Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen viranomaisten ohje karkotti pakolaiset Travemündestä – ”Monta kertaa on käynyt ihmisiä todella sääliksi”

Tieto Suomen rajaviranomaisten ohjeistuksesta tarkastaa kaikkien Saksasta tulijoiden matkustusasiakirjat on levinnyt nopeasti turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Atheer Al-Zubaidi sai passinsa Irakista Saksaan jouluaattona ja järkyttyi, ettei päässyt Suomeen.
Atheer Al-Zubaidi sai passinsa Irakista Saksaan jouluaattona ja järkyttyi, ettei päässyt Suomeen. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Travemünde

Tieto Suomen rajaviranomaisten ohjeistuksesta tarkastaa kaikkien Saksasta Suomeen matkustavien matkustusasiakirjat on levinnyt nopeasti turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Helsingin ja Travemünden välillä liikennöivä Finnlines sai ohjeen 23. joulukuuta.

Kun Ruotsiin Trelleborgiin lähtevän laivan lähtöaika alkoi maanantaina kello 20 lähestyä, Travemünden terminaaliin tulvahti yhtäkkiä parikymmentä irakilaista ja syyrialaista. Purevan pakkasen takia pipot on vedetty tiiviisti korville.

Joukossa on irakilainen perheenisä Atheer Al- Zubaidi. Hän on ollut 40 päivää Saksassa odottamassa Irakin passia päästäkseen kohti pohjoista. Passi tulikin Bagdadista kuriirin välityksellä Saksaan jouluaattona 24. joulukuuta. Sen turvin hän oli suunnitellut matkustavansa Travemündestä tyttärensä luo Suomeen.

”Samalla hetkellä kun sain passin, Suomi alkoi vaatia lisäksi viisumia. Miten minulle voi käydä näin?”

Maanantaina Al-Zubaidi yritti toista suunnitelmaa: päästä Ruotsiin ja sieltä vielä jotenkin Suomen puolelle.

Ennen joulua Travemünden terminaalissa oli päivittäin 20–30 turvapaikanhakijaa. Sen jälkeen Finnlinesin henkilökunta on kysynyt kaikilta matkustusasiakirjat jo laivalippuja ostaessa. Ettei tulisi pettymyksiä, he sanovat.

”Meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa Suomen viranomaisten ohjeistusta, jonka mukaan Suomeen päästäkseen pitää olla viisumi”, sanoo Saksassa Finnlinesin matkustajaliikenteestä vastaava johtaja Bärbel Horn.

”Kysymme matkustusasiakirjat kaikilta myös laivaan noustessa.”

Rekkojen lisäksi henkilöautoja mahtuu Suomeen menevään laivaan 100 ja matkustajia yhteensä 545. Kun kirkas pakkasilta pimenee, alkaa rekkoja kertyä jonoon laivan lähtötarkastukseen.

Saksa ja Suomi ovat kummatkin Schengen-alueen sisäpuolella. Travemünde on ainakin hetken yksi niistä sadoista Euroopan pisteistä, joista turvapaikanhakijoiden reitti on jatkunut EU-maasta toiseen. Suomalaiset oikeusoppineet arvostelivat maanantaina Rajavartiolaitoksen ohjeistusta oikeudellisesti kyseenalaisista perusteista.

Finnlinesin asiakaspalvelussa työskentelevä Michael Plössel vie pakettiautolla kierrokselle satama-alueelle. Hän esittelee, kuinka matkustajat viedään satamabussilla suoraan laivaan. Viime aikoina he olivat lähinnä turvapaikanhakijoita.

Plössel kertoo, että lähes kaikki Suomeen ja Ruotsiin suunnanneet ovat olleet irakilaisia. Hän huokaisee. ”Kyllä täällä on monta kertaa käynyt maansa jättämään joutuneita ihmisiä todella sääliksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat