Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asemiehet hyökkäsivät lentotukikohtaan Intiassa lähellä Pakistanin rajaa

Islamistien tekemäksi epäillyn iskun pelätään horjuttavan Intian ja Pakistanin rauhanprosessia.

Ulkomaat
 
MUKESH GUPTA / Reuters
Intialaiset sotilaat vahtivat tiesulkua hyökkäyksen kohteeksi joutuneen lentotukikohdan lähellä lauantaina.
Intialaiset sotilaat vahtivat tiesulkua hyökkäyksen kohteeksi joutuneen lentotukikohdan lähellä lauantaina. Kuva: MUKESH GUPTA / Reuters

Asemiehet tekivät yllätysiskun intialaiseen lentotukikohtaan lähellä Pakistanin rajaa varhain lauantaina ennen auringonnousua. Ainakin kaksi tukikohdan vartijaa ja neljä hyökkääjää kuolivat välikohtauksessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hyökkääjien uskotaan kuuluvan pakistanilaiseen Jaish-e-Mohammed -islamistiryhmään, joka taistelee Intian valtaa vastaan kiistanalaisella Kashmirin alueella.

Iskun pelätään horjuttavan haurasta rauhanprosessia Intian ja Pakistanin välillä. Naapurimailla on ollut vihamieliset suhteet Pakistanin irtauduttua Intiasta 1947. Intia ja Pakistan ovat käyneet tämän jälkeen kaksi sotaa, jotka liittyvät kiistoihin Kashmirin alueen hallinnasta.

Armeijan sotilasunivormuihin pukeutuneet asemiehet tunkeutuivat Pathankotin lentotukikohtaan Intian luoteisosassa sijaitsevassa Punjabin osavaltiossa varhain lauantaina, kertoo uutistoimisto AFP. Päästyään sisälle tukikohtaan miehet alkoivat tulittaa silmittömästi ympärilleen.

Tätä ennen asemiehet olivat kaapanneet poliisiauton ja ajaneet sillä tarkoin vartioituun tukikohtaan. Pakistanissa koulutetut kapinalliset ovat käyttäneet aiemminkin samanlaista taktiikkaa Intiaa vastaan.

Lauantaiaamuna operaatio oli yhä käynnissä tukikohdassa. Intian turvallisuusjoukot yrittivät löytää mahdollisia muita tunkeutujia alueelta.

Isku tapahtui vain viikko sen jälkeen kun Intian pääministeri Narendra Modi vieraili Pakistanissa tapaamassa pääministeri Nawaz Sharifia. Vierailun tarkoituksena oli elvyttää kahdenkeskiset rauhanneuvottelut, jotka ovat aiemmin kariutuneet väkivaltaisten iskujen seurauksena.

”Sinä hetkenä, kun Modi astui jalallaan Lahoreen, jotakin tämän tapaista oli tuomittu tapahtuvaksi”, sanoi Etelä-Aasian asiantuntija Michael Kugelman ajatushautomo Wilson Centeristä AFP:lle.

”Tällä hetkellä Intian ja Pakistanin välisissä suhteissa on riittävästi hyvää tahtoa, joten tästä iskusta selvitään. Sabotoijat eivät voita tällä kertaa”, hän jatkoi.

Intian sisäministeri Rajnath Singh sanoi Intian haluavan rauhaa Pakistanin kanssa, mutta kostavan iskun terroristeille.

”Pakistan on naapurimme ja haluamme rauhaa, mutta terroristi-iskuihin Intia antaa sopivan vastauksen.”

Intian turvallisuusviranomaisten arvion mukaan iskun tekijä saattoi olla Pakistanissa kielletty, mutta Pakistanin maaperällä tukikohtaansa pitävä Jaish-e-Mohammed. Ryhmä vaatii Intian hallitsemaa osaa Kashmirista itsenäiseksi.

Isku Pathankotin tukikohtaan oli uhkarohkea. Tukikohdassa säilytetään muun muassa venäläisvalmisteisia MiG-21-hävittäjiä ja Mi-35-hyökkäyshelikoptereita.

Intia on syyttänyt Pakistanin armeijaa siitä, että se tarjoaa suojaa Intiaa vastaan taisteleville kapinallisille. Intia keskeytti neuvottelut Pakistanin kanssa 2008, kun Pakistanista saapuneet asemiehet hyökkäsivät Mumbaihin ja tappoivat 166 ihmistä.

Ydinasevallat päättivät palata rauhanprosessiin 2011, mutta rajaselkkaukset ovat hidastaneet neuvottelujen edistymistä. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa Islamabadissa myöhemmin tammikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat