Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kotibileet ovat Venäjän juhlaa – HS avaa uuden Eurooppa-sivuston

Ulkomaat
 
Unkarin pääministeri on vienyt äärioikeiston ideat
Unkarin pääministeri on vienyt äärioikeiston ideat
Unkarin tärkeimmäksi oppositiovoimaksi on noussut äärioikeistopuolue Jobbik. Sen suosion kasvu on hivuttanut koko Unkarin poliittista valtavirtaa kohti oikeaa äärilaitaa. HS kysyi uuttavuotta juhlivilta jobbiklaisilta, mitä mieltä he ovat siitä, että pääministeri Viktor Orbán ratsastaa kohti suurempaa suosiota heidän politiikallaan. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara
Fakta

Jobbik yrittää uusia imagoaan

 Jobbik on yliopisto-opiskelijoiden vuonna 2003 perustama puolue.

 Se ilmoittaa tavoitteekseen Unkarin poliittisen kulttuurin uudistamisen ja korruption poistamisen.

 Iso osa puolueen suosiosta perustuu juutalais- ja romanivastaisiin lausuntoihin. Puolue on muuttanut imagoaan maltillisemmaksi, mutta puolueen vaikuttajat ovat yhä samoja.

 Vuonna 2007 puolueen nykyinen puheenjohtaja Gábor Vona oli mukana perustamassa avointa romanivihaa lietsoneen Unkarin kaartin, joka kiellettiin myöhemmin.

 Vuoden 2014 vaaleissa Jobbik sai yli 20 prosenttia äänistä.

Budapest

Budapestilaisen kolmion jääkaapille marssii äärioikeistolaisia vaikuttajia tuliaispullot kädessä.

Tuolta saapuu yksi Jobbikin perustajista, kansanedustaja István Szávay, 35. Hän sekoittaa kahvimukiin tyypillisen unkarilaisen fröccs-juoman: valkoviiniä kivennäisveden kanssa.

Perässä pyyhältää toinen kansanedustaja, parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Gábor Staudt, 32,. Aijaijai, juhlamoka. Staudtilla on samanlainen amerikkalainen merkkineule kuin uudenvuoden juhlia isännöivällä Lászlo Szávaylla. Jobbiklaisia hänkin.

Unohtakaa pilottitakit ja pikkukylien katupartiot. Unkarin äärioikeistojohto näyttää nyt espoolaisilta ekonomisteilta.

He ovat nuoria, korkeasti koulutettuja sekä kielitaitoisia. Ja miehiä.

Rio Gandara / HS
HS ULK 20151231 Unkarin nuori eliitti on ääärioikeistolaista. Jobbikilaisten uuden vuoden kotibileet. Kuvassa: Zsuzsanna Stummer-Szögi (kesk). Kuva: Rio Gandara / HS
HS ULK 20151231 Unkarin nuori eliitti on ääärioikeistolaista. Jobbikilaisten uuden vuoden kotibileet. Kuvassa: Zsuzsanna Stummer-Szögi (kesk). Kuva: Rio Gandara / HS

”Hän ei ole oikea unkarilainen. Hänen isoisänsä on saksalainen”, László Szávay esittelee koko ikänsä Unkarissa asuneen Staudtin. Hän kiusoittelee.

Tämä tuntuu olevan Jobbikin tapa puhua. Määrittää itsensä sen kautta, mitä he eivät omasta mielestään ole.

Heti aluksi László Szávay vakuuttaa, etteivät he ole uusnatseja, juutalaisvastaisia tai edes äärioikeistoa.

Ja mitä he eivät halua. Budapestista Pariisia.

”Uskon, että 30–50 vuoden jälkeen Pariisissa ja Lontoossa ei ole enää yhtään valkoista ihmistä jäljellä”, László sanoo.

”Kun ei ole siirtolaisia, ei ole ongelmia.”

Tämä tarina tiedetään Euroopassa hyvin. Unkari on se maa, jonka pääministeri Viktor Orbán on yhdistänyt pakolaiskriisin terrorismiin, sanonut pakolaisten ”näyttävän armeijalta” ja väittänyt kristityn Euroopan olevan vaarassa.

Lázsló Szávayn asunnossa Budapestin keskiluokkaisella asuinalueella ollaan samaa mieltä. Ei ihme, sillä monet Orbánin ideoista ovat peräisin Jobbikilta, vaikka puolue ei ole edes mukana hallituksessa.

Viime huhtikuussa Jobbik onnistui voittamaan pääministeripuolue Fideszin ensimmäistä kertaa täytevaalissa. Kyse oli yhdestä paikasta parlamentissa, mutta voitto oli symbolisesti merkittävä. Se osoitti tärkeimmäksi oppositiopuolueeksi nousseen Jobbikin pystyvän haastamaan Fideszin.

Orbán päätti viedä politiikkansa sinne, missä liikkuvat äänestäjät olivat. Kohti Jobbikia ja oikeaa äärilaitaa.

Raja-aita, sotilaiden marssittaminen rajalle ja vihjailut kuolemantuomion palauttamisesta sekä suur-Unkarista ovat olleet Orbánin tapa houkutella liikkuvat äänestäjät takaisin Fideszin tukijoiksi. Hän onkin lisännyt suosiotaan.

Samalla Orbán on tehnyt Jobbikista kokoaan suuremman vaikuttajan Euroopassa. Lászlón olohuoneen ideologia on päässyt osaksi eurooppalaista keskustelua.

Venäjälle kehitys on herkkua. Jobbik on yksi eurooppalaisista äärioikeistopuolueista, jotka puhuvat Kremlin suulla.

Myös Ranskassa Kansallinen rintama on pitänyt lämpimiä suhteita yllä Kremliin koko Ukrainan kriisin ajan. Vladimir Putin on vastavuoroisesti ylistänyt Ranskan äärioikeistojohtajaa Marine Le Peniä sitoutumisesta ”perinteisiin arvoihin”.

”Venäjä on Euroopan luontainen liittolainen kulttuurisesti, taloudellisesti ja poliittisesti – tai ainakin sen pitäisi olla”, Jobbikin kansanedustaja Márton Gyöngyösi sanoo pari päivää myöhemmin toimistollaan Tonavan rannassa.

Hän on Jobbikin ulkopoliittinen edustaja ja puhuu kuin Venäjän valtiontelevisio: Länsimaiset kansalaisjärjestöt ovat hiljaisia sodankäynnin välineitä lännen imperialistisissa pyrkimyksissä. Yksinapainen maailmanjärjestys ei toimi, vastapainoksi tarvitaan vahvaa Venäjää.

Vuonna 2014 Gyöngyösi oli Donetskissa tarkkailemassa Ukrainan kapinallisalueen vaaleja venäläistahon pyynnöstä. Hän pitää Krimin valtaamista oikeutettuna.

Unkarilainen tutkimuslaitos Political Capital on osoittanut, että Jobbik kääntyi Venäjä-mieliseksi samaan aikaan kun sen rahoitus lisääntyi Jobbikin nykyisen euroedustajan Béla Kovácsin kautta. Kovácsia epäillään vakoilusta Venäjän hyväksi.

Gyöngyösi kiistää Jobbikin olevan Venäjän rahoittama troijanhevonen.

”Tietysti näin sanotaan, mutta väite on (läntisen) sodankäynnin keino.”

Äärioikeistolaisten ajatusten leviämisessä ei ole kyse vain raja-aidoista vaan siitä, mitä arvoja Euroopassa kannatetaan.

Venäjälle sopivat kansallismieliset ja euroskeptiset liittolaiset. Yksittäisiin valtioihin on helpompi vaikuttaa kuin vahvaan yhtenäiseen unioniin. Moskovan-mielisten puolueiden nousu voisi tehdä Venäjästä jälleen mieluisen liittolaisen, jota vastaan ei asetettaisi esimerkiksi talouspakotteita.

Gyöngyösi uskoo, että tulevaisuudessa Euroopan tärkeimmäksi arvoksi nousee Putininkin ylistämä vakaus, ei kylmän sodan päättymisen jälkeen suosiota kasvattaneet länsimaiset arvot.

”Ajatus siitä, että liberaali demokratia olisi universaali arvo tai että lännen pakkomielle yksilön vapauksista olisi universaalia, ei välttämättä ole totta.”

Helsingin Sanomissa vuosi 2016 on Euroopan vuosi. HS lisää Budapestiin viidennen kirjeenvaihtajan ja julkaisee entistä syventävämpää journalismia. Kaikki Eurooppa-vuoden artikkelit ovat luettavissa aihesivulla hs.fi/eurooppa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat