Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi luopumassa kotihoidontuesta – tavoite parantaa sukupuolten välistä tasa-arvoa lastenhoidossa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Marja Airio / Lehtikuva
Äiti ja kaksivuotias pikkupoika imuroivat.
Äiti ja kaksivuotias pikkupoika imuroivat. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Ruotsi on luopumassa kunnallisesta kotihoidontuesta helmikuun alussa.

Hallitus päätti marraskuussa luopua kotihoidontuesta muun muassa siksi, että sen katsotaan sitovan naisia kotiin. Esimerkiksi vuonna 2013 noin 7 100 vanhempaa nosti kotihoidontukea jossakin vaiheessa vuotta. Ruotsin hallituksen mukaan yli 90 prosenttia heistä oli naisia.

Päätöksellä halutaan paitsi lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa lastenhoidossa, myös helpottaa ulkomailla syntyneiden naisten kotoutumista ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Tukea nostetaan heidän keskuudessaan yleisemmin kuin Ruotsissa syntyneiden.

Porvarihallitus lanseerasi kotihoidontuen vuonna 2008. Kunnilla on ollut mahdollisuus myöntää 1–3-vuotiaiden lasten vanhemmille korkeintaan 3 000 kruunun eli noin 320 euron kuukausittaista verotonta tukea, jos lapsi on päivähoidon sijaan kotihoidossa.

Tuen poistamisen puolesta äänesti punavihreän hallituksen lisäksi liberaalit ja keskustapuolue. Päätöstä vastaan olivat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

Suomessa Alexander Stubbin (kok) hallitus oli jakamassa kotihoidontukea puoliksi vanhempien kesken. Tällöin laskeskeltiin, että päätös toisi 5 000 äitiä työmarkkinoille. Hallitus kuitenkin pyörsi myöhemmin päätöksensä muun muassa Sdp.:n vastahakoisuuden ja valtiovarainministeriön päivitettyjen laskelmien vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat