Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n merijalkaväki antoi Googlen pörisevälle robottimuulille kenkää

Vuosia kehitelty kantolaite osoittautui liian äänekkääksi.

Ulkomaat
 
Matthew Callahan / Yhdysvaltain merijalkaväki
Robottimuuli osaa seurata automaattisesti sotilaita.
Robottimuuli osaa seurata automaattisesti sotilaita. Kuva: Matthew Callahan / Yhdysvaltain merijalkaväki

Yhdysvaltain merijalkaväki on päättänyt luopua niin sanotun robottimuulin kehittämisestä. Military.com-sivuston mukaan Legged Squad Support System eli LS3 osoittautui kenttäkokeissa liian äänekkääksi, ja sen korjaaminen kenttäolosuhteissa oli vaikeaa.

Robottimuulin moottorin ääni muistuttaa ruohonleikkurin ääntä. Kova ääni paljastaa robottia käyttävien sotilaiden sijainnin viholliselle.

Robottimuuli kehitettiin alun perin kantamaan merijalkaväen sotilaiden taakkoja. Lähes 600 kiloa painava nelijalkainen laite kykenee kantamaan mukanaan noin 180 kilon edestä tavaraa.

Tavoitteeksi oli asetettu, että robotti pystyisi seuraamaan sotilaita jopa lähes sadan metrin päästä ja että se kykenisi liikkumaan vuorokauden yhtä menoa. Sen piti myös kyetä ylittämään pieniä ojia ja kahlaamaan vajaan metrin syvyisessä vedessä.

Robottimuulin valmistaja on Boston Dynamics, jonka Google osti vuonna 2003. Google on kuitenkin ilmoittanut, että se haluaa eroon asevoimien kanssa tekemistään sopimuksista.

Robotin kehittämisessä oli mukana myös Yhdysvaltain asevoimien kuuluisa tutkimusvirasto Defense Advanced Research Projects Agency, joka tunnetaan paremmin nimellä Darpa. Kehitystyö maksoi yli 38 miljoonaa euroa.

Robotin käyttövoima tulee yksisylinterisestä nelitahtimoottorista. Polttoainetankkiin mahtuu polttoainetta 20 mailin eli noin 32 kilometrin kävelyä varten.

Laite pystyy seuraamaan ohjaajaansa tietokonenäön ja GPS-paikantimen avulla eli se ei tarvitse varsinaista erillistä ohjaajaa. Robottia voidaan ohjata erillisellä ohjaimella, mutta se osaa myös totella yksinkertaista ääniohjausta.

Robottimuuli kykenee esimerkiksi tunnistamaan kivet, puut ja pensaat. Se osaa tehdä päätöksen, kannattaako sen mennä esteen läpi vai kiertää se.

Spot-robotti liikkuu hämmästyttävän luonnollisesti
Spot-robotti liikkuu hämmästyttävän luonnollisesti
Googlen tytäryhtiön Boston Dynamicsin valmistama Spot-robotti näyttää liikkuvan kuin mikä tahansa nelijalkainen. Edes potkimiset eivät saa sitä kaatumaan, ja portaiden nousukin sujuu hyvin. (Kuva: Reuters)

Meluongelman vuoksi Merijalkaväki ja Darpa kehittivät myös pienemmän nelijalkaisen ”robottikoiran”, jonka käyttövoimana on sähkömoottori.

Pieni ”Spot”-niminen laite ei kuitenkaan pysty kantamaan kuin alle 20 kilon taakkoja, eikä siihen ole kyetty kehittämään samanlaista autonomista liikkumiskykyä kuin robottimuuliin. Se vaatii käytännössä maastossa liikkuakseen erillisen ohjaajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat