Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja: Saksalta odotetaan johtajuutta

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Tiina Rajamäki on HS:n kirjeenvaihtaja Saksassa.
Tiina Rajamäki on HS:n kirjeenvaihtaja Saksassa. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Nyt takanani on kaksi vuotta Helsingin Sanomien Saksan-kirjeenvaihtajana. Vuonna 2016 pesti jatkuu edelleen Euroopan suurimman maan itäisessä sydämessä Berliinissä.

Etukäteen vuodesta 2015 odotettiin Saksassa suurta muistojen vuotta. Tuli kuluneeksi 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä ja 25 vuotta Saksojen jälleenyhdistymisestä.  Kyllä hieman ehdittiin muistellakin, mutta paljon sitä enemmän vuosi toi vavisuttavaa uutta ja yllättäviä tapahtumia. Kuka Saksassa olisi osannut arvata, mitä Ukrainassa tapahtuu – tai Kreikassa – ja että maahan todella saapuu vuoden aikana yli miljoona turvapaikanhakijaa.

Vuonna 2016 Euroopan suurimman maan suurin kysymys on, kuinka turvapaikanhakijat kotiutetaan. Ja kuinka paljon heitä tulee lisää? Muu Eurooppa on mahdollistanut Saksan nousun toisen maailmansodan tuhkasta maanosan jättiläiseksi. On seurattava, pystyykö Saksan johto lunastamaan sillä olevaa vastuuta Euroopan toimintakyvyn säilyttämiseksi. Saako se osaltaan pidettyä Eurooppaa yhdessä vai murentaako se sittenkin sitä?

Saksa on niin valtava maa, että kirjeenvaihtajan on istuttava nöyrästi tuntitolkulla Deutsche Bahnin junien kyydissä päästäkseen selville maan eri kolkkien ihmisten elämäntilanteista ja mielipiteistä. Jos Kölnissä on karnevaalit, on jossakin muualla samaan aikaan oikeiston mielenosoitus ja kolmannessa paikassa yritetään kehittää Saksan autoteollisuuden uutta tähtituotetta – ilman että tarvitsee huijata päästöarvoissa.

Kaikkea tätä ja todennäköisesti taas paljon yllätyksiä sisältää vuosi Saksassa, aivan Euroopan keskellä.

Kaveh Rostamkhani
Tiina Rajamäki on HS:n kirjeenvaihtaja Saksassa.
Tiina Rajamäki on HS:n kirjeenvaihtaja Saksassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat