Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voi sulkea kymmeniä vastaanottokeskuksia

Majoitustilojen tarve vähenee, jos turvapaikanhakijoiden määrä ei käänny merkittävään kasvuun

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
Suomi-hupparinen turvapaikanhakija odotti syksyllä Konnunsuon vastaanottokeskuksessa pääsyä maahanmuuttoviranomaisen puhutteluun.
Suomi-hupparinen turvapaikanhakija odotti syksyllä Konnunsuon vastaanottokeskuksessa pääsyä maahanmuuttoviranomaisen puhutteluun. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Suuri määrä hakijoita tuli Ruotsin kautta

 Noin 15 000 turvapaikanhakijaa saapui Ruotsin maarajan yli Pohjois-Suomeen viime vuoden loppupuolella sen jälkeen, kun Tornion järjestelykeskus perustettiin syyskuussa. Tuhannet muut hakijat olivat tulleet samaa reittiä aiemmin syksyllä ennen keskuksen perustamista viime vuonna.

 Saksan Travemündesta Helsinkiin saapui Rajavartiolaitoksen arvion mukaan noin kolmen kuukauden aikana noin 800 turvapaikanhakijaa, mutta tulijamäärät romahtivat joulun aikaan.

 Lapin rajanylityspaikoilla turvapaikkaa haki loka–joulukuussa 688 ihmistä ja koko sitä edeltävänä vuotena vain kuusi ihmistä. Muualla itärajan raja-asemilla oli selvästi hiljaisempaa. Kaakkois-Suomen raja-asemilla turvapaikkaa haki koko viime vuonna 26 ihmistä.

Suomi saattaa sisäministeriön mukaan sulkea tänä vuonna kymmeniä vastaanottokeskuksia, jos turvapaikanhakijoiden määrä ei käänny uudelleen merkittävään kasvuun.

”On selvää, että tämänhetkisillä hakijamäärillä vastaanottokeskuksia aletaan sulkea jossain vaiheessa. Näyttää siltä, että viimeistään syksyllä suljetaan kymmeniä keskuksia”, sanoo ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Suomessa on nyt vastaanottokeskuksia aikuisille turvapaikanhakijoille noin 140 paikassa ja alaikäisille noin 80 paikassa. Keskuksia perustettiin kiireellä loppuvuoden aikana, kun Suomeen saapui ennennäkemättömän paljon turvapaikanhakijoita.

Joitakin uusia keskuksia voidaan avata alkuvuoden aikana jo aiemmin tehtyjen päätösten mukaisesti, mutta uusia keskushankkeita ei nykyisen hakijatilanteen vallitessa enää käynnistetä, kertoo Maahanmuuttoviraston kehitysjohtaja Pekka Nuutinen.

”Arvioimme vastaanottokeskusten kapasiteettitilannetta ja katsomme, mihin tilanne lähtee kehittymään ja mihin on syytä varautua”, Nuutinen sanoo.

Vuorio ja Nuutinen uskovat, etteivät turvapaikanhakijoiden vuosittaiset määrät enää palaudu viime vuotta edeltäneelle tasolle.

Aiempina vuosina Suomeen tuli tyypillisesti vuosittain runsas 3 000 hakijaa, mutta viime vuonna hakijoiden määrä moninkertaistui 32 478:aan.

Artikkeliin liittyvät

Viime vuonna Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä kääntyi kasvuun kesällä ja oli huipussaan syyskuussa. Sen jälkeen uusien hakijoiden määrä laski loppuvuotta kohti.

Vuorio pitää epätodennäköisenä, että tänä vuonna nähtäisiin vastaava piikki hakijamäärässä. Hakijamäärää hillitsee hänen mukaansa se, että Euroopan maat ovat lisänneet rajavalvontaa ja kiristäneet turvapaikanhakijoita koskevia lakeja ja käytäntöjä.

Myös Suomi on tiukentanut rajavalvontaa ja käynnistänyt lukuisia lakiuudistuksia, joilla muun muassa kiristetään oleskeluluvan saamisen ehtoja ja pyritään hillitsemään kuluja.

Lapin rajavartiosto on sallinut joulukuun loppupuolelta lähtien itärajan ylittämisen alueellaan vain autolla. Saksan-laivat lopettivat joulukuussa viranomaisten kehotuksesta matkustusasiakirjattomien henkilöiden päästämisen alukseen, mikä tyrehdytti turvapaikanhakijoiden tulon sitä reittiä Suomeen.

Vuorio ei usko, että Venäjästä muodostuisi uutta pakolaisten kulkureittiä Lähi-idästä Eurooppaan ja Suomeen.

Juuri nyt turvapaikkaa hakee Suomesta varsin vähän ihmisiä verrattuna viime syksyyn, mutta tilanne voi vielä muuttua tulevina kuukausina.

”Voisi olettaa, että kevät on jollain tavalla ratkaisevaa aikaa. Liikenne Välimerellä on talvella hiljaisempaa”, Nuutinen sanoo.

Hän ei halua arvioida, mille tasolle koko vuoden hakijamäärä asettuu.

”Paluuta on tuskin enää vuosiin, jolloin tuli 3 000 turvapaikanhakijaa. Mutta tuleeko tänä vuonna 15 000 vai 30 000 hakijaa, sitä on mahdotonta arvioida”, Nuutinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat