Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi Kiinaa arvostelevan kustantamon työntekijää on kadonnut Hongkongissa

Kustantamon on jo jonkin aikaa huhuttu valmistelevan kirjaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin entisestä naissuhteesta.

Ulkomaat
 
TYRONE SIU / Reuters
Mielenosoittajat ja demokratiamieliset kansanedustajat kokoontuivat Kiinan yhteystoimiston eteen Hongkongissa. Oikeanpuoleisessa kyltissä on viime viikolla kadonneeksi ilmoitettu Lee Bo.
Mielenosoittajat ja demokratiamieliset kansanedustajat kokoontuivat Kiinan yhteystoimiston eteen Hongkongissa. Oikeanpuoleisessa kyltissä on viime viikolla kadonneeksi ilmoitettu Lee Bo. Kuva: TYRONE SIU / Reuters

Peking. Kiinan erityishallintoaluetta Hongkongia ravistelee katoamismysteeri, jonka keskiössä on Kiinaa arvosteleviin kirjoihin erikoistunut kustantamo. Jo viisi kustantamon ja sen kirjoja myyvän kaupan työntekijää on kadonnut.

Kadonneiden epäillään joutuneen Kiinan viranomaisten pidättäminä Manner-Kiinaan. Vaikka tällaiset katoamiset eivät Kiinassa ole harvinaisia, erityishallintoalue Hongkongissa ne olisivat ennenkuulumattomia.

Sunnuntaina joukko mielenosoittajia ja demokratiamielisiä kansanedustajia kokoontui Kiinan yhteystoimiston eteen Hongkongissa osoittamaan huoltaan viime viikolla kadonneeksi ilmoitetun Lee Bon kohtalosta.

”Meillä on syy uskoa, että hänet on siepattu poliittisista syistä ja siirretty laittomasti Manner-Kiinaan”, sanoi kansanedustaja Ho Chun-yan sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kansanedustaja Lee Cheuk-yan puolestaan kertoi paikallisella radioasemalla maanantaiaamuna, että hän aikoo esittää parlamentissa kirjallisen kysymyksen Leen kohtalosta Hongkongin hallitukselle.

Kadonnut Lee Bo, 65, on osakkaana Causeway Bay Books -kirjakaupassa, jonka pääomistaja on Mighty Current -kirjankustantamo. Kustantamo on erikoistunut kirjoihin, jotka käsittelevät Manner-Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta kriittiseen sävyyn.

Jo aiemmin on kadonnut Mighty Current-kustantamon pääomistaja Gui Minhai, 51 sekä kolme muuta kustantamon ja kirjakaupan työntekijää, kertovat hongkongilaiset tiedotusvälineet.

Katoamiset ovat entisestään lisänneet hongkongilaisten huolta siitä, että Hongkongin erityisasema muuta Kiinaa vapaampana alueena on murenemassa. Hongkongissa on perustuslain mukaan esimerkiksi sananvapaus. Siellä on myös omat poliisivoimat, eikä Kiinan viranomaisilla ole toimivaltaa erityishallintoalueella.

Leen ilmoitti kadonneeksi hänen vaimonsa viime perjantaina, kertoo hongkongilainen sanomalehti South China Morning Post. Vaimon mukaan Lee oli katoamispäivänään soittanut hänelle Manner-Kiinan puolella sijaitsevasta Shenzhenistä ja sanonut ”avustavansa tutkinnassa”, South China Morning Post kertoo.

Leen Manner-Kiinan matkoihin tarvittava matkustuslupa on kuitenkin yhä Leen kotona, kertoo uutissivusto Hong Kong Free press. Hongkongilaiset eivät tarvitse passia matkustaessaan Manner-Kiinaan, mutta he tarvitsevat erityisesti näihin matkoihin tarkoitetun henkilökortin, niin sanotun kotiinpaluuluvan.

South China Morning Postin mukaan Leen vaimo myös piti kummallisena sitä, että Lee puhui hänelle puhelimessa mandariinikiinaa. Se on yleiskieli, jota käytetään Manner-Kiinassa etenkin virallisissa yhteyksissä. Hongkongissa sen sijaan puhutaan kantoninkiinaa, joka on myös Leen ja hänen vaimonsa kotikieli.

Kohun keskelle joutuneen kustantamon Mighty Currentin on jo jonkin aikaa huhuttu valmistelevan kirjaa salaisesta aiheesta. Kansanedustaja Ho kertoi sunnuntaina toimittajille Hongkongissa kuulleensa, että kirjan aiheena olisi Kiinan presidentin Xi Jinpingin entinen naissuhde.

”Tietojeni mukaan kirjassa on kyse tyttöystävästä joidenkin vuosien takaa”, Ho sanoi AFP:n mukaan.

Kustantamo ei ole kuitenkaan kertonut, millaista kirjaa se oli valmistelemassa. Kustantamo on ennestään tullut tunnetuksi skandaalinkäryisistä kirjoista, jotka ovat käsitelleet Kiinan politiikkaa ja myös Kiinan johtajien yksityiselämää.

Kirjoja on perinteisesti myyty esimerkiksi Manner-Kiinasta tuleville turisteille. Niitä ostivat paljon myös Kiinan kommunistisen puolueen virkailijat, kunnes Xin tultua valtaan puoluekuri kiristyi ja puolueen jäsenet alkoivat suhtautua varovaisemmin arkaluontoisten kirjojen kotiin viemiseen.

Hongkongin Causeway Bayn alueella on useita kirjakauppoja, joissa myydään Manner-Kiinassa kiellettyjä kirjoja. HS kävi yhdessä sellaisessa vuonna 2014. Kyseinen kauppa ei ole suoraan kytköksissä kustantajien katoamismysteeriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat