Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa: Isis suunnitteli iskua Müncheniin

Uudenvuoden turvatoimet olivat mittavat eri puolilla Eurooppaa

Ulkomaat
 
Kireät turvatoimet uudenvuoden aattona
Kireät turvatoimet uudenvuoden aattona
Eri puolilla maailmaa murehditaan uudenvuodenjuhlinnan turvallisuutta. Kuva Reuters

Berliini/Helsinki

Saksan viranomaiset kertoivat perjantaina, että terroristijärjestö Isisin uskottiin suunnitelleen itsemurhapommi-iskua uudenvuodenaattona Müncheniin.

Varoitus tuli Süddeutsche Zeitungin mukaan Ranskan tiedusteluviranomaisilta. Se kertoi, että Münchenissä oleskeli viidestä seitsemään irakilaista ja syyrialaista, joiden epäiltiin suunnittelevan iskuja päärautatieasemalle ja Pasingin asemalle.

Konkreettisia tietojen epällyistä tai heidän olinpaikastaan perjantailta ei kuitenkaan toistaiseksi ole.

Münchenin poliisipäällikön Hubertus Andrän mukaan turvallisuustilanne Münchenissä on palautunut samalle tasolle kuin ennen varoitusta torstai-iltana. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière arvioi, että kansainvälisten terrori-iskujen vaara Saksassa on edelleen kasvanut.

Rautatieliikenne asemille pysäytettiin, ja poliisi kehotti yleisöä välttämään suuria kokoontumisia. Rautatieasemat avattiin joidenkin tuntien päästä uudelleen.

Noin 550 poliisia jäljitti epäiltyjä ja varmisti paikkojen turvallisuutta, mutta pidätyksiä ei ollut vielä perjantai-iltapäivään mennessä tehty.

Poliisin tiedottajan mukaan on mahdollista, että hyökkääjät yrittävät etsiä toisen kohteen. Saksalaiset viestimet ovat kertoneet, että vihje terrori-iskusta tuli Ranskan viranomaisilta.

Huoli terrori-iskuista varjosti uudenvuoden juhlintaa monissa Euroopan suurkaupungeissa, joissa turvatoimia kiristettiin äärimmilleen.

Lontoossa jokainen aseenkantoon oikeutettu poliisi oli sanomalehti The Telegraphin mukaan määrätty töihin uudenvuodenaattona.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaikkien noin 2 000 aseistetun poliisin vapaat peruttiin Lontoossa uudenvuoden vuoksi. Aiemmin niin on tehty esimerkiksi Lontoon olympialaisten aikaan kesällä 2012.

Muualla Euroopassa turvatoimet olivat vielä tiukemmat. Belgian viranomaiset ottivat torstaina tehtyjen laajojen ratsioiden yhteydessä kiinni kuusi ihmistä epäiltyinä terrori-iskun suunnittelusta vuodenvaihteessa. Aiemmin tällä viikolla pidätettiin kaksi.

Pariisin alueella ilotulitteiden myynti ja käyttö oli tänä vuonna kielletty kansalaisiltakin. Pariisissa myös Riemukaarella esitetyksi tarkoitettua valonäytöksen kestoa lyhennettiin, jotta väkeä ei olisi saapunut paikalle niin paljon.

Venäjällä poliisi evakuoi ihmiset perjantaina kahdelta juna-asemalta Moskovassa pommiuhan vuoksi, kertoi uutistoimisto Ria Novosti viranomaislähteisiin viitaten.

Paveletskajan ja Kurskin asemat evakuoitiin, mutta uutistoimiston mukaan pommikoirat eivät löytäneet ainakaan Kurskin asemalta mitään epäilyttävää. Paveletskajan mahdollisista löydöistä ei ole tietoa, eikä poliisi ole kommentoinut sen enempää evakuointia kuin sen syytä.

MICHAELA REHLE / REUTERS
Saksalaispoliisit turvasivat Münchenin päärautatieasemaa uudenvuodenpäivänä perjantaina.
Saksalaispoliisit turvasivat Münchenin päärautatieasemaa uudenvuodenpäivänä perjantaina.
CHARLES PLATIAU / Reuters
Juhlijat kerääntyivät vastaanottamaan uuttavuotta Pariisin riemukaarelle.
Juhlijat kerääntyivät vastaanottamaan uuttavuotta Pariisin riemukaarelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat