828 metrin korkeuteen.

Lähi-idän eldorado, hedonistin unelma, materialismin mekka ja kapitalistin steroideilla terästetty uni – Dubaita kutsutaan monilla nimillä.

Kolmen päivän matkalta tallentuneissa muistikuvissa vilisevät maailman huikeimmat rakennusprojektit, ostoskeskukset, pilvenpiirtäjät ja kalliit italialaiset urheiluautot. Paikallisia ei näy juuri missään. Lähin kontakti heidän kanssaan jää tullivirkamiehen tervetulotoivotukseen. Kesähelteillä täällä voi kuumuuden vuoksi pysyä vain tiukasti sisätiloissa.

Miljoonia turisteja Dubai tuntuu kuitenkin kiinnostavan vuosi vuodelta enemmän. Heidän houkuttelemisekseen rakennetaan kaiken aikaa uusia kohteita. Tulossa on muun muassa Legoland ja intialaiseen elokuvateollisuuteen keskittyvä Bollywood-teemapuisto. Tuore aluevaltaus on design.

Jo nyt Dubain kansainvälinen lentokenttä on yksi maailman vilkkaimmista. Kaikkien kävijäennätysten odotetaan rikkoutuvan vuonna 2020, kun kaupunki isännöi maailmannäyttelyä. Sen uskotaan houkuttelevan paikalle 25 miljoonaa turistia.

Panostaminen turismiin näkyy Dubaita halkovien yli kymmenkaistaisten valtateiden reunoilla. Dubaissa saakin istua autossa, sillä kaupunkia ei ole tehty kävelijöille. Ainoatakaan pyöräilijää ei näy.

Turismista vastaavan viraston mukaan Dubaista on tarkoitus kehittää ”maailman johtava turistikohde ja kaupankäynnin keskus”. Asian lobbaamiseksi virastolla on kahdeksantoista toimistoa eri puolilla maailmaa.

Kaupungin kehittäminen ei rajoitu yksin turismiin. Dubain hallitsijalla šeikki Mohammed bin Rashid al-Maktoumilla, joka tunnetaan myös nimellä šeikki Mo, on kunnianhimoinen ”Visio 2021”, jonka mukaan Arabiemiraatteja aiotaan kehittää lähes kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Tavoitteet vaihtelevat olympiamitalien kaksinkertaistamisesta sydän- ja verisuonitautikuolemien puolittamiseen vuoteen 2021 mennessä. Emiraattien on määrä sijoittua maailman kärkeen muun muassa inhimillisen kehityksen mittarilla ja kansalaisten onnellisuuden mittauksissa.

Dubain kasvu on paljolti miljardöörišeikki al-Maktoumin ansiota. Esimerkiksi turismi on pitänyt rakentaa hiekka-aavikolle lähes tyhjästä: Dubaissa oli alun alkaen houkutuksena lähinnä 1700-luvulla rakennettu linna.

FAISAL AL NASSER / REUTERS
Dubain hallitsija ja Arabiemiirikuntien pääministeri Mohammed bin Rashid al Maktoum marraskuussa Riadissa.
Dubain hallitsija ja Arabiemiirikuntien pääministeri Mohammed bin Rashid al Maktoum marraskuussa Riadissa.

Nopeita päätöksiä ovat edistäneet šeikin kyseenalaistamattomat valtaoikeudet. Kunnianhimoisia projekteja eivät ole päässeet hidastamaan esimerkiksi demokratiaan liittyvät kansalaisten kuulemiset.

Dubain kehitystarina alkoi 1900-luvulla helmikaupasta. Helmien jälkeen vaurautta toi kultakauppa ja 1960-luvulta lähtien öljy.

Nykyisin Dubain öljyvarat ovat lähes huvenneet ja ne muodostavat enää muutaman prosentin tuloista. Öljyn hinnankehitys heiluttelee kuitenkin yhä Emiraattien rahavirtoja.

Öljytulojen sijaan Dubai tekee nykyisin rahaa kaupalla, turismilla, rahoitusalalla ja kiinteistöillä. Dubai on noussut nopeasti tuntemattomuudesta yhdeksi merkittävimmistä timanttipörsseistä. Timanteilla tehdään kauppaa jo kymmenillä miljardeilla euroilla vuodessa.

Kalle Koponen / HS
Sisälaskettelukeskus Ski Dubai on yksi Arabiemiraattien eksoottisimmista kohteista.
Sisälaskettelukeskus Ski Dubai on yksi Arabiemiraattien eksoottisimmista kohteista.

Dubai ei olisi Dubai, ellei sieltä voisi ostaa 1 091 timantilla koristeltua matkapuhelinta. Hinta on vajaat 30 000 euroa.

Dubain kaduilla ja huikentelevaisissa rakennuksissa ymmärtää, miksi paikkaa on kutsuttu myös muoviseksi ja keinotekoiseksi. Dubailaista kulttuuria tai alkuperäisiä dubailaisia on vaikea nähdä: 2,4 miljoonan väestöstä noin 85 prosenttia on ulkomaisia työntekijöitä.

Kiiltävien pilvenpiirtäjien varjoissa on myös toisenlainen todellisuus, joka ei näy turistille.

Vierastyöntekijöitä kohdellaan ihmisoikeusjärjestöjen mukaan paikoin orjavoimana, jolla ei juuri ole oikeuksia. Järjestöt ovat kertoneet myös lukuisista muista ihmisoikeusloukkauksista, kuten kidutuksesta. Eikä valtaapitäviä tule Dubaissa julkisesti arvostella.

Tausta

Yksi suku johtanut Dubaita vuodesta 1833 lähtien

 Dubai on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien seitsemästä emiraatista. Emiraattien pääkaupunki on Abu Dhabi. Emiraatit perustettiin vuonna 1971.

 Dubaita on vuodesta 1833 lähtien hallinnut al-Maktoumin perhe. Dubain hallitsijana on vuodesta 2006 toiminut emiiri Mohammed bin Rashid al-Maktoum, joka on myös maan pääministeri.

 Emiirikuntien kansalaiset saavat monia ilmaisia sosiaalietuja, jotka eivät kuitenkaan koske vierastyöläisiä. Dubain väkiluvusta vain noin 15 prosenttia on emiirikuntien kansalaisia.

 Finanssikriisi koetteli vuonna 2009 pahoin Dubaita, ja Abu Dhabi joutui pelastamaan sen talousromahdukselta. Vuonna 2014 Dubain bruttokansantuote kasvoi Maailmanpankin mukaan 4,6 prosentin vauhtia. Öljyn hinnan halpeneminen heikensi Dubain talouskehityksen vuoden 2015 aikana noin kolmeen prosenttiin.

 Dubain bruttokansantulo henkeä kohden on lähes Suomen tasolla. Maailmanpankin mukaan Dubaissa summa vuonna 2014 oli 44 600 ja Suomessa 48 420 Yhdysvaltojen dollaria.

Monille Dubai tarjoaa silti edelleen mahdollisuuden elättää perheensä köyhässä kotimaassaan.

”Pystyn lähettämään rahaa kotiin, ja työnantaja tarjoaa asunnon ja ruoan. Olen täällä ihan tyytyväinen”, kertoo nimettömänä pysyttelevä kirgisialainen ravintolatyöntekijä.

Länsimaisille ihmisille vieraalta tuntuu myös sharia-laki. Turistienkin kannattaa käyttäytyä pidättyvästi, sillä rikoksiksi luokitellaan esimerkiksi suutelu julkisella paikalla ja homous. Myös alkoholin juominen on rikollista muslimeille.

Dubaissa asuvat ulkomaalaiset voivat anoa juomalupaa, ja turisteille alkoholia myydään esimerkiksi luvan saaneissa hotelleissa.

Yhteiskuntaa markkinoidaan kuitenkin liberaalina. Vapaamielisempää Dubaissa toki onkin, jos vertaa esimerkiksi naapurimaahan Saudi-Arabiaan.

Myös naapurissa on näkynyt muutoksia – ainakin jos puhutaan näyttävimpien rakennusten kilpavarustelusta. Vuonna 2020 Saudi-Arabian Jeddaan on valmistumassa kilometrin korkuinen Jedda-pilvenpiirtäjä. Siihen nähden Burj Khalifakin alkaa näyttää vaatimattomalta.

Kalle Koponen
Keinotekoinen Palm Jumeirah -saari on tuonut Dubaihin kymmeniä kilometrejä uutta rantaviivaa.
Keinotekoinen Palm Jumeirah -saari on tuonut Dubaihin kymmeniä kilometrejä uutta rantaviivaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat