Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aita pysäyttää turvapaikanhakijat Kööpenhaminassa – Ruotsin maanantaina voimaan astuva henkilöllisyystodistuslaki saa kovaa arvostelua

Ulkomaat
 
Julia Lindemalm
Ruotsi aloitti rajatarkastukset Malmön rautatieasemalla marraskuussa. Nyt henkilötarkastusten teko aloitetaan Tanskan puolella.
Ruotsi aloitti rajatarkastukset Malmön rautatieasemalla marraskuussa. Nyt henkilötarkastusten teko aloitetaan Tanskan puolella. Kuva: Julia Lindemalm

Tukholma. ”Minun Eurooppani ei rakenna muureja.”

”Minun Eurooppani ottaa vastaan ihmisiä, jotka pakenevat sotaa.”

Näin sanoi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven syyskuussa, kun hän puhui Tukholman Medborgarplatsenilla pakolaisten tueksi järjestetyssä mielenosoituksessa.

Nyt ajat ovat toiset ja jollei aivan muuri, niin ainakin aita on totta.

Kööpenhaminan lentokentälle on noussut Ruotsin säätämän lain takia yli 300 metriä pitkä aita, jonka tarkoituksena on estää turvapaikanhakijoiden juokseminen raiteiden yli Ruotsiin lähtevien junien raiteelle.

Kastrupin lentokenttäaseman omistava Sund & Bælt -yhtiö on rakentanut aidan, koska Ruotsi aloittaa ensi maanantaina 4. tammikuuta rajatarkastusten lisäksi henkilöllisyystodistuksien vaatimisen kaikissa junissa, busseissa ja lautoissa, jotka saapuvat Ruotsiin. Se perustelee aitaa muun muassa matkustajien turvallisuuden takaamisella. Tarkistukset juna- ja bussiliikenteessä tehdään Tanskan puolella, muun muassa Kastrupin lentokentällä, missä ne ovat liikennöivien yhtiöiden vastuulla.

Uuden käytännön odotetaan estävän monien turvapaikanhakijoiden matkan Ruotsiin. Noin 20 prosentilla Ruotsiin tulevista turvapaikanhakijoista on ensimmäisen rekisteröitymisen yhteydessä passi, kertoo Helena Cho Györki Ruotsin maahanmuuttoviraston viestinnästä.

Uutta henkilöllisyystodistuksia koskevaa lakia on arvosteltu kovasanaisesti. Muun muassa Ruotsin Punainen risti on varoittanut, että laki saattaa evätä turvapaikanhakijoilta käytännössä oikeuden saada hakemuksensa käsiteltyä Ruotsissa.

Myös Ruotsin yksintulevien pakolaislasten yhdistys on huolissaan.

”Niillä, jotka ovat kotoisin vaikkapa pienestä kylästä Afganistanissa, ei ole minkäänlaista passia. Se ei ole asia, jonka tavallinen köyhä perhe hankkisi ja tekisi kuten me teemme – huvimatkoja – joiden vuoksi passin tarvitsisi, ei sellaista ole”, sanoo projektijohtaja Jenny Anderberg TT:lle.

Tarkastusten uskotaan myös haittaavan merkittävästi liikennettä. Noin 14 000–15 000 ihmistä kulkee Etelä-Ruotsin Skånesta joka päivä töihin Kööpenhaminaan.

Tarkastuksia ja rajaliikenteen vaikeutumista vastustava Öresundsrevolutionen-ryhmä on kerännyt lyhyessä ajassa Facebookissa lähes 21 000 seuraajaa.

”Miljoonat työmatkailijat ja matkustajat kärsivät ja paikallinen kauppakamari ennustaa talouden romahdusta -- raja, joka on tullut tunnetuksi tanskalais-ruotsalaisesta rikossarjasta Sillasta käytännössä suljetaan tammikuun kolmannen päivän jälkeen, mikä tarkoittaa tuhoa matkustajille ja pendelöijille”, ryhmän kirjoittaa sivuillaan.

Ruotsin valtion junayhtiö SJ on jo ilmoittanut, että se lakkauttaa tarkistusten vuoksi liikenteensä Juutinrauman sillan yli. Lisäksi paikallisjunayhtiö Öresundståget ei enää aja Kööpenhaminan keskusasemalta Malmöhön saakka, vaan matkustajat saavat hankkiutua Kastrupin lentokentälle, mistä junat lähtevät. Tanskan junayhtiön DSB:n mukaan sen matkustajien matka Ruotsiin viivästyy 10–30 minuuttia. Tämä vaikuttaa merkittävästi muun muassa työmatkaliikenteeseen.

Kuljetusyhtiö voi uuden lain mukaan saada 50 000 kruunun eli runsaan 5 400 euron sakon, mikäli se jättää henkilöllisyystodistuksen tarkistamatta. Ruotsin poliisi julkaisi ennen vuodenvaihdetta linjauksen siitä, miten se valvoo lakia. Poliisin mukaan yhtiöiden täytyy dokumentoida tarkastukset siten, että ne kykenevät osoittamaan muun muassa henkilöllisyystodistuksen numeron ja sen minkälainen henkilöllisyystodistus on kussakin tapauksessa näytetty.

Dokumentointivelvoite on herättänyt kysymyksiä. Tanskan junayhtiö DSB on muun muassa ilmoitti ennen vuodenvaihdetta, ettei se aio heti tarkastusten alkaessa tallentaa kopioita henkilöllisyystodistuksista, koska se ei ole toistaiseksi varma onko tämä Tanskan lain kanssa yhteensopivaa.

Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt dramaattisesti jo sen jälkeen, kun Ruotsi aloitti rajatarkastukset Tanskan-rajan omalla puolellaan marraskuussa. Tällä hetkellä maahan tulee noin 2 000–3 000 turvapaikanhakijaa viikossa, kun syksyn kiivaimpina viikkoina tulijoita oli noin 10 000. Koko päättyneen vuoden lukema on noin 163 000, mikä on lähes kaksinkertainen määrä aiempaan ennätysvuoteen 1992 verrattuna, kertoi maahanmuuttovirasto perjantaina.

Henkilötodistusten tarkistukset lisäävät nyt painetta Tanskan puolella, minne tuli viime vuonna marraskuun loppuun mennessä vajaat 18 500 turvapaikanhakijaa. Tanska on kiristämässä turvapaikkalainsäädäntöään merkittävästi. Hallitus suunnittelee muun muassa kiistanalaista lakia, jonka myötä turvapaikanhakijoiden omaisuutta voitaisiin takavarikoida turvapaikkaprosessin rahoittamiseksi.

Tanska on myös ilmoittanut, että se voi harkita omien väliaikaisten rajatarkastusten aloittamisen Saksan vastaisella rajalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat