Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin nimesi Naton uhkaksi Venäjälle uudessa turvallisuus­strategiassa

Ulkomaat
 
Aleksei Družinin / Reuters
Presidentti Vladimir Putin luki uudenvuodenpuheensa venäläisille Moskovassa torstaina.
Presidentti Vladimir Putin luki uudenvuodenpuheensa venäläisille Moskovassa torstaina. Kuva: Aleksei Družinin / Reuters

Sotilasliitto Nato on nimetty uhkaksi Venäjälle turvallisuusstrategiassa, jonka presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uudenvuodenaattona torstaina. Lisäksi asiakirjassa arvostellaan Yhdysvaltojen ja EU:n toimintaa.

Uusi asiakirja korvaa vuonna 2009 viimeksi päivitetyn turvallisuusstrategian, jossa ei mainittu Natoa tai Yhdysvaltoja. Vanhentuneen tekstin allekirjoitti silloinen presidentti Dmitri Medvedev.

Uudessa strategiatekstissä esitetyn arvion mukaan Venäjä on onnistunut kasvattamaan rooliaan maailmanlaajuisten kriisien ja kansainvälisten konfliktien ratkaisijana, mikä puolestaan on kiristänyt välejä lännen kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tekstissä sanotaan suoraan, että Naton sotilaallisen infrastuktuurin tuominen entistä lähemmäs Venäjän rajaa on uhka Venäjän kansalliselle turvallisuudelle, kertoo The Financial Times.

Asiakirja sanoo, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset pyrkivät järjestelmällisesti hillitsemään Venäjän toimia ”poliittisella, taloudellisella, sotilaallisella ja tiedonvälityksellisellä painostuksella” säilyttääkseen niiden oman kansainvälisen valta-aseman.

Asiakirja myös syyttää Yhdysvaltoja ja EU:ta perustuslakia rikkovan vallankaappauksen tukemisesta Ukrainassa.

Uudessa turvallisuusstrategiassa ei mainita Syyriaa, jossa Venäjä aloitti syksyllä ilmaiskut kapinallisia vastaan tukeakseen presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

Venäjän ja länsimaiden välit kiristyivät huomattavasti keväällä 2014, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta ja alkoi tukea kapinallistaistelijoita Itä-Ukrainassa.

Sen seurauksena Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet venäläisille yksityishenkilöille ja yrityksille talouspakotteita. Venäjä puolestaan on rajoittanut elintarvikkeiden ja muiden hyödykkeiden tuontia EU:sta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat