Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tony Blairia kiellettiin käyttämästä Britannian lähetystöjä omiin tarkoituksiinsa

Tony Blair ja muut entiset ministerit eivät enää saa yöpyä lähetystöjen tiloissa veronmaksajien laskuun tai käyttää diplomaattien työpanosta omien asioidensa ajamiseen.

Ulkomaat
 
RONEN ZVULUN / REUTERS
Britannian entisen pääministerin väitetään käyttäneen lähetystöjen tiloja ja palveluita veronmaksajien laskuun maailmalla matkatessaan.
Britannian entisen pääministerin väitetään käyttäneen lähetystöjen tiloja ja palveluita veronmaksajien laskuun maailmalla matkatessaan. Kuva: RONEN ZVULUN / REUTERS

Britannian entinen pääministeri Tony Blair ei saa jatkossa käyttää maan lähetystöjä ilmaisena majoitustilana tai diplomaatteja työvoimana ulkomailla matkaillessaan, uutisoi The Guardian.

Kuningaskunnan ulkoministeriö linjasi, etteivät entiset pääministerit tai ministerit saa enää käyttää maan lähetystöjen palveluita hoitaessaan yksityisiä liiketoimiaan ulkomailla.

Ex-ministerit ovat lehden mukaan muun muassa yöpyneet ilmaiseksi lähetystöjen tiloissa ja käyttäneet diplomaatteja omana työvoimanaan.

“Lähetystömme ei jatkossa tarjoa mitään apua maassa vieraileville entisille pääministereille tai ministereille, ellei heidän vierailunsa tarkoituksena ole juuri Iso-Britannian hallituksen tavoitteiden tukeminen”, ulkoministeriön tiedotteessa todetaan.

Mikäli ex-ministerit ovat matkalla tukeakseen brittiläistä liike-elämää, heidän täytyy jatkossa hakea lähetystöjen tukipalveluita samaan tapaan kuin yritysten.

Päätöksen taustalla on paljastus siitä, että Tony Blair yöpyi Britannian Yhdysvaltojen lähettilään asunnossa kahdesti vuonna 2010. Blairin väitetään yöpyneen myös Ranskan lähettilään asunnossa Pariisissa erinäisiä kertoja vuosina 2008–2011.

Vierailuilla Blairilla oli mukanaan jopa kuuden hengen seurue, mutta laskua hänelle tai puolueelle ei lähetetty.

The Daily Telegraph uutisoi aiemmin, että Blair asui veronmaksajien laskuun lähettilään asunnossa myös Filippiinien matkallaan. Matkan tarkoitus oli Blairin pitämät kaksi puhetta, joista hänelle maksettiin yli 500 000 euron palkkio.

Hänen kerrotaan yöpyneen lähetystöstä myös Tripolissa, kun hän epävirallisesti matkusti tapaamaan Libyan diktaattoria Muammar Gaddafia.

Telegraphin mukaan myös Blairin hallinnon ulkoministeri Jack Straw pyysi Ukrainan lähettilästä järjestämään joukon tapaamisia keskeisten hallinnon edustajien kanssa. Tapaamiset hän sopi asiakkaansa puolesta, joka maksaa hänelle 60 000 punnan eli yli 80 000 euron vuosipalkkion.

Blairin tiedottaja vastasi syytöksiin toteamalla, että tietoja pyydettiin 20 maasta, ja Blair on todistettavasti yöpynyt lähetystöissä vain Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Niissäkin viimeksi vuosina 2010 ja 2011.

”Tony Blairia ei ole kohdeltu mitenkään eri lailla kuin muita entisiä pääministereitä ja on absurdia väittää, että hän olisi käyttänyt lähettiläiden kutsuja liiketarkoituksiinsa”, Blairin tiedottaja sanoo.

Labour-puoluetta edustava Tony Blair oli Iso-Britannian pääministeri vuosina 1997–2007.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat