Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös Bahrain ja Sudan katkaisivat diplomaattisuhteet Iraniin – shiialaisen uskonoppineen teloituksesta alkanut Saudi-Arabian ja Iranin kiista leviää Lähi-idässä

Iranin ulkoministeriö syytti maanantaina, että Saudi-Arabia käyttää suurlähetystöhyökkäystä tekosyynä jännitteiden lisäämiseksi. Venäjä tarjoutui jo kiistan välittäjäksi.

Ulkomaat
 
Väkijoukko vyöryi Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa
Väkijoukko vyöryi Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa
Shiialaispapin teloituksesta raivostunut väkijoukko rynni Saudi-Arabian lähetystöön Teheranissa ja sytytti tulipaloja.

Bahrain ja Sudan seuraavat Saudi-Arabian esimerkkiä ja katkaisevat diplomaattisuhteet Iranin kanssa, maat ilmoittivat maanantaina.

Myös Yhdistyneet arabiemiirikunnat ilmoitti vetävänsä suurlähettiläänsä Iranista ja jättävänsä sinne vain asiainhoitaja-tason edustuston.

Saudi-Arabia kertoi diplomaattisuhteiden katkaisusta sunnuntai-iltana. Se ilmoitti päätöksensä taustalla olevan Iranin reaktiot Saudi-Arabian teloitettua lauantaina shiialaisen toisinajattelijan Nimr al-Nimrin. Iranin virallisten protestien lisäksi väkijoukko hyökkäsi Saudi-Arabian suurlähetystöön Teheranissa.

Saudi-Arabian tapaan Bahrain ilmoitti antavansa iranilaisdiplomaateille kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta.

Saudi-Arabian tapaan Bahrainin kuningashuone on sunnalainen, jota Saudi-Arabia tukee. Bahrainin väestöstä enemmistö on kuitenkin shiialaisia.

Saudi-Arabian ja Iranin valmiiksi huonojen välien rikkoontuminen on lisännyt pelkoa, että Lähi-idän sunni- ja shiiamuslimien väliset jännitteet kiristyvät entisestään. Iranissa valtaa pitävät shiiat, Saudi-Arabiassa sunnat.

Iranin ulkoministeriö syytti maanantaina Saudi-Arabiaa suurlähetystöhyökkäyksen käyttämisestä tekosyynä.

”Saudi-Arabia näkee elämänsä pyrkimyksenä kriiseihin ja vastakkainasetteluun ja yrityksinä ratkaista kaikki sisäiset ongelmat siirtämällä ne rajojensa ulkopuolelle”, ministeriö sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Saudi-Arabia hyötyy jatkuvasta kireydestä ja on käyttänyt tilannetta tekosyynä jännitteiden lisäämisessä”, ministeriö sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jo sunnuntai-iltana Iran vastasi Saudi-Arabian tekemään karkotusmääräykseen sanomalla, ettei toimella voi peitellä virhettä, jonka maa teki teloituksella.

”Tämän epäoikeudenmukaisen verenvuodatuksen tulos nähdään epäilemättä pian ja saudiarabialaiset poliitikot saavat vielä kokea jumalallisen koston”, Iranin ylin uskonnollinen johtaja, ajatolla Ali Khamenei puolestaan sanoi Iranin valtiollisessa televisiolähetyksessä.

Saudi-Arabian hallintoa lähellä olevat lähteet kertoivat sunnuntaina Reutersin mukaan, ettei Saudi-Arabia välitä, vaikka diplomaattisuhteiden katkaiseminen Iraniin suututtaisi Yhdysvallat.

Yhdysvallat ehtikin Reutersin mukaan moittia varovaisin sanankääntein teloitusta. Lisäksi se kehotti jatkamaan diplomaattisia ponnisteluja. Samalla se kannusti kaikkia lähivaltioiden johtajia jännitteiden vähentämiseen.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti puolestaan kertoi maanantaina nimettömiin venäläisiin diplomaattilähteisiin vedoten, että Venäjä olisi valmis sovittelemaan Iranin ja Saudi-Arabian välejä.

Monet länsimaat ovat arvostelleet teloituksia.

Sunnien johtama shiialaisenemmistöinen Bahrain ei ole ollut tapahtumien suhteen ulkopuolinen. Sunnuntaina myös siellä mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa osana samaa kiistaa. Sisäministeriön mukaan useita mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä sekä ”sosiaalista mediaa väärinkäyttäneitä” pidätettiin, uutistoimisto AFP kertoo.

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan pääkaupungin Manaman shiialaiskortteleissa. Mielenosoittajat puolestaan heittelivät polttopulloja.

Bahrainissa oli verisiä mellakoita arabikevään poliittisen kuohunnan aikaan 2011, jotka viranomaiset kukistivat kovin ottein. Saarivaltiossa on myös Yhdysvaltain laivaston tukikohta.

Irakissa virallisetkin reaktiot olivat vihaisia. Maan shiialainen pääministeri Haider al-Abadi tuomitsi lauantaina al-Nimrin teloittamisen ja sanoi sen lisäävän Lähi-idän levottomuutta. Entinen pääministeri, niin ikään shiialainen Nuri al-Maliki sanoi teloituksen johtavan ”saudihallinnon syrjäyttämiseen”.

Yhteensä Saudi-Arabia teloitti lauantaina 47 terrorismisyytteistä tuomittua, joista yksi oli al-Nimr. Hänet tunnettiin shiialaisvähemmistön oikeuksien puolustajana sunnien johtamassa Saudi-Arabiassa. Hän muun muassa arvosteli kovin sanoin Saudi-Arabian kuningashuonetta.

Al-Nimrin teloitus osui erityisen herkkään aikaan, sillä Saudi-Arabian ja Iranin välinen kamppailu vaikutusvallasta Lähi-idässä on kärjistynyt muun muassa Syyrian ja Jemenin sodissa. Molemmat tukevat niissä vastakkaisia osapuolia.

Teloituksen myötä myös toivo yhteistyöstä kamppailussa terroristijärjestö Isisiä vastaan sai kolauksen.

Al-Nimrin kuolema herätti eniten huomiota teloituksessa, joka oli Saudi-Arabian suurin sitten vuoden 1980. Yhteensä 47 teloitetusta lähes kaikki olivat äärisunnalaisia jihadisteja, joita syytettiin terroristiverkosto al-Qaidan jäseniksi.

Konservatiivinen sunnalainen valtio on pidättänyt maaperällään tuhansia äärisunnalaisia islamisteja sen jälkeen kun al-Qaida teki Saudi-Arabiassa 2003–2006 useita terrori-iskuja.

Jihadistien lisäksi Saudi-Arabia on pidättänyt kuitenkin myös tuhansia shiiavähemmistöön kuuluvia kansalaisiaan pääasiassa 2011–2013 mielenosoitusten aikana. Lauantaina teloitettujen joukossa oli al-Nimrin lisäksi kolme muuta shiialaista toisinajattelijaa.

Shiiavankeja syytettiin osallisuudesta poliisien ampumiseen arabikevään kansannousujen aikaan Saudi-Arabiassa. Monia shiioja on jo ehditty tuomittu kuolemaan osallisuudesta mielenosoituksiin.

Reuters
Saudi-Arabian Teheranin-lähetystö joutui polttopulloiskun kohteeksi lauantaina.
Saudi-Arabian Teheranin-lähetystö joutui polttopulloiskun kohteeksi lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat