Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämmin henkäys nostatti lämpötilan Pohjoisnavalla hetkeksi plussan puolelle

Pohjoisnavan lämpöaalto jäi kuitenkin lyhyeksi. Lämmin ilmavirta suuntaa nyt itäiselle Jäämerelle ja Siperiaan.

Ulkomaat
 
James Kilner / Reuters
Vaikka keskiviikkona käytiin plussan puolella, suojasää ei jää navalle pitkäksi aikaa
Vaikka keskiviikkona käytiin plussan puolella, suojasää ei jää navalle pitkäksi aikaa Kuva: James Kilner / Reuters

Pohjoisnavan ympäristössä on koettu uudenvuoden alla harvinaisen lämmin tuulahdus, joka on nostattanut lämpötilan hetkeksi nollan yläpuolelle.

Tavanomaisesti Pohjoisnavalla on keskitalvella keskimäärin 20 asteen pakkasia. Keskiviikkona eteläiset virtaukset toivat Pohjoisnavalle kuitenkin lämmintä ilmaa, joka kohotti elohopean nollan ja kahden celsiusasteen välille, kertoo uutistoimisto AFP.

Epätavallinen lämpöaalto arktisella alueella johtui Atlantilla vaikuttavasta voimakkaasta matalapaineesta ja toisaalta Skandinaviassa vaikuttavasta korkeapaineesta, kertoo vanhempi tutkija Heikki Tuomenvirta Ilmatieteen laitokselta. Ne saivat etelätuulet puskemaan lämmintä ilmaa Atlantilta aina Pohjoisnavalle asti.

”Tähän aikaan vuodesta virtaukset voivat läntisiä tai lounaisia, mutta yleensä ne eivät vie Pohjoisnavalle asti näin lämmintä ilmaa”, hän sanoo.

Vaikka keskiviikkona käytiin plussan puolella, suojasää ei jää navalle pitkäksi aikaa.

”Pohjoisnavan osalta lämmin henkäys on ohi. Lämmin ilma kulkeutuu nyt ja lähipäivinä itäiselle Jäämerelle ja edelleen kohti Pohjois-Siperiaa.”

Kanadalaiset meteorologit yhdistivät Pohjoisnavan epätavallisen lämpimän tuulahduksen samaan sääilmiöön, joka aiemmin tässä kuussa toi ennätyslämpimät joulusäät Pohjois-Amerikkaan ja piiskasi Britanniaa myrskytuulilla ja tulvilla, kertoo AFP.

Mutta liittyykö Pohjoisnavan lämpöaalto meneillään olevaan El Niño -sääilmiöön, jonka povataan yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa kohottavan vuoden 2015 mittaushistorian lämpimimmäksi vuodeksi?

Tuomenvirran mukaan El Niño on sinänsä voimakas sääilmiö, mutta sen vaikutuspiiri ulottuu enimmäkseen Tyynenmeren alueelle ja tropiikkiin.

”El Niñon vaikutukset vaimenevat sitä mukaa kun mennään kauemmaksi Tyynestä valtamerestä ja tropiikista. Yhteyttä El Niñoon ei tarvita selittämään Pohjoisnavan lämpöaaltoa.”

Johtopäätökseen saadaan tukea tarkastamalla aiempien vuosien lämpöaaltoja Pohjoisnavalla ja vertaamalla niitä voimakkaisiin El Niño -vuosiin.

Yhdysvaltalainen meteorologi Bob Henson tviittasi tiistaina, että Pohjoisnavalla on vuoden 1948 jälkeen mitattu joulukuussa plusasteita kolme kertaa: vuosina 2014, 1990 ja 1959.

Voimakkaat tai hyvin voimakkaat El Niño -vuodet on Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n tilastojen mukaan koettu 1957–1958, 1965–1966, 1972–1973, 1982–1983, 1997–1998 sekä kuluvana vuonna 2015–2016.

Keskitalven pitäisi olla aikaa, jolloin pohjoisen arktisilla alueilla muodostuu jäätä. Vaikuttaako yllättävä lämmin tuulahdus jään muodostumiseen?

”Jos lämmintä ilmaa pääsee, niin jäätymisprosessi tietysti hidastuu. Talvi on kuitenkin pitkä, eivätkä ilmavirtaukset pysy vakiona”, Tuomenvirta sanoo.

Jäätiköiden ja Jäämeren sulaminen on huolettanut viime vuosina tutkijoita.

Vuosittain jääpeite on pohjoisen arktisella vyöhykkeellä runsaimmillaan maalis-huhtikuussa ja minimissään syyskuussa.

Tuomenvirran mukaan arktisen alueen jääpeitteen pieneneminen on ollut nähtävissä erityisesti syyskuun mittauksissa, mutta jonkin verran myös talvimittauksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat