Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aasian kodittomat ovat löytäneet turvapaikan McDonald’s-ravintoloista

Aasiassa ravintolaketju antaa kodittomien yöpyä avoinna olevissa ravintoloissaan yöstä toiseen, mutta pääkonttorista kerrotaan, ettei kyseessä ole yrityksen virallinen linja.

Ulkomaat
 
Tyrone Siu / Reuters
Mies yöpyi ympäri vuorokauden avoinna olevassa McDonald’s-ravintolassa Hongkongissa marraskuussa.
Mies yöpyi ympäri vuorokauden avoinna olevassa McDonald’s-ravintolassa Hongkongissa marraskuussa. Kuva: Tyrone Siu / Reuters

Aasian kodittomat ovat löytäneet turvapaikan McDonald’s -hampurilaisravintoloista. Kymmeniä ja taas kymmeniä kodittomia yöpyy joka yö avoinna olevissa ravintoloissa Kiinan ja Japanin suurkaupungeissa, New York Times uutisoi. Ilmiö on niin yleinen, että näille kodittomille on keksitty jo oma nimi, Mc-pakolainen (McRefugee).

Yhteiskunnan ja turvaverkkojen ulkopuolelle ajautunut näkymätön luokka hakeutuu ”kultaisten kaarten” alle yö toisensa jälkeen voidakseen nukkua lämpimässä ja kuivassa.

Aasiassakin useimmat ravintoloista ajavat kodittomat ulos nukkumaan, mutta McDonald’s suhtautuu heihin pääasiassa myötämielisesti.

Hongkongin, Pekingin ja Tokion kaltaisissa suurkaupungeissa monet ketjun ravintoloista ovat avoinna ympäri vuorokauden, mutta hiljenevät öisin: Asiakkaat vähenevät, lattiat mopataan ja taustamusiikki vaimennetaan.

Silloin saapuvat kodittomat. He etsivät puoliksi syötyjä hampurilaisia tai ranskanperunoita, ja käyvät sitten pöytien ääreen nukkumaan.

”Ravintoloihimme on koska tahansa tervetullut kuka tahansa”, Kiinan McDonald’sin tiedottaja Regina Hui sanoo New York Timesille.

Ketjulla on yksin Kiinassa on yli 1 100 ympäri vuorokauden avoinna olevaa ravintolaa.

”Ovemme ovat avoinna, mutta en sanoisi tätä vakiintuneeksi käytännöksemme”, tiedottaja Becca Hary toppuuttelee yhtiön Yhdysvaltojen pääkonttorista.

Ravintolaketjun avoimuus on herättänyt kiistoja aiemminkin. Vuonna 2014 New Yorkissa yksi ketjun ravintoloista joutui turvautumaan poliisiin, kun joukko ikäihmisiä omi ravintolan ikään kuin kerhohuoneekseen, kuluttaen siellä päivittäin aikaansa.

Manchesterissa Englannissa ketjun ravintola joutui puolestaan kritiikin kohteeksi, kun henkilökunta kieltäytyi palvelemasta likaisissa vaatteissa ollutta asiakasta, koska epäili tämän olevan koditon.

Hongkongissa ravintolapäällikkö Stevix Ho kertoo palvelleensa niin heroinistien joukkoa kuin vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsiviäkin.

”Emme voi potkia heitä pihalle. Voimme vain pyytää heitä poistumaan”, Ho sanoo.

Monet kodittomista ovat kertoneet, ettei heillä ole juuri vaihtoehtoja. Useimmilla välit perheeseen ovat katkenneet, yömajoja on vähän ja kaduilla nukkumista pidetään erittäin häpeällisenä. Lisäksi hallitus sallii kodittomien viettävän yömajoissa korkeintaan kymmenen päivää.

Kodittomat ovat niin sanotulle normaalille yhteiskunnalle näkymättömiä myös ravintoloissa. Lokakuussa koditon nainen löydettiin kuolleena hongkongilaisesta McDonald’sista. Viranomaisten mukaan hän oli ollut kuolleena ainakin seitsemän tuntia ennen kuin ravintolan henkilökunta ja asiakkaat huomasivat mitään.

Vaikka McDonald’s-ketju suhtautuukin kodittomiin Aasiassa pääasiassa myötämielisesti, kaikkia työntekijöitä yövieraat ei miellytä.

”He voisivat mennä töihin, mutta ovat liian laiskoja edes hakeakseen. Lisäksi he karkottavat asiakkaita, koska haisevat niin pahalle”, pekingiläisen McDonald’sin työntekijä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat