Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori mies kuoli aivoverenvuotoon Portugalissa – säästöjen vuoksi leikkauksia ei tehdä viikonloppuisin

David Duarte, 29, kuoli aivoverenvuotoon, koska lääkärit eivät leikanneet häntä ajoissa säästöjen vuoksi

Ulkomaat
 
Pilvikki Kause
Portugalia järkyttänyt David Duarten kuolema nousi pääuutiseksi tuoreimmissa viikkolehdissä Sábadossa ja Expressossa.
Portugalia järkyttänyt David Duarten kuolema nousi pääuutiseksi tuoreimmissa viikkolehdissä Sábadossa ja Expressossa. Kuva: Pilvikki Kause

Lissabon

Portugalilaisella David Duartella, 29, oli epäonnea, koska hän sairastui vakavasti juuri viikonlopun alkaessa perjantaina. Vartalon oikea puoli halvaantui, raju särky raastoi päätä, ja Duarte menetti puhekykynsä.

Artikkeliin liittyvät

Hätääntynyt avopuoliso Eloide Almeida, 25, hälytti ambulanssin. Duarte vietiin kotikaupungin Santaremin sairaalaan. Siellä lääkärit totesivat oireiden johtuvan aivoverenvuodosta.

Muhkeapartaisella, vasta taidekorkeakoulusta valmistuneella Duartella oli aivovaltimon pullistuma, joka oli revennyt.

Hänet kiidätettiin pääkaupunkiin São Josén sairaalan neurokirurgian osastolle.

”Ehdin antaa hänelle vain suukon. Hän avasi silmänsä, ja sanoin: siellä sinusta pidetään huolta”, Eloide Almeida kuvailee arvostetussa Expresso-viikkolehdessä tapahtumia, jotka ovat sittemmin järkyttäneet koko Portugalia.

David Duarte kuoli nimittäin odotellessaan, koska lissabonilaisessa sairaalassa ei leikattu aivohalvauspotilaita viikonloppuisin. Syynä olivat koko julkista terveydenhuoltoa kouraisseet palkkaleikkaukset.

Kaksi lääkäriä pahoitteli tilannetta Duarten omaisille jo perjantai-iltana.

”He sanoivat, että yleensä kiireiset tapaukset on hoidettava välittömästi. Toisin sanoen sairas leikataan heti. Mutta valitettavasti oli perjantai eikä neurokirurgian leikkausryhmää olisi paikalla koko viikonloppuna. Davidin oli odotettava maanantaihin”, Almeida kertoo.

Duarte kuoli aamuyöstä maanantaina 14. joulukuuta.

Terveydenhuollon monien puutteiden ryöpytys ei ole laantunut sen jälkeen kun Duarten omaiset kertoivat kuolemasta lehdistölle joulun alla. Yleinen syyttäjä tutkii tapausta, josta saattaa nousta syyte kuolemantuottamuksesta.

”Sokeista, tyhmistä ja järjettömistä säästöistä” johtuneita kuolemantapauksia on ollut mitä ilmeisimmin ”monia muitakin” eri puolilla maata, sanoi lääkäriliiton puheenjohtaja José Manuel Silva TSF-radiokanavan haastattelussa.

Väitettyjä laiminlyöntejä onkin ilmaantunut julkisuuteen. Pelkästään São Joséssa on ollut neljä Duarten kaltaista kuolemantapausta aiemmin, Expresso-lehti selvitti. Kaikki olivat kärsineet aivoverenvuodon ja päätyneet sairaalaan viikonloppuna viime keväänä ja vuonna 2014.

Lehden lähde arvioi, että potilailla olisivat luultavasti selviytyneet välittömällä hoidolla.

Neurokirurgian leikkauspäivystys päättyi palkkaerimielisyyksien vuoksi São Joséssa keväällä vuosi sitten ja neurointerventioradiologian jo vuonna 2013. Lääkärit ja sairaanhoitajat eivät suostuneet ottamaan ylimääräisiä päivystyksiä enempää kuin laki velvoitti, Portugalin media raportoi.

Portugalin edellinen, vuosina 2011–2015 hallinnut keskustaoikeistolainen hallitus toteutti valtavat kululeikkaukset velkaantuneen valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Niinpä esimerkiksi terveydenhuollon ylityökorvauksia leikattiin vuonna 2012 lähes puolella. Neurokirurgian erikoissairaanhoitajat saavat viikonlopun ympärivuorokautisesta päivystyksestä 130 euroa, lääkärit 250 euroa.

Lääkäri- ja sairaanhoitajaliitot pitävät tilannetta ”kestämättömänä”.

”Kun lääkäreitä hälytettiin, he päätyivät maksamaan työnteosta ja sairaiden elämän pelastamisesta”, José Manuel Silva kärjisti radiossa.

Säästöt toteuttanut terveysministeri Paulo Macedo oli eri tietojen mukaan selvillä São Josén päivystyskriisistä muttei puuttunut epäkohtaan sairaalan ylijohtajan ja lääkärien yhteydenotoista huolimatta.

Nettikeskusteluissa ja julkisissa puheenvuoroissa kummastellaan lisäksi, miksi sairaala ylipäänsä suostui ottamaan vastaan kriittistä apua tarvinneen potilaan. Toinen läheinen lissabonilaissairaala ei olisi pystynyt ottamaan potilasta saman päivystysongelman vuoksi, mutta neljässä muussa paikassa Duarte olisi voitu leikata.

Lissabonin seudun ja lomakohteena tunnetun Algarven julkiset sairaalat kamppailevat potilasruuhkassa. Seitsemän ensiapupoliklinikan johtavaa lääkäriä jätti protestina eroanomukset Suur-Lissabonin alueen valtavassa Garcia de Ortan sairaalassa vuosi sitten, kun ainakin kaksi ihmistä kuoli odotettuaan apua yhdeksän tuntia.

Lääkärit syyttivät työoloja kaoottisiksi ja laitteita vanhoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat