Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittajien sieppaukset lisääntyneet selvästi – eniten panttivankeja on ottanut Isis

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan panttivankeina oli joulukuussa 54 journalistia.

Ulkomaat
 
Toru Hanai / Reuters
Japanilainen sanomalehti kertoi viime helmikuussa, että terroristijärjestö Isis on tappanut sieppaamansa japanilaistoimittajan Kenji Goton.
Japanilainen sanomalehti kertoi viime helmikuussa, että terroristijärjestö Isis on tappanut sieppaamansa japanilaistoimittajan Kenji Goton. Kuva: Toru Hanai / Reuters

Journalistien sieppaukset lisääntyivät vuonna 2015 selvästi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön raportin mukaan panttivankeina oli joulukuussa 54 journalistia. Se on 35 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.

Erityisen paljon tapahtui toimittajien pidättämisiä. Joulukuussa 153 journalistia oli pidätettyinä. Lisäksi 8 oli kadoksissa.

Syyrian arvioidaan olevan journalisteille kaikkein vaarallisin maa. Panttivankitapauksista 26 tapahtui Syyriassa.

Journalistit ilman rajoja -järjestön mukaan toimittajat ovat helppoja kohteita terroristijärjestöille, kuten Isisille. Niiden tavoitteena ei ole ainoastaan lunnaiden saaminen vaan myös kauhun ja pelon kylväminen, järjestö arvioi.

Sen jälkeen kun Isis valtasi Mosulin kesäkuussa 2014, Isis on siepannut ainakin 48 journalistia ja kansalaisjournalistia sekä teloittanut 13.

Journalistien sieppaukset ovat lisääntyneet myös Jemenissä huthikapinallisten vallattua maan pääkaupungin Sanaan vuoden 2014 syyskuussa. Huthien vankeina on ainakin 15 journalistia, kansalaisjournalistia ja mediatyöntekijää.

Journalistit ilman rajoja -järjestö pitää tilannetta erityisen huolestuttavana siksi, etteivät huthit epäröi esimerkiksi käyttää panttivankejaan ihmiskilpinä.

Yli vuorokaudeksi siepattujen toimittajien määrä pieneni vuonna 2015. Esimerkiksi Ukrainassa, jossa siepattiin vuonna 2014 eniten journalisteja, ei otettu panttivangiksi viime vuonna yhtään toimittajaa. Journalistit ilman rajoja arvioi tämän johtuvan etenkin siitä, että Ukrainan tilanteen tasaantumisen vuoksi maassa on selvästi vähemmän journalisteja kuin aiemmin.

Toimittajien katoamisista suurin osa tapahtui Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Myös pidättämiset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2014. Eniten journalisteja pidätti vuonna 2015 Turkki.

Pidätettyinä on parhaillaan 153 toimittajan lisäksi 161 kansalaisjournalistia ja 14 mediatyöntekijää. Vuonna 2014 molemmat luvut olivat 178. Eniten ammattitoimittajia on pidätettynä Kiinassa (23), Egyptissä (22), Iranissa (18), Eritreassa (15) ja Turkissa (9).

Muualla maailmassa pidätettyjä on 66.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat