Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Münchenin terrorivaroitus on ohi – Saksan viranomaiset saivat vinkin Isisin itsemurhaiskusta

Münchenin poliisi kehotti myöhään uudenvuodenaattona välttämään ihmisjoukkoja, kun se Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta vinkin 5–7 mahdollisesta iskijästä. Yhtään mahdollista epäiltyä ei ole otettu kiinni.

Ulkomaat
 
Münchenissa jännitettiin terroriuhkaa - Ministeri: "reagoimme ammattimaisesti"
Münchenissa jännitettiin terroriuhkaa - Ministeri: "reagoimme ammattimaisesti"
5–7 epäillyn uskottiin tekevän itsemurhaiskun Müncheniin Saksassa uutenavuotena. Pelko osoittautui turhaksi, mutta valmistautuminen oli tarpeen, painotti Baijerin sisäministeri. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS.

Saksan viranomaiset kertoivat perjantaina, että terroristijärjestö Isisin uskottiin suunnitelleen itsemurhapommi-iskua uudenvuodenaattona Müncheniin.

Varoitus tuli Süddeutsche Zeitungin mukaan Ranskan tiedusteluviranomaisilta. Sen mukaan Münchenissä oleskeli viidestä seitsemään irakilaista ja syyrialaista, joiden epäiltiin suunnittelevan iskuja päärauutatieasemalle ja Pasingin asemalle.

Konkreettisia tietojen epällyistä tai heidän olinpaikastaan perjantailta ei kuitenkaan toistaiseksi ole.

Münchenin poliisipäällikön Hubertus Andrän mukaan turvallisuustilanne Münchenissä on nyt palautunut samalle tasolle kuin ennen varoitusta torstai-iltana.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizièren mukaan kansainvälisten terrori-iskujen vaara Saksassa on edelleen kohonnut.

Rautatieliikenne asemille pysäytettiin, ja poliisi kehotti yleisöä välttämään suuria kokoontumisia. Rautatieasemat avattiin joidenkin tuntien päästä uudelleen.

Noin 550 poliisia jäljitti epäiltyjä ja varmisti paikkojen turvallisuutta, mutta pidätyksiä ei ollut vielä perjantaiaamuun mennessä tehty.

Poliisin tiedottajan mukaan on mahdollista, että hyökkääjät yrittävät etsiä toisen kohteen. Saksalaiset viestimet ovat kertoneet, että vihje terrori-iskusta tuli Ranskan viranomaisilta.

MICHAELA REHLE / REUTERS
Saksalaispoliisit turvasivat Münchenin päärautatieasemaa uudenvuodenpäivänä perjantaina.
Saksalaispoliisit turvasivat Münchenin päärautatieasemaa uudenvuodenpäivänä perjantaina.

Huoli terrori-iskuista varjosti uudenvuodenjuhlintaa monissa Euroopan suurkaupungeissa, joissa turvatoimia kiristettiin äärimmilleen.

Lontoossa jokainen aseenkantoon oikeutettu poliisi oli sanomalehti Telegraphin mukaan määrätty partioihin uudenvuodenaattona.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaikkien noin 2 000 aseistetun poliisin vapaat peruttiin Lontoossa uudenvuoden vuoksi. Aiemmin niin on tehty esimerkiksi Lontoon olympialaisten aikaan kesällä 2012.

Muualla Euroopassa turvatoimet olivat vielä tiukemmat. Belgian viranomaiset ottivat torstaina tehtyjen laajojen ratsioiden yhteydessä kiinni kuusi ihmistä epäiltyinä terrori-iskun suunnittelusta vuodenvaihteessa. Aiemmin tällä viikolla pidätettiin kaksi.

Pariisin alueella ilotulitteiden myynti ja käyttö oli tänä vuonna kielletty kansalaisiltakin.

Pariisissa myös Riemukaarella esitetyksi tarkoitettua valonäytöksen kestoa lyhennettiin, jotta väkeä ei olisi saapunut paikalle niin paljon.

Koko Ranskan alueella turvallisuutta oli valvomassa yli satatuhatta poliisia. Sisäministeri Bernard Cazeneuven mukaan äärijärjestö Isisin lähettämän uhkauksen jälkeen turvatoimet ovat tarpeen Euroopan kaikissa pääkaupungeissa, vaikka ”välitöntä uhkaa iskuista ei olekaan”.

Venäjällä poliisi evakuoi ihmiset perjantaina kahdelta juna-asemalta Moskovassa pommiuhan vuoksi, uutistoimisto Ria Novosti kertoo viranomaislähteisiin viitaten.

Paveletskajan ja Kurskin asemat evakuoitiin, mutta uutistoimiston mukaan pommikoirat eivät löytäneet ainakaan Kurskin asemalta mitään epäilyttävää. Paveletskajan mahdollisista löydöistä ei ole tietoa, eikä poliisi ole kommentoinut sen enempää evakuointia kuin sen syytä.

Saksassakin ilotulitteiden ampumisesta ohjeistettiin paikoin pidättäytymään.

Viranomaisten pelkona oli, että räjähdykset voisivat tuoda sodasta pahoja muistikuvia sadoille syyrialaispakolaisille.

Charles Platiau / Reuters
Pariisissa myös Riemukaarella esitetyksi tarkoitettua valonäytöstä lyhennettiin, jotta väkeä ei saapuisi paikalle niin paljon. Kuva Riemukaaresta maanantaina ruuhka-aikaan.
Pariisissa myös Riemukaarella esitetyksi tarkoitettua valonäytöstä lyhennettiin, jotta väkeä ei saapuisi paikalle niin paljon. Kuva Riemukaaresta maanantaina ruuhka-aikaan.
New York, Pariisi ja Berliini uuden vuoden kynnyksellä
New York, Pariisi ja Berliini uuden vuoden kynnyksellä
New York, Pariisi ja Berliini valmistautuivat kiristetyin turvatoimiln massojen uudenvuodenjuhlintaan. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat