Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat tuomitsee Ruandan presidentin jatkokauden havittelun

Ulkomaat
 
Reuters
Ruandan presidentti Paul Kagame äänestämässä perustuslakimuutoksesta pääkaupunki Kigalissa 18. joulukuuta. Muutos varmistaa presidentin mahdollisuuden jatkaa vallassa pitempään kuin kaksi kautta.
Ruandan presidentti Paul Kagame äänestämässä perustuslakimuutoksesta pääkaupunki Kigalissa 18. joulukuuta. Muutos varmistaa presidentin mahdollisuuden jatkaa vallassa pitempään kuin kaksi kautta. Kuva: Reuters

Ruandan presidentin Paul Kagamen ilmoitus asettua ehdolle kolmannelle presidenttikaudelle on kirvoittanut kovaa arvostelua Yhdysvalloilta.

Ruandaa vuoden 1994 kansanmurhan jälkeen hallinnut Kagame ilmoitti perjantaina odotetusti ehdokkuudestaan vuonna 2017 pidettävissä vaaleissa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja John Kirby ilmoitti lauantaina Yhdysvaltojen olevan ”syvästi pettynyt” Kagamen aikeisiin.

”Päätöksellään presidentti Kagame jättää käyttämättä historiallisen tilaisuuden vahvistaa Ruandan demokratiaa, jonka eteen ruandalaiset ovat tehneet kovasti töitä 20 vuoden ajan”, Yhdysvaltain Kirby sanoo ministeriön tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ehdokkuuden mahdollistamiseksi Ruandassa sinetöitiin viime vuoden lopulla lakimuutos, joka sallii presidentin istuvan useamman kauden kuin kaksi. Kagame on aiemmin äänestetty presidentiksi vuosina 2003 ja 2010.

Lakimuutos sallii Kagamen käytännössä jatkaa presidenttinä vuoteen 2034 saakka.

”Olemme erityisen huolissamme muutoksista, jotka suosivat vain yhtä henkilöä demokraattisten periaatteiden kustannuksella.”

Afrikassa johtajat ovat ottaneet tavakseen pitkittää valtakausiaan peukaloimalla perustuslakia tai tulkitsemalla sitä edukseen. Näin useat presidentit ovat onnistuneet pysymään vallassa jopa kymmeniä vuosia.

Viime keväänä Ruandan naapurimaa Burundi ajautui kriisiin, kun presidentti Pierre Nkurunziza päätti hakea kolmannelle jatkokaudelle. Nyt maa on YK:n mukaan sisällissodan partaalla.

Kagame sanoi viime toukokuussa Nkurunzizalle, ettei jatkokaudelle voi pyrkiä, jos kansa ei sitä halua. Itse hän varmisti jatkonsa ainakin näennäisesti demokraattisin keinoin, sillä lakimuutos hyväksyttiin sekä maan parlamentissa että kansanäänestyksellä.

”Olette pyytäneet minua johtamaan maatamme vuoden 2017 jälkeen. Koska pidätte asiaa näin tärkeänä, minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua”, Kagame sanoi uudenvuodenpäivän puheessaan viitaten kansanäänestyksen tulokseen.

Parlamentin ylä- ja alahuoneen enemmistö koostuu tosin Kagamen liittolaisista. Kagamen johtamaa valtiota arvostellaan myös autoritaarisuudesta ja esimerkiksi median vaientamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat