Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama esittää tiukennuksia Yhdysvaltojen aselakeihin – kongressin vastustuksesta piittaamatta

Uudistuksen myötä aseiden ostajille on tehtävä taustatarkistus. Aseita ei voi enää myydä ilman virallista lupaa.

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama esittelee tänään kongressin vastustuksesta piittaamatta maan aselakeihin tulevia tiukennuksia. Aselakien tiukennuksen tavoitteena on vähentää maassa tapahtuvaa aseväkivaltaa, kertoo muiden muassa uutistoimisto AFP.

Aloittaessaan viimeisen vuotensa Valkoisen talon isäntänä Obama näyttää tekevän useita tiukennuksia aselakeihin ja osoittavan siten toimeenpanovaltansa kongressin opposition vastustuksesta piittaamatta.

Asekauppiaiden rekisteröitymisvelvollisuutta tiukennetaan, ostajien mahdollisuuksia vältellä taustatarkistukset poistetaan ja aseiden ostamiseen välittäjien kautta puututaan aiempaa tehokkaammin.

Laki rajoittaa Obaman mahdollisuuksia, ja esitys on siksi varsin maltillinen, uutisoi New York Times.

Obaman yritys saada aselakeihin suurempia muutoksia kaatui kongressissa kolme vuotta sitten. Nyt Obama ei yritäkään uudistaa lakeja laajemmin, vaan ajaa jo olemassa olevien lakien tarkempaa noudattamista.

Laki vaatii jo nyt kaikkia niitä, jotka tienaavat elantonsa aseita myymällä, rekisteröitymään asekauppiaaksi ja tekemään ostajille taustatarkistukset. Valkoisen talon mukaan presidentti tulee korostamaan, että lain rikkomisesta on jo säädetty rangaistukset rikoslaissa.

”On selvää, että tämä ei tule ratkaisemaan kaikkia maan väkivaltarikoksia. Se ei myöskään tule estämään kaikkia joukkomurhia, koska kaikkia aseita ei saada pidettyä rikollisten ulottumattomissa”, Obama sanoi maanantaina New York Timesin mukaan.

Yksi Obaman tärkeimmistä tavoitteista on Washington Post -lehden mukaan pakottaa aiempaa useammat asekauppiaat rekisteröitymään. Erityisesti kauppiaat, jotka myyvät aseitaan internetissä ja messuilla, halutaan rekisteriin sekä tekemään taustatarkistukset mahdollisille ostajille. Lisäksi aseista, jotka katoavat matkalla valmistajalta ostajalle, pitää jatkossa ilmoittaa liittovaltiolle.

Obaman kehotuksesta myös FBI palkkaa yli 230 uutta työntekijää. He tulevat tekemään aseiden ostajien taustatarkistuksia ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Lisäksi alkoholista, tupakasta, aseista ja räjähteistä vastaava virasto on perustanut uuden tutkimuskeskuksen, joka tarkkailee verkossa tapahtuvaa laitonta asekauppaa, Washington Post kertoo.

”Aselobbarit voivat pitää kongressia panttivankinaan, mutta he eivät voi pitää Amerikkaa panttivankinaan. Me emme voi hyväksyä tätä verilöylyä yhteisöissämme”, Obama kirjoitti maanantaina Twitter-viestissään, jolla hän viittasi Kansalliseen kivääriyhdistykseen (National Rifle Assosiation).

Republikaanit, asevalmistajat ja aseharrastajat ovat jo ennalta hyökänneet voimallisesti tiistaina esiteltäviä uudistuksia vastaan, tuomiten ne loukkaukseksi perustuslaillisia vapauksia vastaan.

Yhdysvalloissa tapahtuu vuosittain noin 30 000 asekuolemaa. Useimmat näistä ovat itsemurhia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat