Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja: Terrorismi testaa EU:n lujuutta

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Pekka Mykkänen / HS
Pekka Mykkänen on HS:n kirjeenvaihtaja Brysselissä.
Pekka Mykkänen on HS:n kirjeenvaihtaja Brysselissä. Kuva: Pekka Mykkänen / HS

Olen aiemmin työskennellyt Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana Aasiassa, asemapaikkanani Kiina (1998–2003) sekä Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana Washingtonista (2006–2010). Brysselissä aloitin työni uudenvuoden jälkeen.

Vuonna 2016 katseeni tulee olemaan Euroopan kohtalonkysymyksissä, joista monet hallitsivat uutisia jo viime vuoden aikana. Suurimpiin kipupisteisiin kuuluvat Eurooppaan kohdistuva siirtolaisten ja pakolaisten vaellus, Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista sekä unionimaiden halukkuus ja haluttomuus lujittaa yhteisvaluutta euroa.

Vain pari kuukautta Pariisin terrori-iskujen ja Brysselin poikkeustilan jälkeen on tärkeää seurata, missä määrin Eurooppa lujittuu tai heikkenee terroristien uhan edessä. Isis-järjestön aiheuttama uhka voi lisätä Euroopan maiden yhteistyötä ja kasvattaa unionin roolia Lähi-idän ongelmapesäkkeiden sammuttajana – mutta pessimismillekin on paikkansa.

Onko EU halukas syventämään integraatiotaan vai onko se rapautumassa? Miten käy symbolisesti ja konreettisesti tärkeän Schengen-alueen, jos Lähi-idästä ja Afrikasta saapuvien ihmisten määrä ei lähde laskuun?

Siinäpä isoja kysymyksiä, kun viime vuodet on pelätty yhteisvaluutan murenemista ja tämä vuosi voi tuoda tullessaan unionin pinta-alan ja väkimäärän vähenemisen. Onko EU:lla puhtia vaikeuksiensa keskellä harjoittaa yhtenäistä politiikkaa, vaikkapa arvaamattomien naapureidensa Venäjän ja Turkin suhteen tai kaoottisen Libyan kohdalla?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat