Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia teloitti tunnetun shiiapapin – shiialaiset raivostuivat eri puolilla Lähi-itää

Iranilainen uskonoppinut julisti Nimr al-Nimrin teloittamisen johtavan ”Saudi-Arabian kuningashuoneen katoamiseen historian lehdiltä”. Kansa hyökkäsi kohti Saudi-Arabian suurlähetystöä Teheranissa.

Ulkomaat
 
Väkijoukko vyöryi Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa
Väkijoukko vyöryi Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa
Shiialaispapin teloituksesta raivostunut väkijoukko rynni Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa ja sytytti tulipaloja.

Saudi-Arabia teloitti lauantaina 47 terrorismisyytteistä tuomittua, kertoo uutistoimisto Reuters. Suurin osa teloitetuista oli terroristijärjestö al-Qaidan epäiltyjä jäseniä, mutta mukana oli myös tunnettu shiialainen uskonoppinut Nimr al-Nimr, sisäministeriö kertoi tiedotteessaan.

Al-Nimrillä oli tärkeä rooli shiialaisten mielenosoituksissa, jotka käynnistyivät Saudi-Arabian hallintoa vastaan arabikevään myötä 2011.

Kyseessä oli suurin kansalliseen turvallisuuteen kytkeytyviin syytteisiin liittyvä joukkoteloitus Saudi-Arabiassa vuoden 1980 jälkeen. Tuolloin Saudi-Arabia teloitti 63 kapinallista, jotka olivat vallanneet hetkeksi Mekan suurmoskeijan vuonna 1979.

43 äärisunnalaisen jihadistin ja neljän shiialaisen toisinajattelijan teloitus oli Saudi-Arabialta tyly viesti kapinallisille ja oppositioryhmille.

Konservatiivinen sunni-islamilainen valtio on pidättänyt maaperällään tuhansia äärisunnalaisia islamisteja sen jälkeen kun al-Qaida teki Saudi-Arabiassa 2003–2006 useita terrori-iskuja.

Jihadistien lisäksi Saudi-Arabia on pidättänyt kuitenkin myös tuhansia shiiavähemmistöön kuuluvia kansalaisiaan pääasiassa 2011–2013 mielenosoitusten aikana.

Lauantaina teloitettuja shiiavankeja syytettiin osallisuudesta poliisien ampumiseen. Arabikevään kansannousujen aikaan Saudi-Arabiassa puhjenneissa mielenosoituksissa kuoli useita poliiseja. Monia shiioja on jo ehditty tuomittu kuolemaan osallisuudesta mielenosoituksiin.

Teloitustuomion saanut Nimr al-Nimr oli suosittu erityisesti shiialaisten nuorten keskuudessa. Al-Nimr arvosteli kovin sanoin Saudi-Arabian kuningashuonetta ja vaati maan itäisen maakunnan irtautumista, mikäli shiiaväestön oikeuksia ei kunnioiteta.

Al-Nimrin teloitus nostatti raivoisan vastalausemyrskyn alueen shiiakeskuksissa.

Vihaiset mielenosoittajat ehtivät heittää palopommeja kohti Saudi-Arabian suurlähetystöä Iranin pääkaupungissa Teheranissa, ennen kuin poliisi hääti heidät paikalta, kertoi uutistoimisto AFP lauantai-iltana.

Iranin ulkoministeriö kehotti kansaa pidättäytymään Saudi-Arabian lähetystöön kohdistuvista hyökkäyksistä.

Saudi-Arabian tärkein alueellinen vihollinen, shiialainen Iran oli jo aiemmin varoittanut teloittamasta al-Nimriä. Teloitusuutisen jälkeen korkea-arvoinen iranilainen uskonoppinut Ahmad Khatami sanoi, että teloittaminen oli odotuksia vastannut siirto ”rikolliselta” Saudi-Arabialta.

”Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että tämä viaton veri tahraa[- - ] Saudien kuningaskunnan ja pyyhkäisee sen historian lehdiltä”, hän sanoi.

Irakilainen shiiakansanedustaja puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että al-Nimrin teloittaminen ”sytyttää alueen liekkeihin”.

Irakin shiialainen pääministeri Haider al-Abadi tuomitsi al-Nimrin teloittamisen ja sanoi sen lisäävän Lähi-idän levottomuutta. Entinen pääministeri, niin ikään shiialainen Nuri al-Maliki puolestaan sanoi al-Nimrin teloituksen johtavan ”saudihallinnon syrjäyttämiseen”.

Valtaosa saudiarabialaisista on sunnimuslimeja. Shiialaisia asuu erityisesti maan itäosassa.

Teloitusuutisen jälkeen maan itäosissa Qatifin alueella nähtiin pieniä mielenosoituksia hallintoa vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Shiiaenemmistöisessä naapurimaassa Bahrainissa poliisi hajotti Saudi-Arabiaa vastustaneita mielenosoituksia, mutta loukkaantumisista ei raportoitu, kertoo uutistoimisto AFP.

Sisäministeriön tv-kanavalla lähettämä tiedote teloituksista alkoi Koraanin säkeillä, joissa oikeutetaan kuolemantuomio.

Uskonnollinen johtaja, suurmufti Abdulaziz Al al-Sheikh esiintyi tv-lähetyksessä ja kuvaili teloituksia oikeudenmukaisiksi, Reuters kertoo.

Tuomio toimeenpannaan Saudi-Arabiassa usein julkisena kaulan katkaisuna, mutta vankiloissa toimii myös kivääreitä käyttäviä teloituskomennuskuntia.

Kyseessä oli ensimmäiset Saudi-Arabian toimeenpanemat kuolemantuomiot alkavana vuonna. Viime vuonna ainakin 157 ihmistä teloitettiin Saudi-Arabiassa, mikä on selvästi enemmän kuin vuonna 2014, jolloin teloituksia oli noin 90.

Khaled Abdullah / Reuters
Shiialaiset mielenosoittajat kantoivat teloitetun Nimr al-Nimrin kuvaa mielenosituksessa Sanaassa viime lokakuussa Jemenissä.
Shiialaiset mielenosoittajat kantoivat teloitetun Nimr al-Nimrin kuvaa mielenosituksessa Sanaassa viime lokakuussa Jemenissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat