Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veikataanpa Yhdysvaltain presidentinvaalin voittajaa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Uusi vuosi tuo Yhdysvaltoihin uuden presidentin, joka valitaan marraskuussa. On aika lyödä vetoja, jotta voi myöhemmin syödä hattuja.

Presidenttipeli onkin poikkeuksellisen sekaisin. Republikaanien puolella ehdokkaita on yhä kaksitoista. Heistä politiikan ulkopuolelta tullut miljardööri Donald Trump on selvässä johdossa: tuoreessa Washington Postin ja uutiskanava ABC:n mielipidemittauksessa kolmannes republikaaneista tuki häntä.

Artikkeliin liittyvät

Esivaaleissa oikeiston äänestäjät jakautuvat luultavasti kahteen tai kolmeen leiriin, joista kukin tukee eri ehdokasta. Vihaisimmat ja muutoshaluisimmat äänestävät Trumpia. Uskovaiset suosivat senaattori Ted Cruzia tai kirurgi Ben Carsonia. Maltilliset ja puolue-eliitti linnoittautuvat ehkä senaattori Marco Rubion tai entisen kuvernöörin Jeb Bushin taakse.

Jos olisin republikaanien strategi, tukisin Rubiota. Hänellä on parhaat mahdollisuudet voittaa demokraatti: köyhien kuubalaissiirtolaisten pojalla on vetoava elämäntarina, hän vie demokraateilta tärkeitä latinoääniä, ja lisäksi hän on Floridasta, joka on vaalien ratkaisevia osavaltioita. Komeus, nuoruus ja tuoreus ovat plussaa.

Sitä paitsi republikaaneilla on näissä vaaleissa etulyöntiasema. On tilastollisesti harvinaista, että kaksi kautta palvelleen demokraattipresidentin jälkeen valittaisiin demokraatti. Myös terrorismin pelko sataa republikaanien laariin.

Voi toki olla, että republikaanit valitsevatkin Trumpin. Silloin vihainen vähemmistö kaappaa puolueen ja demokraattien mahdollisuudet palata Valkoiseen taloon paranevat.

Demokraattien puolella tilanne on selkeämpi. Perintöprinsessa Hillary Clinton johtaa valtakunnallisia mielipidemittauksia kirkkaasti. Voi silti olla, että sosialisti Bernie Sanders panee hänelle esivaaleissa kampoihin.

Täytyy muistaa, että Yhdysvaltain talous on jo toipunut, mutta se ei näy keskiluokan palkoissa. Myös osa demokraattien äänestäjistä on vihaisia ja haluaa tasoitusta. Sitä Sanders lupaa.

Siis vetoja! Veikkaan, että Clintonista tulee demokraattien ehdokas. Hän päihittää Sandersin viimeistään maaliskuussa, kun on etelän osavaltioiden vuoro äänestää. Etelän ihmisille sosialisti valkoisesta Vermontista on liian eksentrinen.

Jos republikaanit valitsevat Trumpin, veikkaan seuraavaksi presidentiksi Clintonia. Trumpin mielipiteet herättävät niin paljon pahaa verta omassakin puolueessa, että on vaikea nähdä hänen saavan kansan enemmistöä taakseen. Hänen vastustuksensa pelkästään republikaanien joukossa on lähes yhtä suurta kuin hänen kannatuksensa.

Jos republikaanit taas valitsevat jonkun muun kuin Trumpin, veikkaan kisasta tasaisempaa.

Jeb Bushilla on yhä iso vaalikassa, mutta hän väittelee kuin tönkkösuolattu muikku. Ted Cruz on lipevä ja liukas, kuin myisi isoäitiä imurin lisäosana. Veikkaan kuitenkin, että republikaanit päätyvät valitsemaan Rubion, joka kelpaa jotenkuten sekä konservatiiveille että maltillisille.

Jos vastakkain ovat marraskuussa Clinton ja Rubio, veikkaan Rubion voittavan niukasti. Näin Yhdysvallat saisi ensimmäisen mustan presidentin jälkeen ensimmäisen latinopresidentin.

Voi toki olla, että tapahtuu jotain, mikä muuttaa kaiken. Kukaan ei arvannut Trumpin nousua. Näistä on tulossa kaunavaalit, joissa eliitin tuki voi olla ehdokkaalle taakka. Se suosii Sandersia, Trumpia ja Cruzia. Siksi veikkaan, että joudun päivittämään veikkaustani.

Olisin kiinnostunut kuulemaan lukijoiden arvioita. Lähetä sähköpostia osoitteeseen laura.saarikoski@hs.fi – ja muistathan perustella mielipiteesi!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat