Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Teloituskiista sopii sekä Iranille että Saudi-Arabialle – tuskin leimahtaa sodaksi

”Suurin ja pidempiaikaisin vaikutus nyt tapahtuneella on Saudi-Arabian sisällä”, arvioi joukkoteloitusten vaikutuksia konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Mikko Patokallio.

Ulkomaat
 
Raheb Homavandi / Reuters
Mielenosoittajat kantoivat teloitetun uskonoppineen Nimr al-Nimrin kuvia sunnuntaina Teheranissa.
Mielenosoittajat kantoivat teloitetun uskonoppineen Nimr al-Nimrin kuvia sunnuntaina Teheranissa. Kuva: Raheb Homavandi / Reuters

Uskonoppineen teloittamisesta roihahtanut Saudi-Arabian ja Iranin tuorein sanasota on jo herättänyt huolta siitä, että sunni- ja shiiamuslimien välit ovat kiristymässä entisestään Lähi-idässä.

Itse kiistakumppaneilla sen sijaan ei ole tilanteessa kovin paljon hävittävää, arvioi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Mikko Patokallio.

”Nykyinen kriisi sopii sekä Saudi-Arabialle että Iranille. Tämä on molemmille hyvä tapa viestiä yleisöilleen asioita, joita ne haluavat viestiä eteenpäin”, Patokallio sanoo.

”Saudi-Arabia pystyy osoittamaan Irania sormella, että se aiheuttaa epävakautta ja häiriötä. Iran taas voi näyttää, että Saudi-Arabia lietsoo shiiavastaisuutta.”

Kahden Lähi-idän suurvallan ja arkkivihollisen vihanpito otti viikonloppuna uusia kierroksia, kun Saudi-Arabia teloitti lauantaina shiialaisen toisinajattelijan ja uskonoppineen Nimr al-Nimrin. Iran protestoi teloitusta, minkä lisäksi lauantaina väkijoukko hyökkäsi Teheranissa Saudi-Arabian suurlähetystöön.

Saudi-Arabia vastasi tähän ilmoittamalla katkaisevansa diplomaattisuhteet Iranin kanssa ja määräsi iranilaiset diplomaatit poistumaan kahden vuorokauden sisällä.

”Tämä näyttää pahalta, mutta molemmat osapuolet kyllä tietävät, että tilanne on hyvä pitää hallinnassa ja niin ne pitävätkin”, Patokallio sanoo.

Maailman 1,1 miljardista muslimista ainakin 80 prosenttia on sunneja. Shiiat ovat enemmistönä Iranissa, Irakissa ja Bahrainissa, mutta esimerkiksi Saudi-Arabiassa on shiiavähemmistö.

Lähi-idässä valta on yleensä keskitetty vain yhden uskonsuunnan edustajille. Iran on siis shiialainen ja Saudi-Arabia sunnalainen. Molemmissa uskonnollista identiteettiä käytetään lujittamaan maallista valtaa.

Kun vähemmistössä olevilla ei ole juuri poliittisia oikeuksia, uskonsuunta muokkaa identiteettiä ennen muuta politiikan kautta. Uskonsuunta ja sen tuoma identiteetti ylittää myös valtioiden rajat.

”Kyse ei siis ole teologiasta tai uskonnollisesta riidasta vaan ennemmin poliittisen vallan ja poliittisen edustuksen kysymyksistä”, Patokallio sanoo.

Al-Nimr oli Saudi-Arabian johdon äänekkäimpiä shiiakriitikoita. Häntä kannattivat erityisesti nuoret shiiat, jotka olivat kyllästyneet vanhempien ja varovaisempien shiiajohtajien epäonnistumiseen yrityksessä saavuttaa tasa-arvoinen asema sunnien kanssa.

Saudi-Arabian ja Iranin kiistan on jo pelätty vaikeuttavan Syyrian rauhanneuvotteluja, joiden on määrä alkaa myöhemmin tässä kuussa.

The Foreign Policy -lehden haastattelemat diplomaattilähteet sanoivat pelkäävänsä, että kiistan seurauksena Saudi-Arabian tukemien Syyrian oppositioryhmien edustajat koventavat linjaansa Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukevia Irania ja Venäjää vastaan.

Lehden lähteiden mukaan länsimaissa pelätään nyt, että Saudi-Arabian ja Iranin välirikko myrkyttää neuvotteluilmapiirin jo ennakolta.

”Tuskin tästä on apua, mutta neuvottelujen tilanne näytti muutenkin synkältä”, Patokallio sanoo.

Tunnelmia oli kiristänyt jo syyrialaisen kapinallisjohtajan kuolema ilmapommituksissa joulukuun lopulla.

Syyrian sota on osaltaan kiristänyt Saudi-Arabian ja Iranin välejä, sillä ne ovat tukeneet sodassa vastapuolia.

Kiistaa on käyty myös Jemenissä, jossa sisällissota alkoi toden teolla viime keväänä shiialaisten huthikapinallisten jatkaessa etenemistään. Saudi-Arabia alkoi ilmapommituksin tukea Jemenin johtoa, jonka huthit olivat jo ajaneet pois pääkaupungista.

Saudi-Arabian mukaan Iran tukee hutheja.

”Saudi-Arabia tuppaa näkemään Iranin käden kaikkialla, missä on shiialaisia liikkeitä. Siinä on tietynlaista vainoharhaisuutta”, Patokallio sanoo.

”Iran puolestaan pyrkii antamaan vaikutelman, että se todella pystyy vaikuttamaan näiden liikkeiden toimintaan, vaikka sen rooli todellisuudessa olisi vaatimaton tai olematon.”

Joka tapauksessa Saudi-Arabian johto on ollut jo jonkin aikaa hermostunut, koska se epäilee Iranin vaikutusvallan kasvavan ja maasta tulevan sen kilpailija. Saudi-Arabian hermostuneisuutta on lisännyt heinäkuussa syntynyt Iranin ydinsopimus, jolla rajoitetaan Iranin mahdollisuuksia ydinaseen valmistamiseen ja lievitetään palkintona pakotteita.

Iran ei kuitenkaan ole ainoa huolenaihe Saudi-Arabian johdolle. Sitä vaivaavat myös öljyn hinnan lasku, terrori-iskut ja Saudi-Arabian sisäiset kiistat tulevasta vallanperimyksestä.

Saudi-Arabian viikonloppuna teloittamista valtaosa oli itse asiassa sunneja, jotka oli tuomittu terrori-iskuista. Tosin maassa ei ole riippumatonsa oikeuslaitosta, joten syyllisyydestä ei voi olla täysin varma.

Teloitettuja oli 47, mikä teki tapahtumasta poikkeuksellisen suuren joukkoteloituksen, joten se on tulkittu yritykseksi painostaa vallanpitäjien vastustajia. Shiioja oli al-Nimrin lisäksi kolme.

”Suurin ja pidempiaikaisin vaikutus nyt tapahtuneella on Saudi-Arabian sisällä”, Patokallio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat