Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonian itsenäisyysliikkeelle kova kolaus: Edessä häämöttävät uusintavaalit

Syyskuun vaalivoitosta huolimatta itsenäisyysmieliset alueparlamenttiryhmät eivät ole saaneet yhdistettyä rivejään ja muodostettua hallitusta, mikä on johtamassa uusintavaaleihin

Ulkomaat
 
ALBERT GEA / Reuters
Katalonian itsenäisyyden kannattajia mielenosoituksessa Barcelonassa marraskuussa 2015.
Katalonian itsenäisyyden kannattajia mielenosoituksessa Barcelonassa marraskuussa 2015. Kuva: ALBERT GEA / Reuters

Katalonian itsenäisyysliike joutui pettymään sunnuntaina. Syyskuun vaalivoitosta huolimatta itsenäisyysmieliset alueparlamenttiryhmät eivät ole saaneet yhdistettyä rivejään ja muodostettua hallitusta, mikä on johtamassa uusintavaaleihin.

Sunnuntaina radikaali vasemmistolainen pienpuolue CUP kieltäytyi jälleen kerran tukemasta aluejohtaja Artur Masin jatkoa äänestyksessä, jota pidettiin viimeisenä mahdollisuutena hallituksen muodostamiselle.

CUP:n johtavien elinten 68 edustajaa järjestivät sunnuntaina suljetun kokouksen, jossa pidettiin äänestys siitä, antaako puolue tukensa Masille.

El Periodico -lehden mukaan Masin vastustajat voittivat äänin 36–32.

Jos alueparlamentti ei onnistu hyväksymään uutta aluejohtajaa ja muodostamaan tämän johtamaa hallitusta viimeistään ensi viikonloppuna, laki määrää järjestettäväksi uudet vaalit. Ne olisivat edessä todennäköisesti maaliskuussa.

Viimeisenä oljenkortena Mas saattaa kuitenkin asettaa ehdolle aluejohtajaksi jonkun toisen oman puolueensa edustajan.

Suurinta parlamenttiryhmää, laajapohjaista Junts pel Sí -liittoumaa (Yhteisvoimin kyllä) johtava Mas tarvitsee CUP:n tuen saavuttaakseen itsenäisyysmielisten yhteisen enemmistörintaman alueparlamentissa.

CUP vastustaa Masin jatkoa, koska pitää häntä puolueensa korruptiokohujen tahraamana ja syypäänä vastenmielisiin talousleikkauksiin. Äänestyksessä mitattiinkin käytännössä, pitääkö CUP tärkeämpänä itsenäisyyden edistämistä vai omanlaistaan arkipolitiikkaa.

Yhteistyö CUP:n kanssa ei olisi ollut ongelmatonta talousliberaalille ja Katalonian EU-jäsenyyttä puolustavalle Masille. CUP vastustaa kapitalismia ja haluaa erota eurosta.

CUP:n jäsenet äänestivät jo viikko sitten, tukeeko puolue Masia, mutta tuolloin äänestys päättyi uskomattomaan tasatulokseen 1 515–1 515.

Itsenäisyysmieliset puolueet saavuttivat niukan paikkaenemmistön Katalonian alueparlamentista alle 48 prosentin yhteiskannatuksella syyskuun lopun vaaleissa, jotka he itse esittivät käytännön äänestyksenä itsenäistymisestä.

Espanjan keskushallinto vastustaa tulkintaa ja pitää itsenäisyyspyrkimyksiä laittomina.

Marraskuun alussa alueparlamentti uhmasi Espanjaa hyväksymällä julistuksen, jonka mukaan Katalonia aloittaa toimet itsenäistymiseksi eikä noudata Espanjan oikeuslaitoksen tuomioita aiheesta. Aluehallinto on kuitenkin toistaiseksi pysynyt halvaantuneena, koska se ei ole pystynyt päättämään uudesta aluejohtajasta ja muodostamaan hallitusta.

Espanjan politiikka on ollut laajemminkin umpisolmussa, sillä konservatiivipääministeri Mariano Rajoy ei ole onnistunut muodostamaan hallitusta joulua edeltäneiden parlamenttivaalien jälkeen. Hänen johtamansa kansanpuolue PP oli vaalien ykkönen mutta menetti niin paljon paikkoja, ettei saa aikaan enemmistöhallitusta yksinään.

Katalonian tilanne mutkistaa kansallisiakin hallitusneuvotteluja, sillä sosialistit unelmoivat vaihtoehtoisesta hallituksesta uuden vasemmistopuolueen Podemosin kanssa, mutta kynnyskysymyksenä on kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä. Podemos haluaisi sellaisen, mutta sosialistit eivät hyväksy asiaa missään nimessä.

Espanjan parlamentti äänestää pääministeristä tammikuun puolivälissä. Mikäli se ei anna tukeaan kellekään ehdokkaalle kahden kuukauden kuluessa ensimmäisestä äänestyksestä, parlamenttivaalit uusitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat