Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alzheimeria ei ole kukistettu miljardisummista huolimatta – Lääketeollisuuden neuvonantaja: ”Läpimurto lähtee todennäköisesti yliopistomaailmasta”

Harmaantuva maailma 2/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Lazard-finanssiyhtiön Stephen Sands johtaa terveysalan toimintoja. Hän painottaa tieteellistä tutkimusta: ”Tiede- ja yritysmaailman yhteistyö on ratkaisevan tärkeää.”
Lazard-finanssiyhtiön Stephen Sands johtaa terveysalan toimintoja. Hän painottaa tieteellistä tutkimusta: ”Tiede- ja yritysmaailman yhteistyö on ratkaisevan tärkeää.” Kuva: Conor O'Leary
Fakta

Lääkemarkkinat muuttuvat kovaa vauhtia

 Vuonna 2014 maailman viisitoista eniten myytyä lääkettä toivat 100 miljardin dollarin eli noin 90 miljardin euron myyntitulot. Se oli noin 16 prosenttia kaikesta lääkemyynnistä.

 Erikoislääkkeiden osuus myydyimmistä lääkkeistä kasvaa koko ajan.

 Alzheimerin taudin lääkekokeisiin tarvitaan tuhansia henkilöitä. Sydän- ja verisuonitautilääkkeiden kokeet tehdään kymmenillätuhansilla.

 Alzheimerin taudin torjunnan lisäksi haasteita tuovat diabetes ja sen seurannaiset sekä tulehdustaudit.

 Länsimaiden ulkopuolella muun muassa Kiinan Shanghaissa on biotekniikan huippututkimusta. Intiassa on paljon lääketeollisuutta mutta vähän uutta luovaa tutkimusta.

Lontoo

Usein vitsaillaan, että kehitys muka kehittyy. Terveysalalla vitsissä on kuitenkin puolet totta.

Koossa on jo hyvin paljon tieteellistä tietoa, ja tutkijat ympäri maailman tekevät entistä tehokkaampaa yhteistyötä. Tuloksena on esimerkiksi paljon uusia syöpälääkkeitä. Ero jopa viime vuosikymmenen loppuun on selvä.

Kehityksestä hyötyy etenkin ikääntyvä väestö.

”Tulin alalle 25–30 vuotta sitten, ja silloin syöpälääke pidensi elämää 3–4 viikkoa – ja sitä pidettiin hyvänä saavutuksena. Nyt puhutaan vuosien lisäajasta elämään. Tekeillä ovat jopa parantavat lääkkeet”, sanoo lääketeollisuuden neuvonantaja Stephen Sands Lontoossa.

Sands johtaa New Yorkissa pörssiin listautuneen Lazard-yhtiön kansainvälisiä terveysalan toimintoja Lontoosta. Vuonna 1848 perustettu Lazard toimii investointipankkina ja omaisuudenhoitoyhtiönä. Sen liikevaihto on yli kaksi miljardia euroa.

Amerikkalaissyntyinen Sands on seurannut terveysalaa pitkään ja perustanut pari omaakin yhtiötä. Hän muistuttaa, että tiede ei kehity suorana janana. Aina tarvitaan uusi läpimurtoja.

”Tavallista kovempiin pähkinöihin lukeutuu Alzheimerin tauti. Isot lääkeyhtiöt ovat käyttäneet miljardeja dollareita yrittäessään löytää siihen lääkettä. Kyseessä on hyvin haastava ongelma.”

Alzheimerin tauti aiheuttaa dementiaa ja on parantumaton. Pelkästään Suomessa tautia sairastaa noin 70 000 henkeä.

Mitä vanhemmaksi väki käy, sitä isompi ongelma dementia on. Tehokas lääkitys kohentaisi muistisairaiden vanhusten elämänlaatua ja keventäisi yhteiskunnan taakkaa.

Sands muistuttaa, että vuosia sitten syöpää pidettiin usein yhtenä sairautena, kunnes opittiin erottamaan erilaisia syöpiä. Tilanne on nyt sama Alzheimerin taudin tapauksessa. Dementiassa on lähes varmasti kyse eri sairauksista. Sands ei usko, että Alzheimerin selättämiseen riittävät lääkeyhtiöiden miljardit.

”Läpimurto lähtee todennäköisesti yliopistomaailmasta.”

Yliopistojen tehtävä on tuottaa huipputason tutkimusta. Esimerkiksi Britanniassa Alzheimer-tutkimuksen rahoitusta on lisätty merkittävästi ja taudin kukistamisesta on tehty kansallinen ykköstavoite.

Yritysmaailman rooli on panna pyörät pyörimään. Pienten yritysten erityisosaamista ovat uudet lähestymistavat.

”Isot lääkeyhtiöt ovat puolestaan erittäin hyviä tuotekehityksessä. Niillä on resurssit aloittaa mittavat lääkekokeet.”

Eurooppalainen tutkimus on Sandsin mukaan hyvässä vauhdissa. Kiitosta saavat etenkin Britannia, Ranska, Belgia ja Ruotsi.

”Tukholman Karoliininen instituutti on maailman parhaita tieteellisiä tutkimuslaitoksia.”

Yhdysvaltain vahvuutena ovat tieteen lisäksi myös toimivat markkinat. Eurooppalaisyhtiötkin lähtevät sinne rahoitusta hakemaan.

Ikääntyminen tuo terveysalan yhtiöille lisää haasteita. Mitä vanhemmaksi ihminen elää, sitä enemmän hän ehtii sairastaa.

”Koska elinikä pitenee, iso osa miehistä saa lopulta eturauhasyövän. Syöpä voi olla kuitenkin niin lievä ja hidas kasvamaan, että se ei haittaa.”

Nyt lääkeyhtiöt tuottavat lääkkeitä, joiden tarkoitus on parantaa sairauksia. Seuraava askel on estää sairauksia. Sen jälkeen päästään ylimmälle portaalle: vanhenemisen ehkäisemiseen.

”Se on Graalin malja – mutta emme ole siellä vielä.”

Tavallistenkin ihmisten tieto omista terveysriskeistä ja vanhuuden uhista kasvaa koko ajan.

”Meillä kaikilla on vielä jonain päivänä tieto omasta perimästään eli genomitieto. Sitä ennen pitää vain ratkaista eettiset ja muut ongelmat.”

Sands myöntää itsekin harkinneensa genomitietonsa kartoittamista, mutta lääkäriystävät ovat sanoneet, että terveellisiä elämäntapoja voi noudattaa ilmankin.

Harmaantuva maailma 2/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Ensimmäinen osa luettavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat