Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aita pysäyttää pakolaiset Kööpenhaminassa

Ruotsin maanantaina voimaan tuleva henkilötodistuslaki saa kovaa arvostelua

Ulkomaat
 
Scanpix
Siirtolaisia nousi Kööpenhamina–Helsingborg-junaan syyskuussa 2015.
Siirtolaisia nousi Kööpenhamina–Helsingborg-junaan syyskuussa 2015. Kuva: Scanpix

Tukholma

”Minun Eurooppani ei rakenna muureja. Minun Eurooppani ottaa vastaan ihmisiä, jotka pakenevat sotaa.”

Näin sanoi pääministeri Stefan Löfven syyskuussa, kun hän puhui Tukholman Medborgarplatsenilla pakolaisten tueksi pidetyssä mielenosoituksessa.

Nyt ajat ovat toiset, ja jollei aivan muuri, niin ainakin aita on totta. Kööpenhaminan lentokentälle on noussut Ruotsin säätämän lain takia yli 300 metriä pitkä aita, jonka tarkoituksena on estää pakolaisten juokseminen raiteiden yli Ruotsiin lähtevien junien raiteelle.

Kastrupin lentokenttäaseman omistava Sund & Bælt -yhtiö on rakentanut aidan, koska Ruotsi aloittaa ensi maanantaina rajatarkastusten lisäksi henkilötodistuksien vaatimisen kaikissa junissa, busseissa ja lautoissa, jotka saapuvat Ruotsiin. Tarkistukset juna- ja bussiliikenteessä tehdään Tanskan puolella, muun muassa Kastrupin lentokentällä, missä ne ovat liikennöivien yhtiöiden vastuulla.

Uuden käytännön odotetaan estävän monien turvapaikanhakijoiden matkan Ruotsiin. Noin 20 prosentilla Ruotsiin tulevista turvapaikanhakijoista on ensimmäisen rekisteröitymisen yhteydessä passi tai vastaava henkilötodistus, kertoo Helena Cho Györki Ruotsin maahanmuuttoviraston viestinnästä.

Uutta lakia on arvosteltu rankasti. Muun muassa Ruotsin Punainen Risti on varoittanut, että laki voi evätä pakolaisilta oikeuden saada turvapaikkahakemuksensa käsitellyksi Ruotsissa.

Tarkastusten uskotaan myös haittaavan liikennettä: noin 14 000–15 000 ihmistä kulkee Etelä-Ruotsin Skånesta joka päivä töihin Kööpenhaminaan.

Tarkastuksia ja rajaliikenteen vaikeutumista vastustava Öresundsrevolutionen-ryhmä on lyhyessä ajassa kerännyt Facebookissa lähes 21 000 seuraajaa.

Ruotsin valtion junayhtiö SJ on jo ilmoittanut lakkauttavansa tarkistusten vuoksi liikenteensä Juutinrauman sillan yli. Lisäksi paikallisjunayhtiö Öresundståget ei enää aja Kööpenhaminan keskusasemalta Malmöhön vaan matkustajat saavat hankkiutua Kastrupin lentokentälle, mistä junat lähtevät. Tanskan junayhtiön DSB:n mukaan sen matkustajien matka Ruotsiin viivästyy 10–30 minuuttia. Tämä vaikuttaa tuntuvasti muun muassa työmatkaliikenteeseen.

Kuljetusyhtiö voi uuden lain mukaan saada 50 000 kruunun eli runsaan 5 400 euron sakon, jos se jättää henkilötodistuksen tarkastamatta.

Poliisin mukaan yhtiöiden täytyy dokumentoida tarkastukset siten, että ne kykenevät osoittamaan muun muassa henkilötodistuksen numeron ja sen, minkälainen henkilötodistus on kussakin tapauksessa näytetty.

Velvoite on herättänyt kysymyksiä. Tanskan junayhtiö DSB ilmoitti ennen vuodenvaihdetta, ettei se aio heti tarkastusten alkaessa tallentaa kopioita henkilöllisyystodistuksista, koska se ei ole toistaiseksi varma, onko tämä Tanskan lain kanssa yhteensopivaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat