Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

El Niño on nyt poikkeuksellisen vahva

Ennusteiden mukaan sään ääri-ilmiöt jatkuvat tulevina kuukausina voimakkaina.

Ulkomaat
 
Mikä on maailmaa runteleva sääilmiö El Niño?
Mikä on maailmaa runteleva sääilmiö El Niño?
HSTV selittää minuutissa, mistä El Niñossa on kyse. Toimittaja: Maria Manner, leikkaus: Esa Juntunen ja Esa Syväkuru.

Maailmaa koetteleva sääilmiö El Niño on koko mittaushistorian voimakkaimpia.

Kaakkois-Aasiassa kuivuus uhkaa maataloutta. Etelä-Amerikassa ainakin 150 000 ihmistä on paennut tulvien vuoksi. Kaliforniassa ja Australiassa kuivuus ja korkeat lämpötilat ovat aiheuttaneet isoja maastopaloja.

El Niño merkitsee pintavesien lämpenemistä Tyynenmeren itärannikolla. Se aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä varsinkin Tyynenmeren alueella, mutta vaikutukset tuntuvat Yhdysvalloissa ja Afrikassa asti.

Ranskalaiset tutkijat ehtivät jo julistaa meneillään olevan El Niñon kaikkien aikojen voimakkaimmaksi. Professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta sanoo kuitenkin, että ilmiötä voidaan mitata eri tavoin.

”Ranskalaiset katsovat merenpinnan lämpötilaa, joka on lämpimin koskaan El Niñon aikana. Varsinaiset El Niño -indeksit mittaavat myös muita asioita, kuten ilman lämpötilaa ja tuulen voimakkuutta”, Laaksonen sanoo.

Tämänkertainen El Niño kuuluu silti kolmen voimakkaimman joukkoon 1950-luvulle asti yltävässä mittaushistoriassa.

Jotkut ovat pohtineet, voiko El Niño olla syynä Länsi-Euroopan epätavallisen lämpimään alkutalveen. Laaksosen mukaan yhteyttä Euroopan säähän on vaikea osoittaa varmasti ja moni muu asia voi vaikuttaa enemmän.

El Niñoa seuraa päinvastainen ilmiö La Niña, jonka seuraukset eivät kuitenkaan ole yhtä ikäviä.

El Niñon vaikutus jatkuu ennusteiden mukaan voimakkaana lähikuukausina. HS listasi ilmiön seurauksia.

Kuivuutta ja ruokapulaa Afrikassa

El Niñon aiheuttama kuivuus ja tulvat ovat lisänneet nälänhätää merkittävästi Itä-Afrikassa ja etenkin Etiopiassa. Ruoka-apua tarvitsevien määrä on kasvanut miljoonilla.

Avustusjärjestöjen mukaan ruokapulan odotetaan kasvavan tulevina kuukausina.

Tulvia Keski- ja Etelä-Amerikassa

Kuivuus ja toisaalta arvaamattomat rankkasateet ovat koetelleet Guatemalaa, Hondurasia, El Salvadoria ja Nicaraguaa. Tulvien odotetaan lisääntyvän Keski-Amerikassa tammikuussa.

Myös Etelä-Amerikassa Brasiliassa, Uruguayssa, Paraguayssa ja Argentiinassa on kärsitty poikkeuksellisista tulvista.

Hurrikaaneja merellä, tornadoja Texasissa

El Niñon arvioidaan vaikuttaneen siihen, että Tyynellämerellä nähtiin vuonna 2015 ennätysmäärä hurrikaaneja ja sykloneja. Lokakuinen hurrikaani Patricia oli kaikkien aikojen voimakkain läntisellä pallonpuoliskolla. Meksikon rannikolla se oli tyyntynyt trooppiseksi myrskyksi.

Yhdysvalloissa tornadot ovat El Niño -vuosina kaksi kertaa niin yleisiä kuin tavallisesti. Tornadot, lumimyrskyt ja äkilliset tulvat tappoivat 43 ihmistä Yhdysvalloissa joulunpyhinä.

Korkeita lämpötiloja

Kulunut vuosi on mitä todennäköisimmin lämpimin maailman 1800-luvun lopulle ulottuvassa mittaushistoriassa. Poikkeuksellisen korkeiden lämpötilojen odotetaan jatkuvan vuonna 2016. Osasyy on El Niño.

Kalat kaikkoavat

El Niño -ilmiössä Tyynenmeren pintavedet lämpenevät itärannikolla Etelä-Amerikan edustalla. Siellä virtaavat tavallisesti myös maailman kalaisimpiin kuuluvat vedet.

Lämpimät vedet karkottavat kaloja Perun rannikolta. Kalastus on alueella tärkeä elinkeino.

Ruoan hinta nousee

El Niñon aiheuttama kuivuus tuhoaa satoja Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Sen seuraukset näkyvät ruoan hinnoissa muuallakin.

”Historiallisesti peruselintarvikkeiden hinnat ovat kohonneet 5–10 prosenttia. Viljelykasvit, kuten kahvi, riisi, kaakao ja sokeri, ovat yleensä erityisen alttiita”, sanoi tutkija Nick Klingaman BBC:lle.

Siegfried Modola / Reuters
Riutuva lehmä Kenian luoteisosassa lähellä Etiopian rajaa. El Niñon aiheuttama kuivuus vaikuttaa Afrikassa muun muassa karjaan.
Riutuva lehmä Kenian luoteisosassa lähellä Etiopian rajaa. El Niñon aiheuttama kuivuus vaikuttaa Afrikassa muun muassa karjaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat