Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka oli saarnamies al-Nimr, jonka teloittaminen kuohuttaa shiioja ympäri maailman?

Ulkomaat
 
Väkijoukko vyöryi Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa
Väkijoukko vyöryi Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa
Shiialaispapin teloituksesta raivostunut väkijoukko rynni Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa ja sytytti tulipaloja.

Lauantaina yhdessä 46 muun kanssa teloitettu saudiarabialainen toisinajattelija Nimr al-Nimr, 56, oli karismaattinen uskonnollinen johtaja, joka puolusti shiiavähemmistön oikeuksia sunnien johtamassa Saudi-Arabiassa.

Hoikalla ja pitkäpartaisella al-Nimrillä oli merkittävä rooli arabikevään myötä vuonna 2011 alkaneissa mielenosoituksissa Saudi-Arabian itäosassa, jossa asuu huomattavan paljon shiioja. Hän nousi kansainvälisesti tunnetuksi hahmoksi vaatimalla shiiojen syrjimisen lopettamista ja shiialaisten mielipidevankien vapauttamista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan al-Nimr suututti kotimaansa viranomaiset jo vuonna 2009 vaatimalla shiialaisten alueiden erottamista Saudi-Arabiasta ja esittämällä niiden liittämistä shiiaenemmistöiseen naapurimaahan Bahrainiin. Hän on tosin tuominnut Bahraininkin sunnijohdon, joka nujersi oman maansa shiiojen suurmielenosoitukset voimalla vuonna 2011.

Al-Nimr toivoi Saudi-Arabian yksinvaltaisen kuningasperheen syrjäyttämistä ja vapaiden vaalien järjestämistä.

Al-Nimrin kannattajat korostavat, että tämä vältti viimeiseen asti kehottamista väkivaltaan, kertoo sanomalehti The Guardian.

AFP kertoo, että ennen pidättämistään al-Nimr esiintyi säännöllisesti kotimoskeijassaan Awamian kylässä Qatifin alueella Persianlahden rannikolla. Hänen saarnoissaan oli tyypillisesti poliittisia sävyjä, ja hän oli suosittu erityisesti nuorten shiiojen keskuudessa.

”Nöyrä, uskonnollinen mies, joka eli vaatimatonta elämää”, kuvailee hänen veljensä Muhammed al-Nimr.

AFP:n mukaan Nimr al-Nimr matkusti Iraniin opiskelemaan teologiaa shiialaisessa maassa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Hän opiskeli myös Syyriassa ja palasi Saudi-Arabiaan vuonna 1994.

Saudi-Arabia on toistuvasti syyttänyt Irania levottomuuksien lietsomisesta Persianlahden maissa varsinkin shiiaenemmistöisillä alueilla.

Poliisi pidätti al-Nimrin vuonna 2012 ja ampui häntä samassa yhteydessä reiteen. Hänen pidättämisensä herätti suuria mielenosoituksia ja yhteenottoja poliisin kanssa useissa shiiaenemmistöisissä kaupungeissa.

Al-Nimr todettiin syylliseksi kapinan lietsomiseen, kansalaistottelemattomuuteen ja aseen luvattomaan hallussapitoon. Hänen kuolemantuomionsa vahvistettiin lokakuussa 2014.

AFP:n mukaan al-Nimrillä on neljä lasta, joista kolme opiskelee Yhdysvalloissa. Hänen vaimonsa kuoli syöpään New Yorkissa vuonna 2012.

Al-Nimrin veljenpoika Ali al-Nimr pidätettiin mielenosoituksiin liittyen vuonna 2012 vain 17-vuotiaana. Hän odottaa niin ikään kuolemantuomion täytäntöönpanoa.

NEIL HALL / REUTERS
Mielenosoittajat pitivät käsissään Nimr al-Nimrin kuvia Saudi-Arabian Britannian-suurlähetystön edustalla Lontoossa lauantaina.
Mielenosoittajat pitivät käsissään Nimr al-Nimrin kuvia Saudi-Arabian Britannian-suurlähetystön edustalla Lontoossa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat