Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epätavallinen synnytyskuolemien sarja Italiassa – hallitus käynnisti tutkinnan neljässä sairaalassa

Viisi viimeisillään raskaana ollutta naista kuoli viikon sisällä.

Ulkomaat
 
Tapio Vanhatalo
Synnytyskuolemien sarja on järkyttänyt Italiaa, jota on pidetty yhtenä maailman turvallisimmista maista vauvoille ja synnyttäjille.
Synnytyskuolemien sarja on järkyttänyt Italiaa, jota on pidetty yhtenä maailman turvallisimmista maista vauvoille ja synnyttäjille. Kuva: Tapio Vanhatalo

Italian hallitus on päättänyt käynnistää tutkimuksen neljässä sairaalassa Pohjois-Italiassa sen jälkeen kun viisi raskaana ollutta naista kuoli sairaaloissa viikon sisällä.

Kyse on epätavallisen suuresta määrästä synnytyskuolemia lyhyen ajan sisällä. Viime vuosina Italiassa on raportoitu äitien synnytyskuolemia keskimäärin neljä tapausta sataatuhatta synnytystä kohden vuodessa.

Synnytyskuolemien yleisyys Italiassa onkin yksi maailman pienimmistä. Vuonna 2014 Italiassa rekisteröitiin noin viisisataatuhatta synnytystä.

Tuoreimmassa tapauksessa 30-vuotias nainen kuoli keisarileikkauksen jälkeen sairaalassa Pohjois-Italian Bresciassa uuden vuoden aattona, kertoo The Guardian. Kahden lapsen äiti oli kahdeksannella kuulla raskaana ja oli otettu sairaalaan kaksi päivää aiemmin kuumeilun vuoksi. Mediatietojen mukaan nainen kuoli verenvuotoon.

Kaksi päivää aiemmin kahdeksannella kuulla raskaana oleva 35-nainen oli kuollut teho-osastolla Bassano del Grappassa. Nainen oli saapunut sairaalaan kuumeen ja vatsakipujen vuoksi. Vauva oli jo kuollut kun naisella tuli lapsivedet, minkä jälkeen nainen oli saanut sydänkohtauksen.

Muutama päivä aiemmin 39-vuotias nainen oli niin ikään synnyttänyt kuolleen lapsen ja tämän jälkeen kuollut itse sydänkohtaukseen sairaalassa Torinossa.

Joulupäivänä puolestaan 34-vuotias italialainen nainen kuoli keisarileikkauksessa Veronan alueella.

Viides synnytyskuolema tapahtui 29. joulukuuta Etelä-Italian Foggiassa, mutta tapausta ei ole sisällytetty tutkintaan. Raskaana oleva 23-vuotias nainen kuoli kotonaan, minkä jälkeen lääkärit onnistuivat pelastamaan lapsen sektiolla.

Italian terveysministeri Beatrice Lorenzin määräsi jo maanantaina tutkimaan Torinon tapauksen, mutta uusien synnytyskuolemien jälkeen hän päätti viikonloppuna laajentaa tutkinnan neljään sairaalaan Pohjois-Italiassa, mikä on maan vaurainta aluetta.

”[Työryhmän] tehtävä on varmistaa, onko kuolemien taustalla organisatorisia virheitä ja onko kaikkia hoidon laadun ja turvallisuuden varmistamiseen liittyviä menettelytapoja kunnioitettu”, ministeri sanoi tiedotteessa The Guardianin mukaan.

Myös poliisi, terveydenhoidon ammattilaiset ja paikalliset viranomaiset on määrätty raportoimaan löydöistään ministeriölle.

Synnytyskuolemien sarja on järkyttänyt Italiaa, jota on pidetty yhtenä maailman turvallisimmista maista vauvoille ja synnyttäjille.

Italiaa pienempi synnytyskuolleisuus on vain muutamissa maailman maissa kuten Suomessa, Islannissa, Puolassa ja Kreikassa (kaikissa kolme äitien synnytyskuolemaa sataatuhatta synnytystä kohden vuonna 2015), selviää Maailman pankin tilastoista.

Italiassa synnytysten määrä on kuitenkin laskenut viime vuosina. 2014 Italiassa tehtiin vain 509 000 synnytystä, mikä on kaikkien aikojen alhaisin luku sen jälkeen kun Italia yhdistyi 1870.

Monet italialaiset pitävät alhaisen syntyvyyden syynä maan heikkoa talouskehitystä ja sanovat, ettei perheen perustamiseen ole varaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat