Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia teloitti tunnetun shiiapapin – shiialaiset raivostuivat eri puolilla Lähi-itää

Iranilainen uskonoppinut julisti Nimr al-Nimrin teloittamisen johtavan ”Saudi-Arabian kuningashuoneen katoamiseen historian lehdiltä”

Ulkomaat
 
Khaled Abdullah / Reuters
Shiialaiset mielenosoittajat kantoivat teloitetun Nimr al-Nimrin kuvaa mielenosituksessa Sanaassa viime lokakuussa Jemenissä.
Shiialaiset mielenosoittajat kantoivat teloitetun Nimr al-Nimrin kuvaa mielenosituksessa Sanaassa viime lokakuussa Jemenissä. Kuva: Khaled Abdullah / Reuters

Saudi-Arabia teloitti lauantaina 47 terrorismisyytteistä tuomittua, kertoo uutistoimisto Reuters. Suurin osa teloitetuista oli terroristijärjestö al-Qaidan epäiltyjä jäseniä, mutta mukana oli myös tunnettu shiialainen uskonoppinut Nimr al-Nimr, Saudi-Arabian sisäministeriö kertoi tiedotteessaan.

Al-Nimrillä oli tärkeä rooli shiialaisten mielenosoituksissa, jotka käynnistyivät Saudi-Arabian hallintoa vastaan arabikevään myötä 2011.

Lauantaina teloitettuja shiiavankeja syytettiin osallisuudesta poliisien ampumiseen. Arabikevään kansannousujen aikaan Saudi-Arabiassa puhjenneissa mielenosoituksissa kuoli useita poliiseja. Monia shiioja on jo ehditty tuomittu kuolemaan osallisuudesta mielenosoituksiin.

Teloitustuomion saanut Nimr al-Nimr oli suosittu erityisesti shiialaisten nuorten keskuudessa. Al-Nimr arvosteli kovin sanoin Saudi-Arabian kuningashuonetta ja vaati maan itäisen maakunnan irtautumista, mikäli shiiaväestön oikeuksia ei kunnioiteta.

Al-Nimrin teloitus nostatti raivoisan vastalausemyrskyn alueen shiiakeskuksissa.

Saudi-Arabian tärkein alueellinen vihollinen, shiialainen Iran oli jo aiemmin varoittanut teloittamasta al-Nimriä. Teloitusuutisen jälkeen korkea-arvoinen iranilainen uskonoppinut Ahmad Khatami sanoi, että teloittaminen oli odotuksia vastannut siirto ”rikolliselta” Saudi-Arabialta.

”Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että tämä viaton veri tahraa – –  Saudien kuningaskunnan ja pyyhkäisee sen historian lehdiltä”, hän sanoi.

Irakilainen shiiakansanedustaja puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että al-Nimrin teloittaminen ”sytyttää alueen liekkeihin”.

Irakin entinen pääministeri, shiialainen Nuri al-Maliki puolestaan sanoi al-Nimrin teloituksen johtavan ”saudihallinnon syrjäyttämiseen”.

Valtaosa saudiarabialaisista on sunnimuslimeja. Shiialaisia asuu erityisesti maan itäosassa.

Teloitusuutisen jälkeen maan itäosissa Qatifin alueella nähtiin pieniä mielenosoituksia hallintoa vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat