Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisjournalistit kertovat löytäneensä tietoa 20 venäläisupseerin osallisuudesta Ukrainan lentoturmaan – syyttäjä selvittää nyt asiaa

Bellingcat-ryhmä on nimennyt 20 upseeria ilmatorjuntarykmentistä, jonka ohjuslavettia matkustajakoneen alas ampumisessa heidän mukaansa käytettiin. Ryhmä on koostanut raporttinsa verkon avoimien tietolähteiden pohjalta.

Ulkomaat
 
Lohduton palapeli - tältä turmakone näyttää
Lohduton palapeli - tältä turmakone näyttää
Onnettomuustutkintalautakunta koosti turmakoneen uudelleen osista.

Itä-Ukrainan tuhoisan lentoturman rikostutkinnasta vastaavat viranomaiset Alankomaissa ovat saattaneet saada uutta tietoa koneen alas ampumiseen liittyen.

Kansalaisjournalistien ryhmä nimeltä Bellingcat kertoi sunnuntaina toimittaneensa tutkintaryhmälle raporttinsa, jonka se on koostanut verkon avoimien tietolähteiden pohjalta.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysian Airlinesin lento MH17 räjähti ilmassa heinäkuussa 2014, kun siihen osui venäläisvalmisteinen BukM1-ilmatorjuntaohjus. Kaikki lennolla olleet 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat.

Turman syitä selvittäneessä kansainvälisessä tutkintaryhmässä on jäseniä Alankomaiden lisäksi Australiasta, Belgiasta ja Malesiasta.

Alankomaiden syyttäjänviraston edustaja Wim de Bruin sanoi sunnuntaina Alankomaiden yleisradioyhtiö Nosin haastattelussa, että he saivat Bellingcat-ryhmän raportin heti joulun jälkeen.

”Aiomme selvittää vakavissamme, voisiko tietoja käyttää rikostutkinnassa”, de Bruin sanoi sekä tv-yhtiölle että uutistoimisto AFP:lle.

De Bruinin mukaan syyttäjänvirasto ja Bellingcat ovat olleet yhteyksissä aiemminkin.

Bellingcat arvioi onnistuneensa tunnistamaan kaksikymmentä Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatin sotilasta, joiden kalustosta on peräisin ohjuslavetti, jolta Malaysian Airlinesin matkustajakoneeseen osunut ohjus laukaistiin.

Bellingcatin perustaja Eliot Higginsin mukaan tunnistettujen sotilaiden joukossa on todennäköisesti yksi tai useampi ihminen, jotka tietävät, kuka ohjuksen laukaisi tai on jopa itse laukaissut sen.

Loppusyksystä 2014 Bellingcat julkaisi ensimmäisen raporttinsa avoimista verkkolähteistä keräämistään tiedoista, joiden perusteella ohjuslavetin liikkeet tunnistettiin.

Myöhemmin ryhmä paikansi Kurskista käsin toimivan ilmatorjuntaprikaatin saattueen. Saattue nähtiin Itä-Ukrainassa ennen malesialaislennon alas ampumista sekä sen jälkeen. Alas ampumisen jälkeen ainakin yksi lavetin ohjuksista puuttui.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Myös Suomen puolustusvoimilla on Buk M1 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Yksi niistä esiteltiin Tuusulan Hyrylässä 23. heinäkuuta 2014.
Myös Suomen puolustusvoimilla on Buk M1 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Yksi niistä esiteltiin Tuusulan Hyrylässä 23. heinäkuuta 2014.

Bellingcat kertoo, että uusi raportti on 123 sivua pitkä. Sunnuntaina illalla yhteisö lupasi julkaista raportistaan yleisölle lyhemmän version. Higginsillä on ”sensuroinnille” kolme perustelua: tietojen hankkijat eivät halua, että kukaan raportissa nimetyistä asianosaisista joutuu häirinnän kohteeksi, poistaa sosiaalisen median profiileitaan tai muutoin tuhoaa todisteita ennen kuin tutkintakomissio on ehtinyt tutustua tietoihin.

Nos-kanavan sivujen mukaan raportissa nimetään ainakin Sergey M, joka on 53. ilmatorjuntaprikaatin komentaja. Bellingcatin mukaan prikaatin komentajalla on tiedot siitä, mitä hänen prikaatinsa kalustolla on tehty. Raportissa nimetään myös useita muita kokeneita upseereita samasta prikaatista.

Bellingcatin työskentelymenetelmät perustuvat avoimista verkkolähteistä löytyvien kuvien ja tietojen tunnistamiseen ja vertailuun. Kansainvälisessä ryhmässä toimii kahdeksantoista vapaaehtoista useista maailman maista, myös Suomesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat