Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikolaismies myy ammatikseen kirjeitä –”Twitter-sukupolvi ei osaa kirjoittaa rakkaudesta”

Meksikon pääkaupungin torilla päivystävältä Miguel Hernandezilta voi tilata vaikka rakkauskirjeen

Ulkomaat
 
Miguel Hernandez on rakkauden asiantuntija
Miguel Hernandez on rakkauden asiantuntija
Meksikossa ammattikirjoittaja laatii rakkauskirjeitä muiden puolesta
Fakta

Lukutaidottomia on Meksikossa vielä Suomen verran

 Lukutaidottomuus Meksikossa on laskussa. Vuonna 1995 lukutaidottomia aikuisia oli yli 10 prosenttia väestöstä. Nyt heitä on noin 6 prosenttia, mikä vastaa 5,3:a miljoonaa ihmistä.

 Eniten lukutaidottomia on vanhojen, köyhien ja maaseudulla asuvien ihmisten joukossa ja vähiten nuorten kaupunkilaisten joukossa. Jo puolet 3–5-vuotiaista meksikolaislapsista osallistuu esiopetukseen.

 Ajan myötä lukutaidottomuuden ennustetaan vähenevän entisestään.

México

Miguel Hernandez istuu torin laidassa kuluneen kirjoituskoneen ääressä. Työpöytä on aseteltu niille neljälle kivilaatalle, joihin hänen tilansa kahden myyntikojun välissä on rajattu. Toisessa kojussa myydään vauvan tossuja, toisessa onnittelukortteja.

Hernandez katselee Santo Domingon torille, jossa lapset juoksevat suihkulähteen ympärillä ja turistit ostavat kuumia tamal-kääryleitä myyntikärrystä. Hän nostaa sormensa näppäimille.

”Näillä vaatimattomilla riveillä tahdon viestiä sinulle kaikista kauniista ja hyvistä tunteista, joita enkelimäinen hahmosi synnyttää syvimmällä sydämessäni.”

Hernandez pysähtyy ja katsoo torille.

”Siitä hetkestä lähtien, kun ensi kertaa kohtasimme, tai pikemmin, kun ensi kertaa näin sinut keväisenä iltapäivänä, en ole kyennyt lepäämään.”

Sami Kero / HS
Meksikolaisnaisille pitää korostaa, että he ovat kuin enkeleitä, joita mies aikoo kohdella hyvin, sanoo kirjeenkirjoittaja Miguel Hernandez.
Meksikolaisnaisille pitää korostaa, että he ovat kuin enkeleitä, joita mies aikoo kohdella hyvin, sanoo kirjeenkirjoittaja Miguel Hernandez.

Joku ostaa viereisen kojun naiselta onnittelukortin. Jos oikein hyvin käy, siihen Hernandezin kirje johtaa: kihlautumiseen, häihin, lasten syntymäpäiväjuhliin. Ei kuitenkaan hänen omiinsa – Hernandez on 64-vuotias, ja ollut naimisissa niin kauan, ettei edes muista – vaan hänen asiakkaansa.

”Ihmiset tulevat luokseni, koska he ovat rakkauden sokaisemia, eivätkä osaa ajatella selkeästi”, Hernandez kertoo. Niin hän, ammattimainen kirjeenkirjoittaja, tekee sen heidän puolestaan 200 peson (11 euron) hintaan.

”Kun tärkeä päivä koittaa, yhdistäkäämme kohtalomme ja elämämme muodostaaksemme kodin ja perheen, ja lapsistamme tulee miellyttäviä ja kilttejä, sellaisia kuin Sinä.”

Meksikossa enää noin kuusi prosenttia ihmisistä on lukutaidottomia. Määrä on laskenut selvästi parissakymmenessä vuodessa.

Hernandezin kaltaisille ammattimaisille kirjeenkirjoittajille muutos on merkinnyt tulojen menetystä – nykykielellä ala kärsii median murroksesta. Toisaalta useimmat Hernandezin asiakkaista osaavat kyllä kirjoittaa; he eivät vain luota ilmaisuunsa rakkaudessa eivätkä byrokratiassa.

”Monet asiakkaistani ovat vanhuksia, jotka ovat kyllästyneet pyytämään omaisilta apua kaikkien virallisten papereiden täyttämisessä. On helpompi palkata minut”, Hernandez sanoo.

Sami Kero / HS
Miguel Hernandez kirjoittaa rakkauskirjeitä ja asiakirjoja lukutaidottomien ja epävarmojen puolesta Santo Domingon aukiolla Méxicossa.
Miguel Hernandez kirjoittaa rakkauskirjeitä ja asiakirjoja lukutaidottomien ja epävarmojen puolesta Santo Domingon aukiolla Méxicossa.

Mitään koulutusta Hernandez ei ole saanut. 35 vuotta sitten hän oli vailla töitä ja sattui kyselemään Santo Domingon kirjeenkirjoittajilta, voisiko liittyä joukkoon. Ammattiylpeys tulee siitä, että Hernandez oppii tuntemaan asiakkaansa, heidän tarpeensa ja toiveensa.

”Pitää osata asettua sekä kirjeen kirjoittajan että vastaanottajan tasolle. Ei voi käyttää niin hienoa kieltä, ettei saaja ymmärrä sitä”, hän sanoo.

Kaikki kirjeet eivät ole helppoja. Hernandez on kirjoittanut erokirjeitä ja todistuksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Köyhimmiltä ja surkeimmilta ei ota rahaa.

HS pyysi Hernandezia laatimaan tyypillisen rakkauskirjeen meksikolaismieheltä naiselle.
HS pyysi Hernandezia laatimaan tyypillisen rakkauskirjeen meksikolaismieheltä naiselle.

Hernandez vetää rakkauskirjeen rullasta ja silmäilee sitä ilmeisen ylpeänä. Nykyisin rakkauskirjeitä pyydetään enää noin kerran viikossa, ja muu aika menee todistusten ja asiakirjojen naputteluun. Niissä ei voi hersytellä.

”Twitter-sukupolvi ei osaa kirjoittaa rakkaudesta. Eivät Napoleonin kirjeet Joséphinelle olisi taipuneet twiiteiksi”, Hernandez sanoo.

Taipuuko Hernandezin kirje sitten?

”En epäile, ettetkö ymmärtäisi tunteideni olevan täyttä rakkautta sinua kohtaan. En voi elää enää hetkeäkään näkemättä sinua. Auta minua antamalla hyväksyntäsi, ja Jumala siunatkoon meitä tiellämme.” Ei voi mitään: Kirje on twiitiksi 57 merkkiä liian pitkä.

Nyt pitää olla hienotunteinen. Suomalaisen korviin meksikolainen rakkauskirje kuulostaa hieman, tuota, kiemuraiselta…

Rakkauskirjeet tarvitsevat satupölyä, Hernandez selittää. ”Rakkauskirjeen pitää luoda illuusioita ja tarjota visioita. Meksikolaisnainen odottaa suuria sanoja ja vahvoja eleitä. Niiden avulla suhde saavuttaa täyttymyksensä.”

”Aina todellisuus ei vastaa illuusioita. Mutta juuri se saa ihmiset arvostamaan oikeaa rakkautta entistä enemmän.”

Entä Hernandez itse? Onko hän koskaan kirjoittanut kirjettä omalle vaimolleen?

Taas hän katselee torille. Sen laitaan on pystytetty selkähierontatelineitä, joissa aasialaisturistit istuvat rivissä, kasvoissaan hengitysaukon painama punainen ympyrä. Nykyisin hierojilla on enemmän asiakkaita kuin kirjoittajilla. Sellaista on edistys.

”En, koska hän ei uskoisi minua. Meidän välillämme ei enää ole rakkautta”, kirjeenkirjoittaja sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat