Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskovan lähistöltä löydettiin Iivana Julman aikainen asevarasto – ”Vastaavaa löytöä ei ole koskaan tehty”

Tsaari Iivana Julman eliittijoukkoihin kuuluneen sotapäällikön maanalainen asevarasto oli säilynyt koskemattomana lähes 500 vuotta.

Ulkomaat
 
Venäjän tiedeakatemian aineellisen kulttuurin historian instituutti
Runsas varustelöytö viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kylässä asuneet sotilaat odottivat käskyä sotaan.
Runsas varustelöytö viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kylässä asuneet sotilaat odottivat käskyä sotaan. Kuva: Venäjän tiedeakatemian aineellisen kulttuurin historian instituutti

Moskovan lähistöltä löydettiin ennennäkemätön 1500-luvulta oleva maanalainen asevarasto, jonka uskotaan kuuluneen tsaari Iivana Julman armeijan sotapäällikölle.

Venäjän tiedeakatemia löysi merkittävän asevaraston arkeologisissa hätäkaivauksissa, jotka tehtiin Moskovan uuden kehätien työmaalla lähellä Zvenigorodin esikaupunkia noin 40 kilometriä Moskovasta länteen.

Löydöstä kerrotaan muun muassa Phys.org-tiedeuutissivustolla.

Löytöpaikalla sijaitsi 1500-luvulla kylä, jossa asui Moskovan Venäjän yläluokkaan kuulunut Dobryninin suku. Yksi suvun miehistä toimi päällikkönä Iivana Julman tarkoin valitussa eliittijoukossa, joka muodostettiin lokakuussa 1550.

Venäjän tiedeakatemian arkeologisissa kaivauksissa löydettiin kaikkiaan 60 talon jäänteet. Yhden rakennuksen raunioiden alta löytyi suuri maanalainen kellari, jossa mittava asearsenaali yhä lepäsi.

Kellarista löytyi nahkaisiin laatikoihin varastoituja kypäriä, rintapanssareita, sapeleiden kappaleita, vöitä, nuolia ja muita varusteita.

Tutkijoiden mukaan kellarivarastossa säilytettiin todennäköisesti varustusta juuri sotaretkiä varten, sillä löydösten joukossa oli myös teltan kappaleita ja keittoastioita.

Sodankäyntiin tarkoitetut varusteet ja niiden omistajaksi uskottu sotapäällikkö viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että kylässä majoitettiin komennusta odottavaa sotilasosastoa.

Heidän elinkustannuksistaan vastasivat todennäköisesti tsaarin käskystä venäläiset hoviherrat.

”Vastaavaa löytöä ei ole koskaan tehty Moskovan alueen kaupungeista eikä varsinkaan pienistä kylistä. Jos tätä hätäkaivausta ei olisi tehty, kaikki tämä olisi tuhoutunut kehätien rakennustöiden alle”, tohtori Asja Engovatova Venäjän tiedeakatemiasta sanoo Phys.org-uutissivustolla.

Kaivauksista vastanneen asiantuntijan Aleksei Aleksejevin mukaan löytöjen niin sanottuja helmiä ovat erittäin hyvässä kunnossa säilyneet piikkikypärät.

”Ne ovat tyypillisiä piikillä varustettuja ja kullalla ja hopealla koristeltuja venäläisritareiden kypäriä, joita on esillä monissa museoissamme.”

Vaikka samantyylisiä kypäriä on löydetty aiemminkin, nyt löydetyt nahkaiset säilytyslaatikot, kypärien vuoraukset ja poikkeuksellisen koristeelliset sivut tekevät löydöstä ainutlaatuisen.

”Tämä antaa meille paljon aiempaa paremman kuvan siitä, miten Venäjän aateliset olivat valmistautuneet sodankäyntiin. Aatelisilla oli omat sotajoukot valmiudessa. Tämä löytö kertoo meille ensimmäistä kertaa sen, miten sotilaseliittiin kuulunut päällikkö oli Venäjän keisarikunnan kynnyksellä varustautunut ja valmistautunut”, Aleksejev sanoo Phys.org-sivustolla.

Asevarastoa ei tutkijoiden mukaan voi kutsua kätköksi tai aarteeksi, koska sitä ei ollut varsinaisesti piilotettu mitenkään. Tarvikkeet oli vain varastoitu kellariin, kun talo paloi joskus 1500-luvun puolivälissä, ja ne unohtuivat niille sijoilleen.

Iivana Julma oli Venäjän ensimmäinen tsaari ja hallitsi Moskovan Venäjää 1547–1584. Venäjän keisarikunta perustettiin 1721, kun Pietari Suuri siirrätti maan hallinnon Moskovasta Pietariin.

Venäjän tiedeakatemian aineellisen kulttuurin historian instituutti
Kypärät ovat aikakauden venäläisritareille tyypillisiä, mutta poikkeuksellisen hyvin säilyneitä.
Kypärät ovat aikakauden venäläisritareille tyypillisiä, mutta poikkeuksellisen hyvin säilyneitä.
Venäjän tiedeakatemian aineellisen kulttuurin historian instituutti
Kypärät oli koristeltu kullalla ja hopealla.
Kypärät oli koristeltu kullalla ja hopealla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat