Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei puhettakaan aselakien kiristämisestä: Texas salli aseiden avoimen kantamisen vyökotelossa 145 vuoden tauon jälkeen

Asemyönteisestä ja republikaanijohtoisesta Texasista tuli vuodenvaihteessa entistäkin asemyönteisempi.

Ulkomaat
 
JESSICA RINALDI / Reuters
Texas sallii aseiden avoimen kantamisen 145 vuoden tauon jälkeen. Kuvassa nainen pitelee käsiasetta asekaupassa Fort Worthissa Texasissa vuonna 2008.
Texas sallii aseiden avoimen kantamisen 145 vuoden tauon jälkeen. Kuvassa nainen pitelee käsiasetta asekaupassa Fort Worthissa Texasissa vuonna 2008. Kuva: JESSICA RINALDI / Reuters

Texas tunnetaan jo entuudestaan asemyönteisenä osavaltiona, mutta nyt siitä tuli pistoolimiehille ja -naisille entistäkin sallivampi.

Republikaanivetoisessa osavaltiossa astui nimittäin vuoden alussa voimaan laki, joka sallii jatkossa kansalaisille käsiaseen näkyvän kantamisen vyö- tai kainalokotelossa myös julkisilla paikoilla. Uutistoimisto Reutersin mukaan käsiaseiden kantaminen näkyvästi vyöllä on ollut osavaltiossa viimeksi sallittua vuonna 1871.

New York Timesin mukaan osavaltion asemyönteisyydestä kertoo sekin, että osavaltion pääkaupungissa Austinissa sijaitsevaan hallintorakennukseen on jo nyt helpompi päästä sisälle aseen kanssa kuin ilman. Näin siksi, että aseen kanssa saapuville on oma sisäänkäyntinsä, kun aseettomat joutuvat jonottamaan kulkeakseen metallinilmaisimien ja turvatarkastuksen läpi.

Lakia kannattaneiden mukaan aseiden julkinen kantaminen parantaa yleistä turvallisuutta. Yhdysvalloissa 40 osavaltiota sallii aseiden mukana pitämisen jossain muodossaan, mutta 27 miljoonan asukkaan Texasista tuli lainmuutoksen myötä maan asukasluvultaan suurin osavaltio, missä aseiden näkyvä kantaminen on sallittua.

Vastustajien mukaan aseiden kantaminen avoimesti kaduilla, julkisissa rakennuksissa ja jopa kaupoissa voi olla pelottavaa aseettomien kansalaisten silmissä.

Myös poliisi on ilmaissut huolensa avoimesti kannettavista aseista, kertoo New York Times. Viranomaisten mukaan jatkossa esimerkiksi rikostilanteissa poliisin saattaa olla vaikea tietää, kuka on rikollinen ja kuka kunniallinen kansalainen, jos molemmilla on aseet. Tilanteessa piilee jopa kuolettavien väärinkäsitysten mahdollisuus, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Poliisin mukaan myöskään aseiden usein väitetystä yleistä turvallisuutta lisäävästä vaikutuksesta ei ole mitään näyttöä.

Heti lain astuttua voimaan Texasin osavaltiosta löytyy lähes miljoona ihmistä, jotka ovat jo oikeutettuja kantamaan käsiasettaan näkyvillä. Heidän on kaikkien pitänyt läpäistä vaadittu turvallisuuskurssi ja heillä täytyy olla myös aseenkantolupa.

Laki sallii kyllä yksityisten kiinteistöomistajien ja yritysten kieltävän aseet tiloissaan. Kieltämisestä on kuitenkin kerrottava kyltillä. Monet liikkeet, esimerkiksi osavaltion suurin työllistäjä H-E-B Grocery, aikovat sallia asiakkaidensa aseet, kunhan ne pidetään piilossa. Näkyvillä kannettavia aseita he eivät salli jatkossakaan.

Aselakia vastustanut demokraatteihin kuuluva osavaltiovaltuutettu Diego Bernal sanoo Reutersille koko lain olevan virhe.

”En ymmärrä, miten aseiden tuominen osaksi jokapäiväistä elämää muuttaisi mitään paremmaksi”, Bernal sanoo.

Aselakia ajaneen, eläkkeellä olevan kersantin, C. J. Grishamin, 41, mukaan ihmiset ylireagoivat.

”Perjantai ei eroa torstaista”, Grisham sanoo Reutersille.

Grisham suunnitteli Reutersin mukaan kantavansa puoluekokouksessa kahta puoliautomaattista pistoolia vyöllään. 13-vuotiaalle tyttärelleen hän antoi vaaleanpunaisen 22. kaliberisen pienoiskiväärin 12-vuotislahjaksi.

Yksi lain kiistellyimmistä osa-alueista koskee poliisin oikeutta tarkistaa lupa keneltä tahansa asetta avoimesti kantavalta. Lakia ajaneiden mukaan se antaa vain poliiseille mahdollisuuden kiusata lainkuuliaisia kansalaisia.

Laissa on erikseen kielletty aseiden kantaminen, avoimesti tai kätketysti, muun muassa kouluissa, baareissa, urheiluareenoilla sekä lentokenttien turva-alueilla.

DrunkDriver / Wikimedia Commons
Coloradossa käsiaseet on sallittu vyökoteloissa jo aiemmin.
Coloradossa käsiaseet on sallittu vyökoteloissa jo aiemmin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat