Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsiin Tanskasta matkustavien henkilöllisyydet tarkastetaan jo Tanskan puolella rajaa

Ulkomaat
 
Julia Lindemalm
Ruotsi aloitti rajatarkastukset Malmön rautatieasemalla marraskuussa. Nyt henkilötarkastusten teko aloitetaan Tanskan puolella.
Ruotsi aloitti rajatarkastukset Malmön rautatieasemalla marraskuussa. Nyt henkilötarkastusten teko aloitetaan Tanskan puolella. Kuva: Julia Lindemalm

Kööpenhamina. Ruotsi alkoi keskiyöllä vaatia henkilöllisyystodistukset kaikilta Tanskan kautta maahan tulevilta juna-, bussi- ja lauttamatkustajilta. Tarkastukset tehdään jo Tanskan puolella, käytännössä esimerkiksi Kastrupin lentokentällä, mihin on tarkoitusta varten pystytetty 34 erillistä tarkastuspistettä.

Tarkastuksia tekevät junayhtiö DSB:n työhön palkkaamat vartijat.

Taustalla on Ruotsin hallituksen laatima laki, jonka tarkoituksena on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää Ruotsissa. Ruotsiin tuli viime vuonna noin 163 000 turvapaikanhakijaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin muihin Pohjoismaihin.

Tarkastukset kestävät aluksi puoli vuotta, ja niitä voidaan lain turvin jatkaa korkeintaan kolme vuotta.

Ruotsin uutta käytäntöä on arvosteltu ankarasti sekä Ruotsissa että Tanskassa. Muun muassa Ruotsin Punainen risti ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat katsoneet, että suurella joukolla ei ole käytännössä mahdollisuutta hakea turvapaikkaa Ruotsista. UNHCR varoitti Ruotsin television SVT:n haastattelussa muun muassa, että ihmiset saattavat hädissään harkita vaarallisempien tuloreittien käyttämistä. Maahanmuuttoviraston mukaan noin 20 prosenttia turvapaikanhakijoista kykenee näyttämään passin ensimmäisen rekisteröinnin yhteydessä.

Tarkastuksia on arvosteltu myös, koska ne hidastavat matkustamista huomattavasti. Noin 14 000–15 000 ihmistä kulkee joka päivä työmatkansa Juutinrauman sillan yli, heistä noin 9 000 yksinomaan junalla. Näiden matkustajien matka pidentyy junayhtiöiden arvion mukaan 30–50 minuuttia suuntaansa.

”Tämä on hyvin suuri ongelma”, sanoo Michael Randropp, työmatkailijoita edustavan Kystbanen-yhdistyksen puheenjohta.

”Uskon, että noin kuukauden kuluttua työmatkailijat alkavat miettiä muita mahdollisuuksia. Etsivät esimerkiksi töitä siitä maasta, missä he asuvat, eivätkä koko laajemmalta Suur-Kööpenhaminaksi kutsutulta alueelta”, hän sanoo.

Pohjoismaiden neuvoston presidentti Henrik Dam Kristensen kuvaili tarkastuksia ”riesaksi”. Pohjoismaiden neuvoston tiedotteessa huomautettiin, että Juutinrauman sillalla on kysytty henkilöllisyystodistuksia viimeksi vuonna 1954.

”Juutinrauman yli kulkevien tuhansien työmatkalaisten matkustusaika pitenee huomattavasti. Tästä on väistämättä haittaa Juutinrauman alueen elinkeinoelämän kehitykselle ja työmarkkinayhteistyölle”, Henrik Dam Kristensen sanoi.

Öresundsinstitutet-tutkimuslaitos on laskenut, että tarkastusten kustannukset yhteiskunnalle ovat muun menetetyn ajan vuoksi noin 1,6 miljoonaa kruunua eli noin 174 000 euroa.

Tanska on ilmoittanut, että se harkitsee omien väliaikaisten rajatarkastusten aloittamista Saksan-rajalla, mikäli turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa huomattavasti Tanskassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat