Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä alkaa HS:n Eurooppa-vuosi

Ulkomaat
 

Kohtalomme on sidottu Euroopan kohtaloon lujin sitein. Vuonna 2015 tämä kävi uutisia seuraaville suomalaisille entistä selvemmäksi.

Turvapaikanhakijoita saapui Suomeen ennennäkemätön määrä. He tulivat Euroopan läpi. Siksi myös ratkaisuja tilanteen hallitsemiseksi ja voitoksi kääntämiseksi on etsittävä eurooppalaisissa pöydissä.

Taloudessa siteet Itämeren yli ovat vähintään yhtä ilmiselvät. Kun Kreikka keikkui kansanäänestyksensä vuoksi euroeron partaalla, suomalaista säästäjää jännitti syystä. Ja jos yt-neuvottelu-Suomen vienti lähtee vihdoin vetämään, senkin tärkein osoite on oma mantereemme. Suomi ei ole saari.

Vuonna 2016 tunne eurooppalaisesta kohtalonyhteydestä tulee vain vahvistumaan. Pakolaisten tulo ei lopu, ja työ yhteisvaluutan pohjan paikkaamiseksi jatkuu. Meiltä tullaan kerta toisensa jälkeen kysymään, kuinka paljon olemme valmiit luovuttamaan valtaa Brysselin suuntaan.

Samalla kärjistyy arvojen kamppailu, josta riippuu koko yhteisen Euroopan projekti.

Unkarin ja nyt myös Puolan esimerkit osoittavat, että eurooppalaiset ydinarvot – kuten sananvapaus ja riippumaton oikeusvaltio – eivät olekaan kaikkialla niin itsestään selviä kuin kuvittelimme.

Venäjä seuraa tätä Euroopan rakoilua tarkasti, usein tyytyväisenä.

Samaan aikaan Britannia käy kanaalin yli omaa neuvottelusotaansa. Kansanäänestys uhkaa johtaa eroon EU:sta, jos saarivaltio ei saa EU-suhteessaan lisää erioikeuksia.

Saksalta odotetaan johtajuutta, mutta siinäkin mielessä vuosi 2016 tulee olemaan erityinen. Pakolaissyksy osoitti, että jopa Angela Merkel on kotimaassaan poliittisesti haavoittuvainen.

Kaikista näistä syistä Helsingin Sanomat syventää ja vahvistaa tänä vuonna Eurooppa-uutisointiaan.

Budapestissa aloitti vuoden mittaisen urakkansa oheisella artikkelilla kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen. Samalla Tukholman, Lontoon, Brysselin ja Berliinin kirjeenvaihtajuudet jatkuvat. Brysselissä aloittaa uutena kirjeenvaihtajana Pekka Mykkänen.

Lisäksi tällä kerran viikossa ilmestyvällä Eurooppa-sivustolla pureudutaan uutisten taustoihin ja johdatetaan lukijaa sisälle eurooppalaiseen keskusteluun. Luvassa on suuria linjoja, Suomi-vertailuja, kiinnostavimpia puheenvuoroja ja eurooppalaisia ihmisiä. Sivustoa on määrä jatkaa myös ensi vuoden jälkeen. Verkossa kaikki Eurooppaa koskevat HS:n uutiset, reportaasit, videot ja grafiikat kootaan yhteen aihesivustolle hs.fi/eurooppa.

Tervetuloa mukaan Euroopan vuoteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat