Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonian itsenäisyysliikkeelle kova kolaus: Edessä häämöttävät uusintavaalit

Syyskuun vaalivoitosta huolimatta itsenäisyysmieliset alueparlamenttiryhmät eivät ole saaneet yhdistettyä rivejään ja muodostettua hallitusta, mikä on johtamassa uusintavaaleihin

Ulkomaat
 
ALBERT GEA / Reuters
Katalonian itsenäisyyden kannattajia mielenosoituksessa Barcelonassa marraskuussa 2015.
Katalonian itsenäisyyden kannattajia mielenosoituksessa Barcelonassa marraskuussa 2015. Kuva: ALBERT GEA / Reuters

Katalonian itsenäisyysliikkeen kyvyttömyys yhdistää rivejä hallituksen muodostamisessa ovat johtamassa uusintavaaleihin Katalonian alueparlamentissa.

Radikaali vasemmistolainen pienpuolue CUP kieltäytyi sunnuntaina jälleen kerran tukemasta Katalonian liberaalin aluejohtajan Artur Masin jatkoa äänestyksessä, jota pidettiin viimeisenä mahdollisuutena hallituksen muodostamiselle.

Suurinta parlamenttiryhmää, laajapohjaista Junts pel Sí -liittoumaa (Yhteisvoimin kyllä) johtava Mas tarvitsee CUP:n tuen saadakseen alueparlamentissa itsenäisyysmielisille enemmistörintaman.

CUP vastustaa Masin jatkoa, koska pitää häntä korruptiokohujen tahraamana ja syypäänä talousleikkauksiin. Yhteistyö CUP:n kanssa ei olisi helppoa talousliberaalille ja Katalonian EU-jäsenyyttä puolustavalle Masille. CUP vastustaa kapitalismia ja haluaa erota eurosta.

CUP:n jäsenet äänestivät jo viikko sitten Masin tukemisesta, mutta äänestys päättyi uskomattomaan tasatulokseen 1 515–1 515.

Jos Katalonian alueparlamentti ei muodosta hallitusta viimeistään ensi viikonloppuna, lain mukaan on järjestettävä uudet vaalit. Ne olisivat edessä todennäköisesti maaliskuussa.

Itsenäisyysmieliset puolueet saavuttivat niukan paikkaenemmistön Katalonian alueparlamentista syyskuun vaaleissa, jotka he itse esittivät käytännön äänestyksenä itsenäistymisestä. Espanjan keskushallinto vastustaa tulkintaa ja pitää itsenäisyyspyrkimyksiä laittomina.

Marraskuussa alueparlamentti uhmasi Espanjaa hyväksymällä julistuksen, jonka mukaan Katalonia aloittaa toimet itsenäistymiseksi noudattamatta Espanjan oikeuslaitoksen päätöksiä.

Espanjan politiikka on laajemminkin umpisolmussa, sillä konservatiivipääministeri Mariano Rajoy ei ole onnistunut muodostamaan hallitusta joulukuun parlamenttivaalien jälkeen. Hänen johtamansa kansanpuolue PP oli vaalien ykkönen mutta menetti niin paljon paikkoja, ettei saa aikaan enemmistöhallitusta yksin.

Katalonian tilanne mutkistaa kansallisiakin hallitusneuvotteluja, sillä sosialistit unelmoivat vaihtoehtoisesta hallituksesta uuden vasemmistopuolueen Podemosin kanssa. Kynnyskysymys on kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä, jonka Podemos haluaisi, mutta sosialistit eivät hyväksy missään nimessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat