Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalainen muuttaa keskimäärin 12 kertaa – moni etsii kavereita Tinderistä

Amerikkalaiset muuttavat usein ja pidempiä matkoja kuin suomalaiset. Uudessa kaupungissa ei enää tarvitse liittyä kirkkoon, koputella naapurien oville ja hengailla työkavereiden kanssa, vaan uudet tuttavat löytyvät Tinderistä.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Tilastoanalyytikko Kevin Barragan (vas.) tutustui korkeakoulutuksen edunvalvojana työskentelevään Adam Smithiin Tinderin avulla. Nyt he seurustelevat.
Tilastoanalyytikko Kevin Barragan (vas.) tutustui korkeakoulutuksen edunvalvojana työskentelevään Adam Smithiin Tinderin avulla. Nyt he seurustelevat. Kuva: Dermot Tatlow
Fakta

Pieni sovellussanasto

 Tinder: deittisovellus, jossa voi valita, kenen kanssa haluaa viestitellä. Jos molemmat valitsevat toisensa, viestiyhteys aukeaa.

 Hinge: deittisovellus, joka yhdistää käyttäjän vain tämän Facebook-tuttujen tuttaviin, ei tuntemattomiin.

 Bumble: deittisovellus, jossa vain nainen voi aloittaa keskustelun.

 Meetup: sivusto, jossa eri harrastuksista kiinnostuneet ihmiset voivat tavata.

 Switch ja Jobr: Sovelluksia, joilla työnantaja ja työntekijä voivat löytää toisensa.

Washington

Kevin Barragan on 26-vuotias ja on muuttanut jo 13 kertaa. Viimeksi hän siirtyi Floridasta yliopiston jälkeen Washingtoniin (1 150 kilometriä), josta hän ei tuntenut ketään. Ei se mitään.

”Tuntia ennen töistä lähtöä aloin selata Tinderiä, löytyisikö kivoja tyyppejä, joiden kanssa voisin mennä oluelle”, kertoo tilastoanalyytikkona työskentelevä Barragan.

Barragan tutustui 24-vuotiaaseen Emily D’Iorioon, joka oli myös vasta tullut Washingtoniin. D’Ioriolla on takanaan kuusi muuttoa: viimeksi lapsuudenkodista Bostonista yliopistoon Rhode Islandiin (90 kilometriä), sieltä jatkotutkintoa varten Atlantaan (1 450 kilometriä) ja sieltä töihin Washingtoniin (870 kilometriä).

Emily D’Iorion Tinder-profiili ei kerro kohteestaan liikoja. ”Tiede, juokseminen, sangria”, lukee esittelytekstissä. Sovellus näyttää profiileja toisista käyttäjistä, jotka ovat valitun välimatkan sisällä katselijasta.
Emily D’Iorion Tinder-profiili ei kerro kohteestaan liikoja. ”Tiede, juokseminen, sangria”, lukee esittelytekstissä. Sovellus näyttää profiileja toisista käyttäjistä, jotka ovat valitun välimatkan sisällä katselijasta.

”Aloin etsiä kavereita Tinderistä ja Meetupista. Kysyin myös Facebookissa, tunteeko kukaan ketään Washingtonista”, sanoo terveysalan hallintotehtävissä työskentelevä D’Iorio.

Työpaikalla D’Iorio ystävystyi yhden kollegansa kanssa ”ihan livenä”.

Tinder on älypuhelinsovellus, jolla on karkean arvion mukaan noin 50 miljoonaa käyttäjää. Se kehitettiin deittivälineeksi, mutta Yhdysvalloissa sitä on alettu käyttää muuhunkin.

Amerikkalaiset muuttavat usein ja pidempiä matkoja kuin suomalaiset. Uudessa kaupungissa ei enää tarvitse liittyä kirkkoon, koputella naapurien oville ja hengailla työkavereiden kanssa, vaan uudet tuttavat löytyvät Tinderistä.

Meetup-sivustolla taas on harrastusryhmiä, joiden kiinnostuksenkohteet vaihtelevat D’Iorion mukaan ”futiksesta oravantarkkailuun”.

”Tinderin kautta olen löytänyt paljon parempia ystäviä kuin löytäisin muuten”, D’Iorio sanoo. ”Jos menen baarissa juttelemaan viidelle ihmiselle, löydän yhteisen sävelen ehkä yhden kanssa. Tinderin ansiosta tiedän heti, että joku pitää Barack Obamasta ja NPR-radioasemasta kuten minäkin.”

Tinder, kuten myös toinen deittisovellus Hinge, ottaa käyttäjän profiilin ja kontaktit Facebookista. Näin käyttäjä näkee heti, onko uudella ihmisellä yhteisiä tuttuja tai sama musiikkimaku.

D’Iorion on vaikea kuvitella aikaa, jolloin tutustuminen tapahtui kasvotusten.

”Kesällä matkustin Euroopassa ja yritin tutustua ihmisiin baareissa. Joskus palasin majapaikkaan puhumatta kenenkään kanssa koko iltana.”

Dermot Tatlow
Terveysalan hallintotehtävissä työskentelevä Emily D’Iorio kertoo Tinderin auttaneen suuresti ystävien löytämisessä.
Terveysalan hallintotehtävissä työskentelevä Emily D’Iorio kertoo Tinderin auttaneen suuresti ystävien löytämisessä.

Amerikkalaisia valmistetaan lapsesta lähtien siihen, että ympäristö tai ihmissuhteet eivät ole pysyviä. Ala-asteelta lähtien luokka kootaan uudelleen joka vuosi.

Amerikkalainen muuttaa elämässään keskimäärin kaksitoista kertaa. Suurin osa yhden vuoden aikana muuttavista 36 miljoonasta amerikkalaisesta muuttaa lähelle, mutta noin 15 prosenttia siirtyy osavaltiosta toiseen.

Yhdysvaltain tilastokeskuksen mukaan vilkkaimmin muuttavat 18–45-vuotiaat, jotka siirtyvät opiskelun, työn tai sopivamman kodin perässä. Varakkaat liikkuvat vähemmän kuin köyhät, joilla ei ole varaa omistusasuntoon ja joiden täytyy ottaa töitä vastaan sieltä, mistä niitä löytyy.

Toistuva muuttaminen voi tehdä amerikkalaisista juurettomia mutta samalla joustavia ja avoimia. Vaikka totinen suomalainen saattaa pitää vaihtuvia ystävyyssuhteita pinnallisina, ne ovat myös selviytymiskeino: suuressa maassa on paljon työmahdollisuuksia. Amerikkalainen pysyy samassa työpaikassa keskimäärin 4,6 vuotta, suomalainen yli kymmenen.

D’Iorion on vaikea kuvitella jonkun pitävän 80 kilometrin matkaa esteenä sille, että ottaisi vastaan uuden työn.

”Isältäni menee Bostonissa puolitoista tuntia joka päivä työmatkaan yhteen suuntaan”, hän sanoo.

Kun Kevin Barragan etsi uusia ystäviä Tinderissä, hän rajasi ikähaarukaksi 21–30-vuotiaat, ”jotta voin käydä heidän kanssaan baarissa”.

Emily D’Iorio valitsi Tinderistä tuttavikseen ”rennon ja sporttisen näköisiä ulkoilmaihmisiä” – sellaisia kuin hän itse.

Vaikka amerikkalaiset joutuvat jatkuvasti tutustumaan uusiin ihmisiin, se ei välttämättä tee heistä suvaitsevaisia. Yhdysvallat on jakaantunut jyrkästi konservatiiveihin ja liberaaleihin.

”Edellinen asuinpaikkani Tallahassee oli kampuksen ulkopuolella konservatiivinen, enkä halunnut aina näyttää olevani homo”, Barragan sanoo.

”Kun menimme paikallisten suosimaan baariin laulamaan karaokea, ajattelin, että täällä en kyllä vedä Britney Spearsia.”

Samankaltainen kokemus oli Emily D’Ioriolla, joka muutti vapaamielisestä Bostonista melko konservatiiviseen Atlantaan.

”Kun kävelin kadulla yksin, joku huomautti, että nainen tarvitsee rinnalleen miehen.”

Nyt D’Iorio ja Barragan haluavat pysyä vapaamielisessä Washingtonissa samanhenkisten seurassa. Barragan on löytänyt Tinderistä myös poikaystävän: Adam Smith, 25, muutti Daytonista opiskelemaan Bloomingtoniin (265 kilometriä), sieltä harjoitteluun Baltimoreen (1 000 kilometriä), sieltä vaihto-opiskelijaksi Tanskaan (6 450 kilometriä) ja lopulta töihin Washingtoniin.

Smith jaottelee amerikkalaiset turvallisuushakuisiin paikallaanpysyjiin ja uteliaisiin muuttajiin. Itsensä hän laskee uteliaisiin.

Tinder, Hinge ja Meetup ruokkivat kuitenkin sitä, että muuttajatkin tutustuvat vain niihin, joilla on jo valmiiksi samanlaiset arvot ja ajatukset kuin heillä.

Miten nuoret pystyisivät enää ymmärtämään ikäistään republikaania Kansasista?

”En minä haluaisikaan”, Smith sanoo.

”Eiväthän he edes usko evoluutioon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat