Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tansania tekee koulunkäynnistä ilmaista – aikoo ryhtyä sakottamaan vanhempia, joiden lapset eivät käy koulua

Hallitus ei ole vielä määritellyt sakon suuruutta, mutta rangaistus on osa köyhän Itä-Afrikan maan yritystä kohottaa koulutustasoa

Ulkomaat
 
Globalgiving.org
Amerikkalainen avustusjärjestö Globalgiving on rakentanut luokkahuoneita Losinonin ala-asteelle Pohjois-Tansaniassa.
Amerikkalainen avustusjärjestö Globalgiving on rakentanut luokkahuoneita Losinonin ala-asteelle Pohjois-Tansaniassa. Kuva: Globalgiving.org

Tansania aikoo alkaa tammikuussa sakottaa vanhempia, joiden lapset eivät käy koulua.

Opetusministeriö ei ole vielä määritellyt sakon suuruutta, mutta rangaistus on osa köyhän Itä-Afrikan maan yritystä kohottaa koulutustasoa.

Uusi sakko liittyy hallituksen aiempaan päätökseen, jolla peruskoulusta tulee tammikuun alusta alkaen ilmaista. Aiemmin niin on tehnyt Uganda. Tansanialaisen The Citizen -lehden mukaan on jo näkynyt kouluun ilmoittautumisten selvänä kasvuna.

Tansaniassa julkiset alakoulut ovat olleet periaatteessa ilmaisia jo vuodesta 2002. Yläkoulut ovat maksaneet Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan noin 17 euroa vuodessa.

Koululaisten tai näiden vanhempien on kuitenkin pitänyt maksaa itse oppikirjat ja koulupuvut, mihin on arvioitu kuluvan noin sata euroa vuodessa. Tansanian kansantuote henkeä kohden on Maailmanpankin mukaan noin 700 euroa, joten summa on ollut monille perheille liian iso.

Nyt 11-vuotisesta oppivelvollisuudesta tulee kokonaan ilmaista, ja julkisia kouluja on erikseen kielletty keräämästä vanhemmilta mitään maksuja. Samalla hallitus on määrännyt yksityiskoulut laskemaan lukukausimaksujaan.

Tansanian päätös tehdä julkisista kouluista ilmaisia on rohkaiseva, vaikka kriitikoiden mukaan koulujen taso on monin paikoin heikko, eikä maaseudulla ole usein lainkaan oppikirjoja tai pulpetteja. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tuoreimpien tilastojen mukaan koulua käymättömien 6–15-vuotiaiden määrä on nimittäin kääntynyt maailmanlaajuisesti taas kasvuun. Unescon mukaan kehitystä ei voi selittää vain väestönkasvulla.

Unesco julkaisi tänä vuonna vuoden 2013 luvut. Sen mukaan silloin 124,1 miljoonaa kouluikäistä lasta joko ei ollut käynyt ikinä koulua tai oli keskeyttänyt sen. Vuonna 2011 vastaava luku oli 122 miljoonaa. Tähän asti kouluakäymättömien lasten määrä on ollut maailmalla selvässä laskussa, sillä vielä vuonna 2000 luku oli 196,1 miljoonaa.

Unesco huomautti myös kouluakäymättömien alakouluikäisten määrän kasvaneen, 2013 heitä oli 59,3 miljoonaa. YK:n vuosituhattavoitteissa oli kirjattuna, että vuonna 2015 kaikki alakouluikäiset olisivat koulussa.

Tansaniassa on myös keskusteltu, onko hallituksen ilmoitus alkaa rangaista vanhempia oikea. Työvoimasta 80 prosenttia työskentelee maataloudessa ja monissa köyhissä perheissä lapset ovat pelloilla tai myymässä satoa torilla.

”Monille ihmisille köyhyys on yksi isommista ongelmista. Jos köyhyys yritettäisiin tosissaan poistaa, monet näistä ongelmista katoaisivat samalla”, mwanzalainen alakoulunopettaja Mary James sanoi Thomas Reuters Foundation -säätiön haastattelussa.

”Lapsen koulunkäynnin keskeytymisen aiheuttaminen mistä syystä hyvänsä on rikos, sillä siinä loukataan perusoikeutta saada koulutusta”, Tansanian oikeusministeri George Masaju kuitenkin ilmoitti marraskuun lopulla.

Koulunkäyntiä haittaavat myös asenteet. YK:n väestörahaston UNFPA:n mukaan 23 prosenttia 15–19-vuotiaista tansanialaistytöistä on äitejä tai raskaana.

Raskaus johtaa vuosittain tuhansien tyttöjen erottamiseen kouluista. Kyse on vanhasta perinteestä, mutta koulut ja opetusviranomaiset ovat vedonneet hallituksen vuonna 2002 tekemään julistukseen teiniraskauksien johtuvan ”moraalittomuudesta”. Kouluissa on tulkittu, että laki edellyttää pakollisia raskaustestejä ja erottamista.

Mielipidetiedusteluissa opettajat ovat myös pitäneet raskaaksi tulleiden tyttöjen päästämistä takaisin kouluun ”huonona esimerkkinä”.

Nyt hallitus on aktivistien painostuksesta pohtimassa linjaansa, Reuters kertoo.

”Eivät kaikki tytöt tule raskaiksi tietoisesti. Jotkut on raiskattu. Heidän erottamisensa koulusta tarkoittaa heidän tuomitsemistaan”, naisoikeusaktivisti Editha Assey sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat