Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliini odottaa miljoonaa uudenvuoden juhlijaa Brandenburgin portille – ”Joka ainoa laukku tarkistetaan”

Euroopan suurimmissa kaupungeissa uudenvuodenjuhlat huipentuvat hulppeaan ilotulitukseen.

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Brandenburgin portin eteen rakennettiin lavaa uudenvuoden juhlia varten maanantaina.
Brandenburgin portin eteen rakennettiin lavaa uudenvuoden juhlia varten maanantaina. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Berliini

Brandenburgin portille odotetaan tänä vuonna jopa miljoonaa ihmistä juhlimaan vuodenvaihdetta. Juhlat Berliinissä ovat koko Euroopan suurimmat ja ne ovat kuuluisat hulppeasta puolenyön ilotulituksestaan.

Tänä vuonna Berliinin juhlien järjestäjillä on erityisen tarkat turvatoimet. Brandenburgin portin seutu on ollut aidattuna autoilijoilta jo tapaninpäivästä ja jalankulkijoille ja pyöräilijöille maanantaista lähtien.

”Joka ainoa laukku tarkistetaan. Lasipulloja, ilotulitteita ja teräviä esineitä ei saa missään nimessä tuoda alueelle”, sanoo järjestäjien tiedottaja Anja Marx berliiniläisessä Der Tagesspiegel -lehdessä.

Järjestäjät kehottavat jättämään suuremmat laukut tai reput kokonaan kotiin. Sen sijaan mukaan pitäisi ottaa kärsivällisyyttä, sillä turvatarkastukset tulevat kestämään kauemmin kuin tavallisissa tapahtumissa. Paikalla tulee olemaan 600 järjestyksenvalvojaa ja 900 poliisia.

Ohjelma alkaa jo seitsemältä, mutta ennen kymmentä tunnelma alkaa tiivistyä. Lavalla esiintyy useita bändejä kuten Rednex ja Boney M and the Sweets. Ennen kahtatoista miljoona ihmistä laskee yhdessä vuoden viimeisiä sekunteja. Tasan kahdeltatoista alkaa ilotulitus. Järjestäjien mukaan taivaalle ammutaan 6 000 rakettia.

Berliinin poliisi odottaa alueen täyttyvän edellisten vuosien tapaan iltakymmeneen mennessä niin, että osa juhlijoista joudutaan käännyttämään porteilta takaisin.

Saksassa poliisi on tiukentanut kaikkien suurtapahtumien turvatoimia Pariisin terrori-iskun jälkeen.

Myös muissa eurooppalaiskaupungeissa on kiristetty turvatoimia uudenvuoden alla. Itävallan poliisi kertoi viime viikonloppuna ”ystävällismielisen tiedustelupalvelun” varoittaneen mahdollisista ammuskelu- tai pommi-iskuista.

Moskovassa Venäjällä järjestetään uudenvuodenaattona Helsingin tapaan konsertti, mutta Punaiselle torille päästetään vain ennalta valittu yleisö. Torin sulkemisen syyksi on epäilty turvallisuusuhkaa, mutta venäläisviranomaiset eivät ole tätä myöntäneet.

Vaikuttavatko tiukat turvatoimet Berliinissä riemukkuudestaan tunnettuun valtavaan kansanjuhlaan?

Järjestäjät vakuuttavat että ei. Etukäteen Saksassa huolehdittiin myös joulumarkkinoiden tunnelman laimentumisesta Pariisin iskun takia. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan esimerkiksi Berliinin joulumarkkinoilla kävi enemmän ihmisiä kuin aiempina vuosina.

Uusi vuosi ja alennusmyynnit keräävät muutamassa päivässä Berliinin täyteen turisteja niin Saksasta kuin joka puolelta maailmaa.

Kaupunki on tunnettu Brandenburgin portin juhlien lisäksi siitä, että etenkin joissakin kaupunginosissa kuten Neuköllnissä raketteja ammutaan kaduilla ja aukioilla täysin päättömästi.

Saksan ortopediliitto muistutti tiistaina, että uudenvuodenaattona saksalaisen suurkaupungin ensiavussa otetaan vastaan kuutisenkymmentä potilasta, joilta on ilotulitteita ampuessa irronnut sormia tai paloja sormista.

Viime vuonna saksalaiset käyttivät 129 miljoonaa euroa ilotulitteisiin. Ilotulitteiden ampuminen on sallittua vain uudenvuodenaattona, mutta Berliinissä ilotulitteiden paukuttelu on alkanut heti joulun jälkeen.

Fabrizio Bensch / Reuters
Bandenburgin portilla juhlittiin uutta vuotta ilotulituksin myös viime vuonna.
Bandenburgin portilla juhlittiin uutta vuotta ilotulituksin myös viime vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat